Η διάσωση των ομήρων της Χαμάς είναι μια πολύ δύσκολη αποστολή -Τι λένε ειδικοί - iefimerida.gr

Η διάσωση των ομήρων της Χαμάς είναι μια πολύ δύσκολη αποστολή -Τι λένε ειδικοί

Η διάσωση των ομήρων της Χαμάς είναι μια πολύ δύσκολη αποστολή
Η διάσωση των ομήρων της Χαμάς είναι μια πολύ δύσκολη αποστολή / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H διάσωση των ομήρων της Χαμάς είναι μια πολύ δύσκολη αποστολή και αποτελεί βασικό παράγοντα καθυστέρησης της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, καθώς ζυγίζονται τα πιθανά σενάρια.

Πριν από λίγη ώρα το BBC υποστήριξε ότι η Χαμάς είναι διατεθειμένη να παραδώσει μέρος των ομήρων, αν το Ισραήλ συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, αλλά η μη απελευθέρωση όλων των ομήρων καθώς και το γεγονός ότι δεν κρατούνται μόνο από τη Χαμάς οι όμηροι, αλλά και από άλλες οργανώσεις, καθιστά πολύ δύσκολη τη διπλωματική οδό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη, μια στρατιωτική επιχείρηση για τη διάσωση των ομήρων που κρατούνται από τους τρομοκράτες της Χαμάς φαίνεται σχεδόν αδύνατη, σύμφωνα με δημοσίευμα της «New York Post».

Ειδικοί προειδοποιούν ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει τώρα να είναι στο επίκεντρο, ενώ ο στρατός του Ισραήλ αποκάλυψε ότι ο αριθμός των απαχθέντων ξεπερνά τους 200.

Δώδεκα ημέρες αφότου η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ, οι αξιωματούχοι του εβραϊκού κράτους εκτιμούν ότι 203 άνθρωποι κρατούνται όμηροι στη Γάζα, περισσότεροι σε σχέση με τον προηγούμενο αριθμό που είχε ανακοινωθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι όμηροι στη Γάζα είναι από 40 διαφορετικά έθνη

Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ομήρων, στους οποίους περιλαμβάνονται παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι από περίπου40 διαφορετικά έθνη, ορισμένοι εμπειρογνώμονες στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους φοβούνται ότι μια στρατιωτική διάσωση αποκλείεται και καλούν τώρα τις ΗΠΑ και το Κατάρ να διευκολύνουν μια πιο στρατηγική επιχείρηση διάσωσης.

«Δεν έχουμε ξαναδεί παρόμοια περίπτωση στη σύγχρονη εποχή», δήλωσε στην εφημερίδα ο Christopher O'Leary, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του FBI, ο οποίος έχει ηγηθεί πολλών ομάδων ανάκτησης ομήρων.

«Το Ισραήλ θα πρέπει να διαπραγματευθεί την απελευθέρωση των ομήρων ως προτεραιότητα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εργαστεί για τη συλλογή περισσότερων πληροφοριών», συνέχισε.

«Οι αεροπορικές επιδρομές μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερες καταστροφές δομών, γεγονός που θα δυσχεράνει τις επιχειρήσεις στη Γάζα και τον εντοπισμό των ομήρων. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα οι όμηροι να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν», ανέφερε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μια αφίσα της Ada Sagi, 75χρονης μητέρας του Noam Sagi, εκτίθεται σε συνέντευξη Τύπου των παιδιών των ισραηλινών ομήρων σε ξενοδοχείο του Λονδίνου
Μια αφίσα της Ada Sagi, 75χρονης μητέρας του Noam Sagi, εκτίθεται σε συνέντευξη Τύπου των παιδιών των ισραηλινών ομήρων σε ξενοδοχείο του Λονδίνου / Φωτογραφία AP

Ο ρόλος του Κατάρ

Το Κατάρ, ένα κράτος που διευκολύνει τη βοήθεια προς τη Γάζα, ενεργεί επί του παρόντος ως μεσολαβητής μεταξύ της ισλαμικής οργάνωσης και αξιωματούχων των ΗΠΑ, καθώς μεταξύ των ομήρων περιλαμβάνονται τουλάχιστον 13 Αμερικανοί.

Ο O'Leary σημείωσε ότι το Κατάρ είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος που έχει βοηθήσει στη διαπραγμάτευση καταστάσεων ομηρίας στο Αφγανιστάν και στο Ιράν.

Αξιωματούχοι της Χαμάς ισχυρίστηκαν ότι τουλάχιστον 22 όμηροι έχουν σκοτωθεί από τις επιδρομές, ένα στοιχείο που το Ισραήλ απέρριψε και το χαρακτήρισε μέρος του ψυχολογικού πολέμου που έχει εξαπολύσει η Χαμάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τοποθεσία των ομήρων παραμένει άγνωστη, αλλά Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν αποκτήσει κάποιες πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι αιχμάλωτοι.

Ο Abu Obeida, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, υποστήριξε στο Telegram ότι δεκάδες όμηροι βρίσκονται σε «ασφαλή μέρη και στις σήραγγες της αντίστασης», αναφερόμενος στο εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων σηράγγων κάτω από τη Γάζα.

Η συνδρομή των ΗΠΑ στη διαδικασία διάσωσης

Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο έστειλε μια μικρή ομάδα ειδικών δυνάμεων για να βοηθήσει το Ισραήλ στον εντοπισμό και τη διάσωση των ομήρων.

«Ο πρόεδρος έχει δώσει εντολή στην ομάδα του να συνεργαστεί με τους Ισραηλινούς ομολόγους σε κάθε πτυχή της κρίσης ομηρίας, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής πληροφοριών και της αποστολής εμπειρογνωμόνων από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για να συμβουλευτούν και να συμβουλεύσουν τους Ισραηλινούς ομολόγους τους σχετικά με τις προσπάθειες ανάκτησης των ομήρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ, John Kirby, στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανώτερος δυτικός αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς δήλωσε στους «Times» ότι η τρομοκρατική οργάνωση δεν είχε διατάξει τους ενόπλους της να απαγάγουν γυναίκες και παιδιά. Ωστόσο, «άκρως απόρρητα» έγγραφα που ανακτήθηκαν από Ισραηλινούς ανταποκριτές από τα πτώματα μαχητών της Χαμάς και τα οποία είδε το NBC News δείχνουν ότι οι ένοπλοι καθοδηγούνταν από τους ηγέτες τους να απαγάγουν αμάχους.

Ακόμα, ο O'Leary σημείωσε ότι η Χαμάς δεν έχει τον πλήρη έλεγχο της Γάζας, προσθέτοντας ότι στις απαγωγές συμμετείχαν και άλλες ισλαμικές εξτρεμιστικές ομάδες και πολίτες. Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον 50 άτομα κρατούνται από τις άλλες παρατάξεις.

«Αυτές οι άλλες ομάδες ήταν, ιστορικά, πιο ακραίες από τη Χαμάς, οπότε δεν γνωρίζουμε σε ποιες συνθήκες κρατούνται», δήλωσε ο O'Leary.

Ο ανώνυμος δυτικός αξιωματούχος που μίλησε στους «Times» υπέθεσε ότι, εξαιτίας αυτού, η Χαμάς γνωρίζει πολύ καλά την παγκόσμια καταδίκη των απαγωγών, γεγονός που κρύβεται πίσω από την ξαφνική απόφαση να παρουσιάσει ότι φροντίζει τους ομήρους και μάλιστα να απελευθερώσει κάποιους από αυτούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μια γυναίκα κλαίει καθώς κρατάει τη φωτογραφία ενός Ισραηλινού στρατιώτη, ενώ υποστηρικτές του Ισραήλ συγκεντρώνονται για να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων
Μια γυναίκα κλαίει καθώς κρατάει τη φωτογραφία ενός Ισραηλινού στρατιώτη, ενώ υποστηρικτές του Ισραήλ συγκεντρώνονται για να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων / Φωτογραφίες ΑΡ

Οι όμηροι ως διαπραγματευτικό χαρτί της Χαμάς

Ο Ari Yonatan, ένας Ισραηλινός παραϊατρικός που έζησε από πρώτο χέρι τη φρίκη της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε στη «Νew York Post» ότι συμφωνεί ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τώρα τους ομήρους για προπαγάνδα και διαπραγματευτική τακτική.

«Μπορεί να επέλεξαν ''πιόνια'' για να τα κρατήσουν ζωντανά ή σε κάπως σταθερή κατάσταση, για να δημιουργήσουν ένα διαπραγματευτικό χαρτί», είπε. «Πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα», υπογράμμισε.

«Στην πραγματικότητα, ελπίζω για το καλύτερο όσον αφορά την κατάστασή τους», δήλωσε ο Yonatan για τους ομήρους. «Αλλά φαντάζομαι το χειρότερο… Θα μπορούσαν να τους κάνουν οτιδήποτε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Saleh al-Arouri, αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ισχυρίστηκε ότι η ομάδα του είχε συλλάβει αρκετούς ανθρώπους για να διευκολύνει την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ