Γαλλία: Κρύα υποδοχή για τη νέα πρωθυπουργό: «Ο Μακρόν βρήκε την κυρία Θάτσερ του»

Η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν / Φωτογραφία: Christian Hartmann/Pool via AP

Πολύ «τεχνοκράτισσα», όχι αρκετά «πολιτική», πολύ «ψυχρή». Τα όργανα άρχισαν στη Γαλλία για τη νέα πρωθυπουργό, Ελιζαμπέτ Μπορν, που θα αναλάβει να υλοποιήσει, μεταξύ άλλων, την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και την αύξηση των ορίων ηλικίας.

Η 61 ετών, αριστερών πεποιθήσεων, τεχνοκράτισσα, που έχρισε ο Εμανουέλ Μακρόν δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργό της Γαλλίας -μετά την Εντίτ Κρεσόν, που είχε επιλέξει ο Φρανσουά Μιτεράν το 1992-, είναι συνώνυμη της «συνέχειας» και «ίσως πάρα πολύ», σχολιάζει η Le Monde.

Ο Γάλλος πρόεδρος που καλείται να δείξει ότι άκουσε τα παράπονα των ψηφοφόρων, όπως τα εξέφρασαν με την υψηλή αποχή και τη μεγάλη στήριξη στην ακροδεξιά και την αριστερά, αναζητούσε για το πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν μία ένοικο με διαπιστευτήρια κοινωνικής και οικολογικής πολιτικής για να αντιμετωπίσει την πρόκληση του Ζαν Λικ Μελανσόν και του αριστερού συνασπισμού του στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Ποια είναι η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας

Απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής της Γαλλίας, γλυκομίλητη γραφειοκράτης καριέρας, που υπηρέτησε διάφορους υπουργούς του Σοσιαλιστικού κόμματος και διετέλεσε σύμβουλος του Λιονέλ Ζοσπέν, του Ζακ Λαγκ και της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, προτού ενταχθεί στην κυβέρνηση του Μακρόν, η Μπορν άφησε το αποτύπωμά της ως υπουργός Μεταφορών και Οικολογίας, προωθώντας πολιτικές φιλικές για το ποδήλατο.

Η διακριτική τεχνοκράτισσα, που δεν έχει θέσει ποτέ υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα, απέκτησε τη φήμη σκληρής διαπραγματεύτριας με τα συνδικάτα κατά την πρώτη θητεία του Μακρόν. Ως υπουργός Μεταφορών άντεξε ενάντια σε απεργίες και διαδηλώσεις εβδομάδων για να τερματιστεί ένα γενναιόδωρο σύστημα συντάξεων και παροχών για τους εργαζομένους στους σιδηροδρόμους της SNCF. «Είναι μια πραγματική εργασιομανής, κάποιος που μπορεί να συνεχίσει μέχρι τις 3 το πρωί και να επιστρέψει ξανά στις 7 το πρωί», είπε ένας πρώην υπάλληλος της Μπορν.

Επί των ημερών της στο υπουργείο Εργασίας η ανεργία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών και η ανεργία των νέων στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Η βαθιά εμπειρία της Μπορν αναφορικά με τη λειτουργία του κράτους αναμένεται να βοηθήσει τον Μακρόν να προωθήσει πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Θα αναλάβει το μπρα-ντε-φερ με τα συνδικάτα της Γαλλίας για να υλοποιήσει την πιο αμφιλεγόμενη εκλογική υπόσχεσή του: την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Μπορν όπως «plan B» του Μακρόν;

Όμως δεν πρόλαβε να τη χρίσει νέα πρωθυπουργό της Γαλλίας ο Μακρόν και ήδη της κόλλησαν το παρατσούκλι «plan B», από το επώνυμό της, Μπορν, σχολιάζουν γαλλικά ΜΜΕ, ένα προσωνύμιο που συνοψίζει το γεγονός ότι πρόκειται για μια «ασφαλή» επιλογή, που δύσκολα θα προκαλέσει κριτική αλλά και ενθουσιασμό.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με την τότε υπουργό Μεταφορών Ελίζαμπετ Μπορν στο πλευρό του στις 27 Ιουνίου του 2018 στο Ελυζέ / Φωτογραφία αρχείου: Julien de Rosa, Pool via AP

Σύμφωνα με πηγή του Ελιζέ από τη βραδιά της επανεκλογής του ο Μακρόν σκεφτόταν το όνομα της Μπορν, αυτής της «θαρραλέας» γυναίκας που διαθέτει στα μάτια του βαθιά εμπειρία σε τομείς-κλειδιά, αλλά και γνώση του κόσμου των επιχειρήσεων. Κι αν περίμενε τόσο για να ανακοινώσει επίσημα την επιλογή του ήταν για να δώσει στη Γαλλία «ανάσα να αναπνεύσει δημοκρατικά», εκτός κι αν ο πραγματικός λόγος ήταν ότι εξέταζε άλλες υποψηφίους, που είτε του έκλεισαν την πόρτα είτε τα ονόματά τους προκάλεσαν αντιδράσεις μεταξύ των οπαδών του.

Πυρά κατά της Μπορν από την αντιπολίτευση: «Ο Μακρόν βρήκε τη Θάτσερ του»

Οι αντίπαλοι του Μακρόν έσπευσαν να εξαπολύσουν βέλη μόλις ανακοίνωσε την επιλογή της Μπορν για τον πρωθυπουργικό θώκο. «Η κ. Μπορν είναι κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού και υπέρ της συνταξιοδότησης στα 65. Ξεκινάει μια νέα εποχή κοινωνικής κακομεταχείρισης», σχολίασε πρώτος απ’ όλους ο ακροαριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν, επικεφαλής του συνασπισμού κομμάτων της Αριστεράς στις βουλευτικές του Ιουνίου, που την προκάλεσε σε δημόσιο ντιμπέιτ εκτιμώντας πως σε ένα μήνα διάδοχός της στο πρωθυπουργικό μέγαρο θα είναι ο ίδιος εφόσον η προεδρική πλειοψηφία του Μακρόν δεν αποδειχθεί και κοινοβουλευτική. O λαϊκιστής, ακροαριστερός πολιτικός, ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός στη θέση της Μπορν, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, την αποκάλεσε επίσης «κινητή καρικατούρα του φιλελευθερισμού».

Για τον ΓΓ των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ, είναι μεν θετικό ότι επελέγη μια γυναίκα για πρωθυπουργός, αλλά «κατά τα λοιπά... Διορισμός της Υπουργού Μεταφορών που διέλυσε τη δημόσια σιδηροδρομική υπηρεσία, καταδικάστηκε από την οικολογία για την κλιματική αδράνεια, στο χώρο της εργασίας, ότι λεηλάτησε τους ανέργους με τη μεταρρύθμιση της ασφάλισης ανεργίας».

Από την πλευρά του ο Φαμπιέν Ρουσέλ, κομμουνιστής βουλευτής και πρώην προεδρικός υποψήφιος για την προεδρία, έγραψε στο Twitter ότι «με την Ελιζαμπέτ Μπορν ο Μακρόν βρήκε την κυρία Θάτσερ του. Η τεχνοκρατία στην υπηρεσία του βασιλιά του χρήματος».

Για την ακροδεξιά φιναλίστ του β΄γύρου των προεδρικών εκλογών, Μαρίν Λεπέν, με την επιλογή της υπουργού Εργασίας ως πρωθυπουργού «ο Εμανουέλ Μακρόν δείχνει την αδυναμία του να ενώσει και τη βούληση να συνεχίσει την πολιτική της απαξίωσης, της αποδόμησης του κράτους και της κοινωνίας, του φορολογικού εκβιασμού και της χαλαρότητας». Ο έτερος ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ θεωρεί ότι «το 2022 θα είναι η χρονιά της υποταγής στην Αριστερά»: «Ο Μακρόν ορίζει μια αριστερή πρωθυπουργό, ο Μελανσόν ενώνει την Αριστερά, η Λε Πεν φλερτάρει με την Αριστερά, οι Ρεπουμπλικανοί υποκύπτουν στην Αριστερά».

Στο στρατόπεδο της Δεξιάς, η πρώην προεδρική υποψήφια των Ρεπουμπλικανών, Βαλερί Πεκρές έστειλε τα συγχαρητήριά της στη Μπορν, που «διαθέτει αναμφισβήτητα τα φόντα για να γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός» της Γαλλίας. Αλλά ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, Κριστιάν Ζακόμπ, δεν βρήκε καλά λόγια να πει: «Αλλάζουν τα πάντα για να μην αλλάξει τίποτε. Μία από τα ίδια με τον διορισμό της Ελιζαμπέτ Μπορν».

Όλες οι ειδήσεις
Οι συμφωνίες Μπάιντεν-Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο: Ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και η απόκτηση F-35 
Η Σουηδία υπέγραψε το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ -«Ένα βήμα πιο κοντά στη στρατιωτική συμμαχία»
Πλεύρης: Αύριο οι αποφάσεις για τις μάσκες -Τι είπε για την τέταρτη δόση εμβολίου από Σεπτέμβριο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ