Γεωργία: Τσουνάμι συμπαράστασης για την Ουκρανία -Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους [βίντεο] - iefimerida.gr

Γεωργία: Τσουνάμι συμπαράστασης για την Ουκρανία -Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους [βίντεο]

Κύμα συμπαράστασης στους Ουκρανούς από τους Γεωργιανούς
Κύμα συμπαράστασης στους Ουκρανούς από τους Γεωργιανούς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Γεωργιανοί στο πλευρό των Ουκρανών. Χιλιάδες άνθρωποι στην Τιφλίδα της Γεωργίας διαδήλωσαν σε μία κίνηση συμπαράστασης στους Ουκρανούς.

Οι εικόνες από την Τιφλίδα που κάνουν το γύρο του κόσμου είναι συγκλονιστικές. Ανθρωποι κάθε ηλικίας κρατώντας σημαίες της Γεωργίας και της Ουκρανίας βγήκαν στο δρόμο.

Το τσουνάμι της συμπαράστασης από τους Γεωργιανούς για την Ουκρανία

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ρωσία είχε εισβάλει στη Γεωργία το 2008

Στις 8 Αυγούστου του 2008 γεωργιανές δυνάμεις παραβίασαν την εκεχειρία επιτιθέμενες εναντίον του Τσχινβάλι (πρωτεύουσα) της Ν. Οσετίας με την αιτιολογία της αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης. «Παρά την έκκλησή μας για ειρήνη και τη μονομερή κατάπαυση του πυρός οι αυτονομιστές συνέχισαν το βομβαρδισμό των γεωργιανών χωριών. Είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουμε τη συνταγματική τάξη σε όλη την περιοχή» δήλωσε ο Μαμούκα Κουρασβίλι, διοικητής των γεωργιανών δυνάμεων που συμμετείχαν στη μεικτή δύναμη επιτήρησης της ειρήνης, αναφέρει χαρακτηριστικά το wikipedia.

Σχεδόν αμέσως με την επίθεση της Γεωργίας, και ενώ οι γεωργιανές δυνάμεις κλιμάκωναν την επίθεση, ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στο έδαφος της Ν. Οσετίας, υποστηριζόμενα από άρματα μάχης, ενώ ρωσικά αεροπλάνα βομβάρδισαν στρατιωτική βάση κοντά στην πρωτεύουσα της Γεωργίας Τιφλίδα. Από το απόγευμα της 8ης Αυγούστου μαινόταν η μάχη για τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Ν. Οσετίας Τσχινβάλι, που υπέστη σφοδρούς βομβαρδισμούς και μεγάλες καταστροφές. Η επίθεση της Γεωργίας προκάλεσε τον θάνατο αμάχων, οι οποίοι από την Ρωσία υπολογίζονται στους 2.000, εκτίμηση που διαψεύδεται από τη Γεωργία.

Η Γεωργία τέθηκε σε κατάσταση πολέμου για δεκαπέντε μέρες. Την επόμενη μέρα οι μάχες γενικεύτηκαν, καθώς οι Ρώσοι εισήλθαν στην Αμπχαζία, ενώ ρωσικά βομβαρδιστικά επέδραμαν και κατέστρεψαν το λιμάνι του Πότι καθώς και στρατιωτικούς στόχους στην πόλη Γκόρι. Στη Γεωργία μετέβη κοινή αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και του ΟΟΣΑ, προκειμένου να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης.

Οι δυο πλευρές έκαναν λόγο για αρκετά θύματα, Γεωργιανούς, Οσέτιους και Ρώσους (μέλη της ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή), αλλά κυρίως οι νεκροί ήταν άμαχοι πολίτες, ηλικιωμένοι και παιδιά, από τους "τυφλούς" βομβαρδισμούς των Γεωργιανών, ενώ σημειώθηκε φυγή προσφύγων από τη Νότια Οσετία τόσο προς τη Βόρεια Οσετία (τμήμα της Ρωσίας) όσο και προς τη Γεωργία. Ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι κατήγγειλε το γεγονός της αποστολής χιλιάδων στρατιωτών από τη Ρωσία, και έκανε γνωστό ότι έχουν καταρριφθεί πολλά ρωσικά αεροσκάφη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, έκανε λόγο για εθνοκάθαρση των Οσέτιων, πολλοί από τους οποίους έχουν ρωσική υπηκοότητα, από το γεωργιανό στρατό. Με την κατάληψη της πόλης Γκόρι, μόλις 76 χλμ. δυτικά της Τιφλίδας και τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στη γύρω περιοχή, ο γεωργιανός στρατός αναδιπλώθηκε νοτιοδυτικά, αφήνοντας τον έλεγχο της περιοχής στους Ρώσους, προκειμένου να υπερασπιστεί την Τιφλίδα σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην πόλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά το τέλος των εχθροπραξιών η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε και η Νικαράγουα, ενώ την πρόθεσή τους να κάνουν κάτι ανάλογο εξέφρασαν η Λευκορωσία, η Βενεζουέλα, και ο Λίβανος.

Σχέδιο ειρήνης έξι σημείων

Στις 12 Αυγούστου συναντήθηκαν ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αφού ο γάλλος Πρόεδρος είχε αναλάβει μεσολαβητική πρωτοβουλία με τη χώρα του στην προεδρία της Ε.Ε, και ενέκριναν ένα σχέδιο ειρήνης έξι σημείων. Ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι συμφώνησε με το κείμενο. Το σχέδιο του Σαρκοζί προέβλεπε αρχικά μόνο τα πρώτα τέσσερα σημεία. Η Ρωσία πρόσθεσε το πέμπτο και έκτο σημείο. Η Γεωργία έκανε προσθήκες σε παρένθεση, αλλά η Ρωσία τις απέρριψε, και ο Σαρκοζί έπεισε τη Γεωργία να συμφωνήσει με το αμετάβλητο κείμενο.

Τα έξι σημεία ήταν: 1. Καμία προσφυγή στη χρήση βίας. 2. Οριστική διακοπή των εχθροπραξιών. 3. Ελεύθερη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια (προσθήκη απορριφθείσα: και να επιτραπεί η επιστροφή των προσφύγων). 4. Οι γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν στις κανονικές βάσεις στρατοπέδευσής τους. 5. Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν στις γραμμές που βρισκόντουσαν πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών. Πριν από την ενεργοποίηση των διεθνών μηχανισμών, οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις θα εφαρμόσουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας (προσθήκη απορριφθείσα: έξι μήνες). 6. Έναρξη διεθνούς διαλόγου σχετικά με τη μελλοντική κατάσταση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας και τη διασφάλιση της ασφάλειάς τους σε βάθος χρόνου (προσθήκη απορριφθείσα: με βάση τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε και του ΟΑΣΑ).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γεωργία ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ