Πώς Γάλλοι ψαράδες απειλούν να καταστρέψουν τα Χριστούγεννα των Βρετανών - iefimerida.gr

Πώς Γάλλοι ψαράδες απειλούν να καταστρέψουν τα Χριστούγεννα των Βρετανών

Γαλλικά αλιευτικά σκάφη
Γαλλικά αλιευτικά σκάφη / Φωτογραφία αρχείου: Oliver Pinel via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπλόκο στην τροφοδοσία της αγοράς στη Βρετανία με κρίσιμα αγαθά ενόψει των Χριστουγέννων απειλούν να βάλουν Γάλλοι ψαράδες.

Σε μια νέα κλιμάκωση της γαλλο-βρετανικής κόντρας στη μετά-Βrexit εποχή για τα αλιευτικά δικαιώματα  σε τμήματα των βρετανικών χωρικών υδάτων στη θάλασσα της Μάγχης οι Γάλλοι ψαράδες προειδοποίησαν ότι μπορεί να μπλοκάρουν το λιμάνι του Καλαί και το τούνελ της Μάγχης κατηγορώντας τη Βρετανία ότι έχει περιπλέξει τη διαδικασία της σχετικής αδειοδότησης και δεν εκχωρεί αρκετές άδειες για να βγάζουν τα προς το ζην. «Αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις θα εμποδίσουμε όλα τα γαλλικά και ευρωπαϊκά προϊόντα να φτάσουν στη Βρετανία και όλα τα βρετανικά να φθάσουν στην Ευρώπη», απείλησε ο επικεφαλής της πανίσχυρης επιτροπής αλιέων της βόρειας Γαλλίας, Ολιβιέ Λεπέτρ. «Αν δεν κάνει πίσω ο Μπόρις, οι Βρετανοί δεν θα έχουν και πολλά καλά τρόφιμα να φάνε αυτά τα Χριστούγεννα. Ελπίζω να μη φθάσουμε ως εκεί», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήδη στη Βρετανία πολλοί καταναλωτές σπεύδουν λόγω του φόβου ελλείψεων να ψωνίσουν από τώρα για τα Χριστούγεννα από κατεψυγμένες γαλοπούλες μέχρι σνακ για πάρτι, πουτίγκες και σοκολάτες, Αρκετά καταστήματα και παράγοντες της αγοράς τροφίμων έχουν προειδοποιήσει για ελλείψεις και μειωμένες επιλογές για τους καταναλωτές λόγω των αναταράξεων στην παγκόσμια τροφοδοτική αλυσίδα μέσω της ναυσιπλοϊας και ελλείψει οδηγών φορτηγών και αγροτικών χεριών. Η Βρετανία θα παράξει φέτος 20% λιγότερες γαλοπούλες, προβλέπει το Βρετανικό Συμβούλιο Πτηνοτρόφων, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αλλά και οι γονείς θα έχουν λιγότερες επιλογές για τα παιχνίδια που θα μπορέσουν φέτος να αγοράσουν για τα παιδιά τους για την εορταστική περίοδο, όπως προειδοποίησε η αλυσίδα The Entertainer. O Mπόρις Τζόνσον επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των Βρετανών για τις ελλείψεις όχι μόνον στα καύσιμα, αλλά και άλλων αγαθών, επιμένοντας ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι καλύτερα στη Βρετανία από εκείνα που πέρασε πέρυσι με το lockdown, αλλά αρνήθηκε επίμονα να αποκλείσει το ενδεχόμενο ελλείψεων, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ρίσι Σουνάκ, είπε προ ημερών ότι το πρόβλημα μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Οι απειλές των Γάλλων ψαράδων ήρθαν μια εβδομάδα μετά τις διαβουλεύσεις τους με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την αρμόδια υπουργό Ανίκ Ζιραρντέν. Το αγγλονορμανδικό νησί Τζέρσεϊ ανακοίνωσε στις 29 Σεπτεμβρίου την έκδοση 64 οριστικών αδειών σε γαλλικά πλοία (έναντι 169 αιτημάτων από το Παρίσι) και την απόρριψη 75 αδειών. Μία ημέρα πριν, το Λονδίνο είχε χορηγήσει 12 επιπλέον άδειες στα ύδατά του, εντός του ορίου των 6-12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του (έναντι 87 αιτημάτων). Βρετανοί αξιωματούχοι λένε ότι όσοι δεν πήραν άδειες δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι ψάρευαν στη ζώνη αυτή πριν την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά οι Γάλλοι ψαράδες αντιτείνουν ότι τα μικρά τους σκάφη δεν διαθέτουν την κατάλληλη τεχνολογία για να το αποδείξουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσω των λιμανιών του Ντόβερ και του Καλαί εκτιμάται ότι διακινούνται ετησίως εμπορικά αγαθά αξίας περίπου 100 δισ. λιρών. Η ροή των αγαθών αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο της συνολικής διακίνησης από βρετανικά λιμάνια προς την ΕΕ και αντίστροφα σύμφωνα με έκθεση που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου το 2019 για τις επιπτώσεις του Brexit. Η κόντρα για τα αλιευτικά δικαιώματα ξέσπασε τον περασμένο Μάιο όταν η Βρετανία έστειλε δύο πολεμικά πλοία στο Τζέρσι μετά τις απειλές δεκάδων γαλλικών αλιευτικών να μπλοκάρουν το λιμάνι του νησιού.

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον προειδοποίησε χθες μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ότι με τη διαμάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα διακυβεύεται η τροφοδοσία της Βρετανίας σε ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς το Τζέρσι και το γειτονικό νησί Γκέρνσεϊ εξαρτώνται από γαλλικό ρεύμα, ενώ δύο υποβρύχια καλώδια τροφοδοτούν με ρεύμα πάνω από τρία εκατ. νοικοκυριά στη Βρετανία. Ο Μπον είπε ακόμη ότι και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να λάβουν μέτρα κατά της Βρετανίας, επιβάλλοντας π.χ. δασμούς. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ζητάει «σθεναρότερη» στήριξη από τις Βρυξέλλες και απειλεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τις διμερείς συνεργασίες με το Ηνωμένο Βασίλειο.«Η Βρετανία δεν σέβεται την ίδια της την υπογραφή. Κάθε μήνα, η Βρετανία παρουσιάζει νέους όρους και καθυστερεί την έκδοση οριστικών αδειών… αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», σημείωσε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης. Στη Βρετανία ο συντηρητικός πρώην υπουργός Ντέιβιντ Τζόουνς προειδοποίησε ότι αν οι Γάλλοι ψαράδες προχωρήσουν σε αποκλεισμό, οι Βρετανοί καταναλωτές θα μπορούσαν να μποϊκοτάρουν γαλλικά προϊόντα: «ίσως αποφασίσουν να αγοράσουν αυστραλιανά ή νεοζηλανδέζικα κρασιά αντί για γαλλικά», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ