Η Ομάδα Ανθρωπιστικής Χώρας για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη προειδοποίησε ότι οι περισσότερες διεθνείς ΜΚΟ ενδέχεται να εξαναγκαστούν σε παύση των επιχειρήσεών τους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.
Η Ομάδα (Humanitarian Country Team-HCT) που συγκροτείται από οργανισμούς του ΟΗΕ και πάνω από 200 ΜΚΟ θα αναγκαστούν να προχωρήσουν στην κίνηση, εάν το Ισραήλ δεν ανακαλέσει κανονισμό που τις υποχρεώνει να κοινοποιούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα Παλαιστινίων εργαζομένων.
Ο εν λόγω κανονισμός, που τέθηκε σε ισχύ στις 9 Μαρτίου, απειλεί με διαγραφή από τα μητρώα τις ΜΚΟ που δεν συμμορφώνονται έως τις 9 Σεπτεμβρίου ή και νωρίτερα, στερώντας τους τη δυνατότητα παροχής ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας. Εντάσσεται δε σε ένα ευρύτερο πλέγμα περιοριστικών μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει και κυρώσεις για δημόσια κριτική στις πολιτικές του ισραηλινού κράτους.
Οι ΜΚΟ που δεν έχουν καταχωρηθεί στο νέο σύστημα ήδη απαγορεύεται να αποστείλουν οποιαδήποτε βοήθεια στη Γάζα. Τον Ιούλιο, αναφέρει η ανακοίνωση, οι ισραηλινές αρχές απέρριψαν επανειλημμένα αιτήματα από 29 ΜΚΟ να αποστείλουν ανθρωπιστική βοήθεια, επικαλούμενες ότι οι οργανώσεις αυτές «δεν είναι εξουσιοδοτημένες». Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής έχει ήδη αποτρέψει την αποστολή σωτήριας βοήθειας, όπως φαρμάκων, τροφίμων και ειδών υγιεινής - πλήττοντας δυσανάλογα γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες.
Οι διεθνείς ΜΚΟ, αναφέρει o OCHA παρέχουν επίσης κρίσιμη υποστήριξη σε παλαιστινιακές οργανώσεις, οι οποίες εξαρτώνται από αυτές για προμήθειες, χρηματοδότηση και τεχνική συνδρομή. Εάν διακοπεί αυτή η συνεργασία, ακόμη περισσότερες κοινότητες θα μείνουν χωρίς πρόσβαση σε τροφή, ιατρική φροντίδα, στέγη και υπηρεσίες προστασίας.
Η παρεμπόδιση της συμμετοχής των ΜΚΟ στην κοινή ανθρωπιστική απόκριση συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεων του Ισραήλ βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, προειδοποιεί η HCT -ιδίως σε μια συγκυρία κατά την οποία η Γάζα βρίσκεται αντιμέτωπη με συνθήκες λιμού και αναφέρονται καθημερινά θάνατοι από ασιτία.
ΑΠΕ ΜΠΕ