«Βέτο» σε Γαλλία και Ομάν από το Ιράν για την αποναρκοθέτηση του Ορμούζ: Θα γίνει αποκλειστικά από εμάς - iefimerida.gr

«Βέτο» σε Γαλλία και Ομάν από το Ιράν για την αποναρκοθέτηση του Ορμούζ: Θα γίνει αποκλειστικά από εμάς

Τα Στενά του Ορμούζ
Δεξαμενόπλοιο στα Στενά του Ορμούζ / Φωτογραφία αρχείου: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποκλειστικά από το Ιράν θα διεξαχθεί η αποναρκοθέτηση του Ορμούζ διαμηνύει ο υφυπουργός Εξωτερικών Καζέμ Γαριμπαμπαντί απαντώντας στην απόφαση Γαλλίας και Ομάν.

Ο Γκαριμπαμπαντί ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία αναφέρεται στο Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) το οποίο υπεγράφη μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν ανάρτησε τη δήλωσή του στο Χ τονίζοντας μάλιστα ότι «η κατάσταση είναι ευαίσθητη και περίπλοκη, συμβουλεύουμε τη Γαλλία να μην την περιπλέξει περισσότερο με τις προκλήσεις της», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μακρόν: Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε για την αποναρκοθέτηση των Στενών

Νωρίτερα, υποδεχόμενος τον σεΐχη του Ομάν, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η συνεργασία των δυο χωρών αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή ενώ ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι θα συνεργαστούν με τους εταίρους τους για την ασφαλή απομάκρυνση των ναρκών.

«Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε, μαζί με τους εταίρους μας, για την αποναρκοθέτηση των Στενών, προκειμένου να διασφαλίσουμε τις θαλάσσιες οδούς και να εγγυηθούμε την ελεύθερη και άνευ όρων διέλευση από το Ορμούζ», ανέφερε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ μετά τη συνάντηση με τον σουλτάνο του Ομάν, Χαϊθάμ μπιν Τάρικ στο Ελιζέ.

Κατάρ: Απαγόρευση ναυσιπλοΐας «μέχρι νεωτέρας»

Την ίδια ώρα, το Κατάρ διέταξε σήμερα την προσωρινή αναστολή της ναυσιπλοΐας και ορισμένων άλλων θαλάσσιων δραστηριοτήτων στη χώρα μέχρι νεωτέρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το υπουργείο Μεταφορών του Κατάρ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο που περιλαμβάνει τα σκάφη αναψυχής και αλιείας, τα τζετ σκι και όλα τα άλλα πλωτά μέσα. Εξαιρούνται τα πλοία που υπόκεινται στις διατάξεις των διεθνών ναυτιλιακών συμβάσεων εξαιρούνται.

Δεν δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις για τους λόγους που οδήγησαν στη λήψη αυτού του μέτρου. Την Κυριακή, το Κατάρ ανέφερε ότι ένας πολίτης του σκοτώθηκε από θραύσματα «λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή», αφού το σκάφος στο οποίο επέβαινε εξαφανίστηκε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ