Ένας πρώην Γάλλος χειρουργός αναμένεται να καταδικαστεί σήμερα Τετάρτη σε 20 χρόνια φυλάκιση για τη σεξουαλική κακοποίηση εκατοντάδων ανήλικων ασθενών.
Η μεγαλύτερη δίκη παιδικής κακοποίησης στην ιστορία της Γαλλίας, φτάνει στο τέλος της.
Ο Ζοέλ Λε Σουαρνέκ, 74 ετών, εργάστηκε ως γαστρεντερολογικός χειρουργός σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία στη γαλλική περιφέρεια της Βρετάνης και τη δυτική Γαλλία, χειρουργώντας συχνά παιδιά με σκωληκοειδίτιδα.
Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης δίκης στην πόλη Βαν της Βρετάνης, κατηγορήθηκε για 111 βιασμούς και 189 σεξουαλικές επιθέσεις μεταξύ 1989 και 2014 σε δώδεκα νοσοκομεία. Πολλά από τα παιδιά που κακοποίησε ήταν υπό αναισθησία ή ξυπνούσαν μετά από επεμβάσεις. Κάποια κακοποιήθηκαν στα νοσοκομειακά κρεβάτια. Η μέση ηλικία των παιδιών-θυμάτων ήταν τα 11 έτη.
Η ομολογία του παιδεραστή χειρουργού
Ο Λε Σουαρνέκ τελικά παραδέχθηκε όλες τις επιθέσεις στο δικαστήριο, λέγοντας στην τελική του δήλωση: «Δεν ζητώ επιείκεια από το δικαστήριο». Κατά τη διάρκεια της δίκης δήλωσε: «Ήμουν ένας χειρουργός που εκμεταλλεύτηκε τη θέση του για να επιτεθεί σε παιδιά, δεν το αρνούμαι». Οι ψυχολογικές αξιολογήσεις κατέληξαν ότι παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος.
Ο δικηγόρος του, Μαξίμ Τεσιέ, είπε στο δικαστήριο: «Είναι απολύτως ένοχος». Ο Τεσιέ ανέφερε ότι η ιατρική κοινότητα και ο πολιτικός κόσμος της Γαλλίας πρέπει να αντλήσουν διδάγματα από τη «μεγάλη δυσλειτουργία του συστήματος υγείας μας», το οποίο δεν σταμάτησε τον Λε Σκουαρνέκ επί δεκαετίες.
Ο Λε Σουαρνέκ είχε επισημανθεί στις γαλλικές αρχές από το FBI το 2004 για προβολή υλικού παιδικής κακοποίησης στο dark web. Το 2005, καταδικάστηκε σε τετραετή ποινή φυλάκισης με αναστολή για κατοχή τέτοιου υλικού, αλλά το δικαστήριο δεν του απαγόρευσε να συνεχίσει να εργάζεται με παιδιά.
Συνέχισε να αποκτά υψηλές θέσεις σε νοσοκομεία σε όλη τη Γαλλία έως τη συνταξιοδότησή του το 2017, κακοποιώντας συστηματικά παιδιά που είχαν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ.
Ομάδες θυμάτων και οργανώσεις προστασίας των ανηλίκων δήλωσαν ότι η δίκη ανέδειξε σοβαρές αποτυχίες του κράτους και των αρμόδιων Αρχών. Ζήτησαν τη συγκρότηση κυβερνητικής επιτροπής για την αξιολόγηση του πώς ο χειρουργός κατάφερε να συνεχίσει να εργάζεται και να κακοποιεί για τόσο καιρό.
Η ποινή των 20 ετών είναι η μέγιστη που μπορεί να του επιβληθεί για βιασμό με επιβαρυντικές περιστάσεις. Στη Γαλλία, οι ποινές δεν αθροίζονται όπως στις ΗΠΑ, όπου, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Στεφάν Κέλενμπεργκερ, θα είχε καταδικαστεί σε 2.000 χρόνια κάθειρξη.
Ο Λε Σουαρνέκ είναι ήδη στη φυλακή από τον Δεκέμβριο του 2020, όταν καταδικάστηκε σε 15 χρόνια για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση τεσσάρων παιδιών. Ο Κέλενμπεργκερ δήλωσε ότι είναι πιθανό να υπάρξει και νέα δίκη, καθώς διεξάγεται έρευνα για να βρεθούν και άλλα θύματα που δεν περιλαμβάνονται στην τρέχουσα υπόθεση.
«Ήσουν ο διάβολος, και μερικές φορές ο διάβολος φορά λευκή ιατρική ποδιά», είπε ο Κέλενμπεργκερ στον κατηγορούμενο.
Ο Λε Σουαρνέκ, του οποίου η καταδίκη το 2005 δεν επισημάνθηκε αυτόματα στα νοσοκομεία όπου εργάστηκε, απασχολήθηκε σε σειρά από περιφερειακά νοσοκομεία που βασίζονταν στην ειδίκευσή του για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Η αντίδραση της ιατρικής κοινότητας
Σε μία περίπτωση, ο Λε Σουαρνέκ ενημέρωσε την τότε διευθύντρια του νοσοκομείου Τζονζάκ, Μισέλ Καλς, για την καταδίκη του το 2005, λέγοντας ότι είχε δει υλικό παιδικής κακοποίησης επειδή ήταν συντετριμμένος από τον χωρισμό του. Η Καλς δεν έλαβε καμία οδηγία από την ιατρική της ιεραρχία να μην τον προσλάβει και έτσι τον διόρισε το 2008. «Χρειαζόμασταν επειγόντως χειρουργούς», είπε στο δικαστήριο.
Η Καλς δήλωσε ότι η καταδίκη του το 2005 δεν απαγόρευε την επαφή του με ανηλίκους. Παραδέχθηκε ότι «δεν ερεύνησε αρκετά» και αναγνώρισε ότι υπήρξε «δυσλειτουργία» από την πλευρά της και από τους ανωτέρους της.
Ο Τιερί Μποβαλό, ψυχίατρος νοσοκομείου, που είχε προσπαθήσει να σημάνει συναγερμό για την καταδίκη του Λε Σκουαρνέκ σε ένα νοσοκομείο που εργάστηκε αργότερα, μίλησε για ιατρικό «φιάσκο».
Ο Ζοέλ Μπελόκ, επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου στην περιοχή Σαράντ-Μαριτίμ, όπου ο Λε Σουαρνέκ ολοκλήρωσε την καριέρα του, ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να είχε ενεργήσει διαφορετικά. Απάντησε: «Με την εμπειρία που έχουμε τώρα, είναι προφανές ότι μπορούσαμε». Πρόσθεσε ότι «οι αντιλήψεις τότε ήταν διαφορετικές».
Περίπου 20 θύματα και συγγενείς τους πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το δικαστήριο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, καταγγέλλοντας τη «σιωπή του πολιτικού κόσμου». Ζήτησαν τη δημιουργία κυβερνητικής επιτροπής για την εξαγωγή συμπερασμάτων από την υπόθεση Λε Σκουαρνέκ και την αποτροπή παρόμοιων περιπτώσεων στο μέλλον.
Δήλωσαν: «Είμαστε εξοργισμένοι που βλέπουμε πως αυτή η δίκη του αιώνα δεν αποτελεί σημείο καμπής στα μάτια της κυβέρνησης και γενικότερα της κοινής γνώμης».
Η Μανόν Λεμουάν, σήμερα 36 ετών, ένα από τα θύματα που ο Λε Σκουαρνέκ παραδέχτηκε ότι υπέστη βιασμό όταν ήταν 11 ετών, δήλωσε: «Προσπαθούν να τον παρουσιάσουν ως τέρας, αλλά αυτό το τέρας είναι η κοινωνία που τον δημιούργησε και του επέτρεψε να συνεχίσει».