Γαλλία: Τρέχει, κυριολεκτικά, να προλάβει ο Μακρόν -Τα πρώτα λάθη της Λεπέν για ΜΜΕ και θανατική ποινή - iefimerida.gr

Γαλλία: Τρέχει, κυριολεκτικά, να προλάβει ο Μακρόν -Τα πρώτα λάθη της Λεπέν για ΜΜΕ και θανατική ποινή

Ο Εμανουέλ Μακρόν τρέχει για να προλάβει στη διάρκεια περιοδείας στο Στρασβούργο
Ο Εμανουέλ Μακρόν τρέχει για να προλάβει στη διάρκεια περιοδείας στο Στρασβούργο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολλαπλασιάζει τις δημόσιες ομιλίες και εμφανίσεις σε επαρχιακές πόλεις ο υποψήφιος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ αρχίζει να ξεδιπλώνει τη στρατηγική του ενόψει του δεύτερου γύρου, αναφέροντας ότι η προεδρική εκλογή 2022 είναι ένα «δημοψήφισμα για την Ευρώπη».

«Αυτή η εκλογή είναι επίσης ένα δημοψήφισμα για την Ευρώπη. Η υποψήφια της άκρας δεξιάς προτείνει ένα εθνικιστικό πρόγραμμα, το οποίο δεν έχει σχέση με τον πατριωτισμό», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια μεγάλης προεκλογικής συγκέντρωσης στο Στρασβούργο, και επανέλαβε τη φράση του Φρανσουά Μιτεράν στο Ευρωκοινοβούλιο, το 1995: «Ο εθνικισμός σημαίνει πόλεμο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα λόγια του ξεσήκωσαν το ακροατήριο στο Στρασβούργο, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ρωσικός στρατός ισοπεδώνει τη χώρα.

«Επομένως, μπορεί να διαφωνούμε, να έχουμε διαφορές, αλλά το ευρωπαϊκό όραμα που έχουμε σήμερα πρέπει να το υπερασπιστούμε» συνέχισε ο Μακρόν, καταχειροκροτούμενος.

Αυτή η εκλογή είναι μια δύσκολη αποστολή για τον Εμανουέλ Μακρόν, επισημαίνει η «Le Monde».

Επί πέντε χρόνια, κατά την πρώτη του θητεία, ο πολιτικός που ξεπέρασε το φράγμα αριστεράς-δεξιάς, επέζησε μιας πενταετίας κρίσεων και αποδυνάμωσε τα παραδοσιακά κόμματα, πρέπει στο εξής, σε διάστημα δύο εβδομάδων, να κάνει νέα πολιτική σύνθεση και να προσελκύσει τους αριστερούς ψηφοφόρους του Ζαν Λικ Μελανσόν, χωρίς να χάσει τους δικούς του και χωρίς να φαίνεται ότι απλώνει το χέρι στη Δεξιά.

Στροφή στα αριστερά, επίθεση στην ακροδεξιά

Στόχος του Μακρόν είναι οι 7,7 εκατομμύρια ψήφοι του Μελανσόν, οι οποίοι θα κρίνουν εν πολλοίς το εκλογικό αποτέλεσμα της 24ης Απριλίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι υποστηρικτές του Μακρόν είναι πεπεισμένοι ότι θα κατορθώσουν να προσελκύσουν τους περισσότερους από αυτούς τους ψηφοφόρους, νέους, διαμένοντες στα αστικά κέντρα κατά πλειοψηφία, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από το σοσιαλιστικό ρεύμα, αλλά ψήφισαν ριζοσπαστική αριστερά.

Είναι χαρακτηριστικό το σημερινό, ειρωνικό εξώφυλλο της γαλλικής «Libération», η οποία στήριξε τον Μελανσόν στις προεδρικές: «Μακρόν: Αγάπη μου ξέχασα την Αριστερά».

«Για να πείσει ένα εκλογικό σώμα το οποίο του γύρισε την πλάτη επειδή το πρόγραμμά του είναι σαφώς δεξιό, ο πρόεδρος προσπαθεί να δείξει ένα πρόσωπο κάπως διαφορετικό. Αλλά προτιμά τα λόγια, τα οποία δεν γίνονται πάντα δεκτά με θέρμη, από τις σαφείς ενδείξεις» γράφει, επικριτικά, η γαλλική εφημερίδα.

Μακρόν: Αγάπη, ξέχασα την Αριστερά -«Απέναντι σε ψηφοφόρους που κουράστηκαν να αποκλείουν την ακροδεξιά, ο υποψήφιος πρόεδρος επιτείνει τις πρόχειρες εκκλήσεις σε όσους ψήφισαν Μελανσόν ή Ζαντό (Οικολόγοι-Πράσινοι)»
Μακρόν: Αγάπη, ξέχασα την Αριστερά -«Απέναντι σε ψηφοφόρους που κουράστηκαν να αποκλείουν την ακροδεξιά, ο υποψήφιος πρόεδρος επιτείνει τις πρόχειρες εκκλήσεις σε όσους ψήφισαν Μελανσόν ή Ζαντό (Οικολόγοι-Πράσινοι)»
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Εμανουέλ Μακρόν συνειδητοποιεί σήμερα, δέκα ημέρες πριν από μια κρίσιμη εκλογή για το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης, ότι χρωστάει την πρώτη θητεία του ΕΠΙΣΗΣ στους αριστερούς ψηφοφόρους», επισημαίνει η «Libération»...

«Και αυτοί, απογοητευμένοι από μια θητεία που δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους, μπορεί να μείνουν σπίτι και να μην ψηφίσουν στις 24 Απριλίου. Ο Γάλλος πρόεδρος το κατάλαβε αυτό, το βράδυ της Κυριακής, όταν είδε το ποσοστό του Ζαν Λικ Μελανσόν: ότι δηλαδή θα έπρεπε να κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να προσελκύσει ένα τμήμα αυτών των ψηφοφόρων, το οποίο στήριξε το οικολογικό και κοινωνικό πρόγραμμα του υποψηφίου της ''Ανυπότακτης Γαλλίας''. Σε αντίθετη περίπτωση, θα διακινδύνευε την επανεκλογή του. Γι' αυτό άρχισε να στέλνει μηνύματα προς την κατεύθυνση της αριστεράς. Γι' αυτό έκανε όπισθεν στη μεταρρύθμιση-φάρο του ασφαλιστικού και πήρε πίσω τη σύνταξη στα 65», προσθέτει.

Πάντως, πέρα από την αριστερή στροφή που έκανε ο Μακρόν, αμέσως μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, δείχνει αποφασισμένος να προσελκύσει τους αριστερούς ψηφοφόρους αναδεικνύοντας το ακροδεξιό προφίλ της αντιπάλου του, Μαρίν Λεπέν, η οποία άρχισε ήδη να κάνει λάθη, ξεδιπλώνοντας το πρόγραμμά της.

«Αυταρχική παρέκκλιση»

Ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στην περιοχή Ερ, η υποψήφια του ακροδεξιού κόμματος «Εθνική Συσπείρωση», Μαρίν Λεπέν, κατήγγειλε τις «επιθέσεις στη δημοκρατία» τού υποψήφιου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, βάζοντας φωτιά με τις δικές της προτάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Η άσκηση της διακυβέρνησης», η Μαρίν Λεπέν παρουσίασε τις προτάσεις της για αλλαγές του Συντάγματος και έκανε λόγο για «δημοψηφική επανάσταση». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε δημοψήφισμα για τα επιδόματα στους μετανάστες, κάνοντας λόγο για «εθνική προτίμηση στους Γάλλους».

Ο Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο κανάλι France 2, απέρριψε κάθε ιδέα να κυβερνηθεί η Γαλλία μέσω δημοψηφισμάτων.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας με απευθείας δημοψήφισμα. Όταν η κυρία Λεπέν λέει ότι θα αλλάξει το Σύνταγμα χωρίς να σεβαστεί τους κανόνες, ότι θα κάνει δημοψήφισμα παρότι το Σύνταγμα το απαγορεύει, αυτό είναι καθαρή τρέλα» είπε ο υποψήφιος πρόεδρος, και πρόσθεσε:

«Όταν υπάρχει Σύνταγμα, οι κανόνες γίνονται σεβαστοί, αυτό σημαίνει ότι με το άλλοθι της λαϊκής ψήφου θα αψηφήσουμε τους νόμους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας αυταρχικής παρέκκλισης. Είναι η συνταγή που συνίσταται στο να αλλάξουμε το Σύνταγμα κατά βούληση, με το άλλοθι ότι θα ερωτηθεί ο λαός, ή να λέμε ότι θα ξανασκεφτούμε τη θανατική ποινή» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, καταγγέλλοντας τη συνυποψήφιά του.

Ο υποψήφιος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «το αληθινό πρόσωπο της άκρας δεξιάς επιστρέφει, παρά τις προσπάθειες να καλυφθεί». «Είναι ένα πρόσωπο που δεν σέβεται τις ελευθερίες, δεν σέβεται το συνταγματικό πλαίσιο και τις θεμελιώδεις ελευθερίες ούτε τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με κόπο και αποτελούν την καρδιά των κοινών αξιών μας, όπως η θανατική ποινή».

Η Μαρίν Λεπέν ξανά υπέρ της θανατικής ποινής

Πράγματι, ερωτηθείσα την Τρίτη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για τη θανατική ποινή, κεντρική ιδέα του προγράμματός της ως το 2017, οπότε και την κατήργησε, η Μαρίν Λεπέν την επανέφερε, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει απαγορευμένο θέμα στη δημοκρατία».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η ακροδεξιά υποψήφια έκανε ένα τραγικό λάθος, την ώρα που ανέλυε την άποψή της για «τη δημοκρατία και την άσκηση εξουσίας». Ένας δημοσιογράφος τη ρώτησε γιατί απαγορεύτηκε η είσοδος σε πολλά ΜΜΕ στα γραφεία της, το βράδυ του πρώτου γύρου («Quotidien», Les Jours, ακόμη και το BBC) και αν «αυτό σημαίνει την απαρχή κακών σχέσεων με τα μίντια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εσείς είστε ο μόνος που διαμαρτύρεται», του απάντησε η Μαρίν Λεπέν, και συνέχισε: «Εξάλλου, ναι, πρόκειται για την εκπομπή “Quotidien”… Το “Quotidien” δεν είναι ενημερωτική εκπομπή, δεν είναι δημοσιογράφοι. Το “Quotidien” είναι διασκεδαστές. Μερικές φορές αστείοι, δεν λέω. Αλλά είναι εκπομπή ψυχαγωγίας».

Ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας «Libération» πήρε το λόγο: «Κι εσείς θα αποφασίσετε ποιος είναι δημοσιογράφος και ποιος όχι;».

«Ε, ναι. Είμαι στο γραφείο μου. Επομένως, εγώ αποφασίζω. Παίρνω την ευθύνη όταν εγώ αποφασίζω! Δίνω άδεια σε όλους τους άλλους δημοσιογράφους, ακόμη κι αν είναι εχθρικοί, όπως εσείς», απάντησε σε έντονο ύφος η Μαρίν Λεπέν και απομακρύνθηκε με ένα νευρικό γέλιο.

Τα λόγια της προκάλεσαν σάλο. Η Μαρίν Λεπέν κατηγορήθηκε ότι την προηγούμενη ημέρα αρνήθηκε να δεχθεί τη δημοσιογράφο Anne-Sophie Lapix, του καναλιού France2, ως παρουσιάστρια στο debate που ίσως κάνει με τον Εμανουέλ Μακρόν, μεταξύ των δύο γύρων, με το επιχείρημα ότι ήταν «εχθρική».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Le Monde», η Μαρίν Λεπέν είχε αποκλείσει και τον δημοσιογράφο Patrick Cohen, του δημόσιου καναλιού, από την εκπομπή που είχε γίνει με υποψηφίους στον πρώτο γύρο, ως μη αρεστό.

O πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Μακρόν, Κριστόφ Καστανέρ, σχολίασε τη στάση της Λεπέν απέναντι στα μίντια:

«Δίνει μαθήματα ελευθερίας Τύπου η Μαρίν Λεπέν. Πίσω από το χαμόγελο υπάρχει η απόλυτη περιφρόνηση της ελευθερίας της έκφρασης. Στηρίζω απόλυτα το Quotidien».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στο θέμα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που έκανε στο Στρασβούργο, το βράδυ της Τρίτης.

«Όταν η άκρα δεξιά αρχίζει να λέει ''Διαλέγω τους δημοσιογράφους που θα ρωτήσουν'' είναι ακριβώς αυτό που γίνεται σήμερα στην Ουγγαρία, δηλαδή ότι μεθοδικά και σταδιακά θα απομειωθούν τα δικαιώματα. Αυτό που θέλει να κάνει η Μαρίν Λεπέν είναι αυτό που βλέπουμε στην Ουγγαρία», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος.

Είναι προφανές ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα επιμείνει σε όλα τα μεγάλα θέματα που αναδεικνύουν ότι η Μαρίν Λεπέν είναι μια ακροδεξιά, επικίνδυνη πρόταση για τη Γαλλία και την Ευρώπη.

Βγαίνοντας από την προεκλογική συγκέντρωση στο Στρασβούργο, το βράδυ της Τρίτης, ο Μακρόν αντάλλαξε λίγα λόγια με μια γυναίκα που φορούσε μαντήλα και η οποία τον σταμάτησε να τον ρωτήσει: «Είστε φεμινιστής;»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ναι, εσείς;», της απάντησε ο Μακρόν. «Ναι, είμαι φεμινίστρια, είμαι υπέρ της ισότητας γυναικών και ανδρών», του είπε εκείνη. Ο Μακρόν συνέχισε και τη ρώτησε αν φοράει μαντήλα από επιλογή ή καταναγκαστικά και η νεαρή γυναίκα τού απάντησε «από επιλογή».

«Το να υπάρχει μια νεαρή γυναίκα που φοράει μαντήλα, στο Στρασβούργο, είναι η καλύτερη απόδειξη του φεμινισμού. Είναι η καλύτερη απάντηση σε όλες τις βλακείες που ακούμε. Γιατί έχουμε από την άλλη πλευρά την κυρία Λεπέν, η οποία λέει ότι θα απαγορεύσει τη μαντήλα στο δημόσιο χώρο, αν εκλεγεί», κατέληξε ο υποψήφιος πρόεδρος.

Δείτε τον διάλογο του Μακρόν και της γυναίκας με τη μαντήλα:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πράγματι, η Μαρίν Λεπέν, αν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, θα απαγορεύσει τη μαντήλα στο δημόσιο χώρο, όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο κανάλι BFMTV-RMC. Στην ίδια εκπομπή είχε εξηγήσει ότι θα καταθέσει αμέσως σχέδιο νόμου «καταπολέμησης της ισλαμικής ιδεολογίας, απαγόρευσης μαντήλας κ.λπ., κατάργησης αυτής της ολοκληρωτικής ιδεολογίας, παντού όπου εκφράζεται», όπως είπε.

Ο Μακρόν είχε ήδη επικρίνει αυτές τις προτάσεις, λέγοντας ότι «προάγουν τον διχασμό της Γαλλίας». «Το κράτος δεν μάχεται τις θρησκείες, δεν μπορεί να υπάρξει απαγόρευση θρησκειών ή ενδυμάτων σε δημόσιο χώρο» δήλωσε, και πρόσθεσε ότι θα ευχόταν οι μουσουλμάνες γυναίκες να εγκαταλείψουν μόνες τους τη μαντήλα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν καθυστέρησε δύο ώρες να φτάσει στη Μιλούζ και... τρέχει!
Ο Εμανουέλ Μακρόν καθυστέρησε δύο ώρες να φτάσει στη Μιλούζ και... τρέχει!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ