Γέφυρα της Κριμαίας: Γιατί η έκρηξη συνιστά τεράστιο πλήγμα για Ρωσία και Πούτιν -Η ανάλυση του Guardian - iefimerida.gr

Γέφυρα της Κριμαίας: Γιατί η έκρηξη συνιστά τεράστιο πλήγμα για Ρωσία και Πούτιν -Η ανάλυση του Guardian

Γέφυρα της Κριμαίας ανατίναξη
Εκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μήκους 19 χλμ. και ψηλότερη από το άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη η γέφυρα της Κριμαίας, αποτελούσε το πετράδι του στέμματος των project υποδομών της Ρωσίας στην κατεχόμενη χερσόνησο, ένα έργο που ρωσικά ΜΜΕ είχαν χαρακτηρίσει «κατασκευή του αιώνα».

Όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν εγκαινίασε προσωπικά τη γέφυρα της Κριμαίας το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου, διατρέχοντάς την με ένα φορτηγό, κόμπαζε για τη σημασία της: «Σε διάφορες ιστορικές εποχές, ακόμη και επί τσάρων, οι άνθρωποι ονειρεύονται την κατασκευή αυτής της γέφυρας. Επανήλθαν στην ιδέα αυτή τις δεκαετίες του 1930, του 1940 και του 1950, και επιτέλους, χάρη στη δουλειά και το ταλέντο σας έγινε το θαύμα», είχε πει τότε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τη Γέφυρα της Κριμαίας από την έναρξη του πολέμου που εξαπέλυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο και μάλιστα είχαν απειλήσει με αντίποινα, αν οι Ουκρανοί αποτολμούσαν, όπως είχαν πει, κάποιο χτύπημα.

Αλλά παρά τα μέτρα που έπαιρναν οι Ρώσοι, η γέφυρα της Κριμαίας συγκλονίστηκε το πρωί από μια έκρηξη, που η Μόσχα απέδωσε σε ανατίναξη παγιδευμένου με εκρηκτικά φορτηγού, που είχαν μάλιστα ελέγξει πριν τη διέλευση της γέφυρας!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αποτέλεσμα ήταν να καταρρεύσει κομμάτι του οδικού τμήματός της γέφυρας στη θάλασσα και να τυλιχθούν στις φλόγες βαγόνια καυσίμων ενός τρένου που περνούσε εκείνη την ώρα από το σιδηροδρομικό τμήμα της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αντίκτυπος από τη ζημιά στη γέφυρα της Κριμαίας

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, η τεράστια σημασία της ζημιάς στη γέφυρα της Κριμαίας θα αρχίσει να γίνεται αισθητή τις επόμενες μέρες και ώρες και μένει να φανεί αν το Κρεμλίνο θα προχωρήσει σε αντίποινα, καθώς «δείχνει» το Κίεβο ως υπεύθυνο για την έκρηξη.

Σε πρώτο χρόνο πολλοί αναλυτές επεσήμαναν τη χρονική συγκυρία της έκρηξης, ένα 24ωρο αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν γιόρτασε τα 70ά γενέθλιά του σε μια περίοδο που οι δυνάμεις του υποχωρούν μπροστά στην αντεπίθεση των Ουκρανών στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας τους.

Η έκρηξη στη γέφυρα σημειώθηκε στον απόηχο των πρόσφατων πυρηνικών απειλών του Πούτιν και λίγες μέρες αφότου υπέγραψε το διάταγμα επικύρωσης της προσάρτησης των περιοχών του Λουχάνσκ, του Ντονιέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στη Ρωσία. Αλλά πέρα από τον υψηλό συμβολισμό της επίθεσης – αν κρίνει κανείς από τους υπαινιγμούς και τους πανηγυρισμούς Ουκρανών αξιωματούχων, που είπαν ότι η σημερινή έκρηξη ήταν μόνον η αρχή -, η γέφυρα της Κριμαίας ήταν μια σημαντική γραμμή ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία, όπου υποχωρούν το τελευταίο διάστημα, κάτι που συνειδητοποίησαν και κάτοικοι της Κριμαίας, οι οποίοι, μόλις έμαθαν τα νέα της έκρηξης, έσπευσαν στα πρατήρια καυσίμων σχηματίζοντας ουρές. Μέσω αυτής διέρχονται τόσο τρένα όσο και οχήματα και έχει καίριο ρόλο ως προς τη μεταφορά προσώπων και αγαθών στην Κριμαία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η χερσόνησος, βέβαια, δεν έχει αποκοπεί και υπάρχουν και άλλες γραμμές ανεφοδιασμού της, μεταξύ άλλων και μέσω των λιμανιών της, αλλά η ζημιά στη γέφυρα της Κριμαίας είναι σημαντική, αφού μέχρι πρότινος στη Μόσχα θεωρούσαν ότι ήταν εκτός του βεληνεκούς των ουκρανικών δυνάμεων.

Έπεσαν όμως έξω στους υπολογισμούς τους, όπως έδειξαν μεταξύ άλλων η βύθιση του Moskva, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας τον περασμένο Απρίλιο και η επίθεση στη ρωσική αεροπορική βάση Σάκι τον Αύγουστο, που ώθησε Ρώσους τουρίστες να εγκαταλείψουν άρον άρον τις παραλίες της Κριμαίας και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Πώς θα αντιδράσει το Κρεμλίνο;

Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα απαντήσει η Ρωσία στην έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται και ανακαταλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις, ενώ κλιμακώνεται η δυσαρέσκεια των ρωσικών ελίτ και σχολιαστών για τις ήττες στα μέτωπα της Ουκρανίας.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας και σύμμαχος του Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε προειδοποιήσει με σκληρά αντίποινα το Κίεβο από τον περασμένο Απρίλιο, σε περίπτωση που έβαζε στο σταυρόνημά του τη γέφυρα: «ένας από τους Ουκρανούς στρατηγούς μίλησε για την ανάγκη πλήγματος κατά της γέφυρας της Κριμαίας. Ελπίζω να αντιλαμβάνεται ποιος θα είναι ο στόχος αντιποίνων», είπε πει τότε. Στο ίδιο μήκος κύματος ο απεσταλμένος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας στην Κριμαία Μιχαήλ Σερεμέτ είχε δηλώσει ότι οι απειλές των Ουκρανών για επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας είναι αυτοκτονία.
«Η γέφυρα της Κριμαίας προστατεύεται από σύγχρονα συστήματα αεράμυνας. Η γέφυρα έχει αξιόπιστη προστασία, επομένως δεν συμβουλεύω τους Ναζί του Κιέβου να προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες. Σε αντίθετη περίπτωση, τις προκλήσεις και τα σχέδιά τους θα ακολουθήσουν κεραυνοβόλα αντίποινα» είχε προειδοποιήσει. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως και να ‘χει, η έκρηξη σήμερα στη γέφυρα αποτελεί, σύμφωνα με τον Guardian, μια τεράστια νίκη στο πεδίο της προπαγάνδας για τους Ουκρανούς και μια ένδειξη ότι δεν φοβούνται τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν, αλλά πιστεύουν στη νίκη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ