Γερμανία: Δημοσιονομικό κενό 172 δισ. ευρώ στον οικονομικό προγραμματισμό της περιόδου 2027-2029 - iefimerida.gr

Γερμανία: Δημοσιονομικό κενό 172 δισ. ευρώ στον οικονομικό προγραμματισμό της περιόδου 2027-2029

Ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς προβληματισμένος μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Λαρς Κλινγκμπάιλ
Ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς προβληματισμένος μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Λαρς Κλινγκμπάιλ / AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατά 28 δισ. ευρώ υψηλότερο από τους έως τώρα υπολογισμούς είναι το έλλειμμα του ομοσπονδιακού δημοσιονομικού προγραμματισμού της Γερμανίας ως το 2029 και η κυβέρνηση Μερτς καλείται να βρει τα χρήματα.

Το συνολικό έλλειμμα για την περίοδο 2027-2029 φτάνει τα 172 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 28 δισεκατομμύρια υψηλότερο του μέχρι τώρα υπολογισμού της κυβέρνησης. Ο ομοσπονδιακός δημοσιονομικός προγραμματισμός αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο μεθαύριο Τετάρτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προηγούμενοι υπολογισμοί της κυβέρνησης αναφέρονταν σε έλλειμμα ύψους 144 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα ωστόσο με τα νέα στοιχεία που φέρνουν στο φως γερμανικά ΜΜΕ επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές, θα ανέρχεται τελικά σε 172,1 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, στο προσχέδιο υπογραμμίζεται ότι υπάρχει «ιδιαίτερα υψηλή ανάγκη για δράση». Το δημοσιονομικό κενό διευρύνθηκε εν μέρει λόγω του «ενισχυτή ανάπτυξης» με φορολογικές ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις, αλλά και με την αύξηση των δικαιούχων της «σύνταξης για τη μητέρα» από 1.1.2027, έναν χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Τα ποσά που πρέπει να μαζέψει ο ομοσπονδιακός κουμπαράς της Γερμανίας

Η εφημερίδα BILD, επικαλούμενη πηγές του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξοικονομήσει 34 δισεκατομμύρια ευρώ το 2027, 63 δισεκατομμύρια το 2028 και 74 δισεκατομμύρια το 2029. Το υπουργείο θεωρεί «πολύ υψηλό» το έλλειμμα και το περιγράφει ως «κεντρική πρόκληση της δημοσιονομικής πολιτικής των προσεχών ετών».

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία του συνασπισμού, στοχεύει στη μείωση του προσωπικού των υπουργείων κατά 2% κάθε χρόνο και στον περιορισμό των διοικητικών εξόδων κατά 10%. Τα προγράμματα χρηματοδότησης έχουν ήδη μειωθεί κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ, όπως και οι αναπτυξιακές δαπάνες. Ο υπουργός Οικονομικών Λαρς Κλινγκμπάιλ έχει δηλώσει ότι στις προσπάθειές του για εξοικονόμηση πόρων θα βασιστεί στις προτάσεις που θα υποβάλουν οι επιτροπές πρόνοιας για περικοπές στην περίθαλψη, στις συντάξεις και συνολικά στην προνοιακή πολιτική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στις 23 Σεπτεμβρίου και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με την έγκριση του σχεδίου στις 28 Νοεμβρίου. Το συνολικό ύψος του ανέρχεται σε 520,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,5% σε σύγκριση με το 2025.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ