Γερμανία: Δικάζεται 97χρονη πρώην γραμματέας σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης -«Λυπάμαι, μετανιώνω» δήλωσε - iefimerida.gr

Γερμανία: Δικάζεται 97χρονη πρώην γραμματέας σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης -«Λυπάμαι, μετανιώνω» δήλωσε

Γερμανικό Κοινοβούλιο
Γερμανικό Κοινοβούλιο / Φωτογραφία: Pixabay
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρώην γραμματέας σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, ηλικίας 97 ετών, εμφανίστηκε μετανιωμένη, μιλώντας για πρώτη φορά για τις κατηγορίες που της προσάπτονται, στη δίκη της στο Ιτσεχόε της βόρειας Γερμανίας.

«Λυπάμαι για όλα όσα συνέβησαν. Μετανιώνω που βρέθηκα στο Στάτχοφ εκείνη την εποχή. Μόνο αυτά έχω να πω», δήλωσε η Ίρμγκαρντ Φίρχνερ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις δηλώσεις που έκανε η κατηγορουμένη, η οποία μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος της, Νίκλας Βέμπερ.

Η Φίρχνερ κατηγορείται για συνέργεια σε περισσότερες από 11.000 ανθρωποκτονίες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Στάτχοφ, στη σημερινή Πολωνία. Η δίκη της ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σήμερα, οι συνήγοροί της ζήτησαν από το δικαστήριο να την αθωώσει, καθώς, όπως υποστηρίζουν, από τις αποδείξεις που παρουσιάστηκαν δεν συμπεραίνεται μετά βεβαιότητος ότι η κατηγορουμένη γνώριζε ότι άνθρωποι εξοντώνονταν συστηματικά στο Στάτχοφ.

Γερμανία: Η 97χρονη είχε προσπαθήσει να το... σκάσει στην έναρξη της δίκης τον Σεπτέμβριο

Στις 22 Νοεμβρίου η εισαγγελία είχε ζητήσει να επιβληθεί στην πρώην γραμματέα του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί στις 20 Δεκεμβρίου.

Η δίκη ξεκίνησε επεισοδιακά τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς η κατηγορουμένη το… έσκασε την ίδια ημέρα. Αντί να εμφανιστεί στο δικαστήριο, πήρε ταξί από το σπίτι της και πήγε σε έναν οίκο ευγηρίας. Εκεί τη βρήκαν λίγες ώρες αργότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ηλικία 18-19 ετών, η Φίρχνερ εργαζόταν ως δακτυλογράφος και γραμματέας του διοικητή του στρατοπέδου, Πάουλ Βέρνερ Χόπε, και η θέση της ήταν «ουσιώδους σημασίας» για το απάνθρωπο σύστημα που επικρατούσε στο Στάτχοφ, σύμφωνα με την εισαγγελέα Μάξι Βάντσεν.

Στο Στάτχοφ, κοντά στο Γκντανσκ, εξοντώθηκαν περίπου 65.000 άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, Πολωνοί αντιστασιακοί και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, σύμφωνα με τους ιστορικούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ