Γαλλία: Η ώρα της αλήθειας για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του Μακρόν – Σήμερα οι τελικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο - iefimerida.gr

Γαλλία: Η ώρα της αλήθειας για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του Μακρόν – Σήμερα οι τελικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο

Oι κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του Μακρόν συνεχίζονται στη Γαλλία
Oι κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του Μακρόν συνεχίζονται στη Γαλλία / Φωτογραφία: AP Photo / Thomas Padilla
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προς ψήφιση στο κοινοβούλιο τίθεται σήμερα στη Γαλλία η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες από την αρχή του χρόνου, σε μια κρίσιμη στιγμή για τον Εμανουέλ Μακρόν.

Με τους Γάλλους στους δρόμους εδώ και μήνες τα δύο σώματα του Γαλλικού κοινοβουλίου, η Γερουσία και η Εθνοσυνέλευση συνεδριάζουν σήμερα για την ψήφιση του νόμου που αυξάνει το όριο στην ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη με την κυβέρνηση μειοψηφίας του Μακρόν να ελπίζει στην υποστήριξη του αντιπολιτευόμενου δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών. Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων ήρθε η ώρα της αλήθειας, δήλωσε ανώτερο στέλεχος του κόμματος «Αναγέννηση» του Γάλλου προέδρου, ομολογώντας ότι υπάρχει κίνδυνος «να ηττηθούμε», όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μακρόν φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη επί του τελικού κειμένου για τη μεταρρύθμισή του στη Γερουσία, αλλά θα είναι δυσκολότερο το εγχείρημα στην κατακερματισμένη Εθνοσυνέλευση και δεν αποκλείεται λιγοστές ψήφοι να κρίνουν την έκβαση της ψηφοφορίας. «Ορισμένοι βουλευτές στην ομάδα μου, όπως και στο κυβερνών κόμμα, δεν θέλουν να ψηφίσουν αυτή τη μεταρρύθμιση», δήλωσε ο Ολιβιέ Μαρλέ, ανώτερος στέλεχος των δεξιών «Ρεπουμπλικανών» στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Τι λένε η κυβέρνηση Μακρόν και τα συνδικάτα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Η κυβέρνηση Μακρόν έχει υποστηρίξει ότι είναι αναγκαίες η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, η κατάργηση των προνομίων για ορισμένους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και η αυστηροποίηση των κριτηρίων για πλήρη σύνταξη, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία μεγάλων ελλειμμάτων στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας.

Τα συνδικάτα ηγήθηκαν των προσπαθειών ανατροπής των σχεδίων του Μακρόν για το συνταξιοδοτικό από την αρχή του χρόνου, οργανώνοντας μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών, οι οποίες κορυφώθηκαν την περασμένη Τρίτη όταν περίπου 1,28 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους. Όπως υποστηρίζουν, η μεταρρύθμιση θα τιμωρήσει χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους σε χειρωνακτικές εργασίες, που τείνουν να ξεκινούν νωρίς τη σταδιοδρομία τους, αναγκάζοντάς τους να εργάζονται περισσότερο από τους πτυχιούχους που επηρεάζονται λιγότερο από τις αλλαγές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σωροί σκουπιδιών στο Παρίσι

Κάπου 7.000 τόνοι σκουπιδιών έχουν σωρευτεί στους δρόμους του Παρισιού λόγω της κυλιόμενης απεργίας των υπηρεσιών καθαριότητας της Γαλλικής πρωτεύουσας, που αντιδρούν στα σχέδια του Μακρόν, με αποτέλεσμα να πλανάται μια δυσοσμία και να προσελκύουν αρουραίους σε ένα αποκρουστικό θέαμα για τους τουρίστες.

Η απεργία, που επηρεάζει σχεδόν τις μισές περιοχές του Παρισιού, παρατάθηκε μέχρι τις 20 Μαρτίου, ενώ επιστρατεύτηκε ιδιωτική εταιρεία για την περισυλλογή απορριμμάτων σε κάποιες εξ’αυτών, η οποία, όμως δέχθηκε απειλές από απεργούς.

Μολονότι ο υπουργός Εσωτερικών του Μακρόν, Ζεράλ Νταρμαμέν κάλεσε τον δήμο του Παρισιού να διατάξει την επιστροφή των απεργών στις δουλειές τους για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, η σοσιαλίστρια δήμαρχος Αν Ινταλγκό αρνήθηκε αποκαλώντας «δίκαιες» τις κινητοποιήσεις.

Την ίδια ώρα μέλη του συνδικάτου CFE-CGC υποστήριξαν ότι έκοψαν το ρεύμα στη βραχονησίδα, όπου βρίσκεται το κάστρο Μπεζανσόν στη νότια Γαλλία, το οποίο χρησιμοποιεί ο Μακρόν στις θερινές διακοπές του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δύο στους τρεις Γάλλους αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις.

Το δίλημμα για την κυβέρνηση Μακρόν

Aν η κυβέρνηση Μακρόν αποτύχει στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει σήμερα την αναγκαία υποστήριξη στο κοινοβούλιο, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν θα μπορούσε να επικαλεστεί το άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος, που της δίνει την εξουσία να θέσει σε εφαρμογή τη νομοθεσία χωρίς ψηφοφορία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τυχόν προώθηση του νομοσχεδίου με διάταγμα θα αποστερούσε την Μπορν και τον Μακρόν από τη δημοκρατική νομιμότητα και θα εξέθετε την κυβέρνηση σε πρόταση μομφής, με τον κίνδυνο να ηττηθεί. «Δεν θέλουμε το 49,3», δήλωσε την Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν. «Θέλουμε να υπάρξει θετική ψηφοφορία για αυτό το νομοσχέδιο». Ο Μακρόν συνάντησε την Μπορν και υπουργούς του το βράδυ της Τετάρτης για να συζητήσουν τη στρατηγική πριν από μια ψηφοφορία που θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για τη δεύτερη θητεία του.

Αν περάσει το σκόπελο του κοινοβουλίου η μεταρρύθμιση του Μακρόν, ένα από τα φλέγοντα ερωτήματα είναι κατά πόσον τα συνδικάτα και οι διαδηλωτές θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, ή θα ατονήσουν οι κινητοποιήσεις, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το έτερο ερώτημα είναι οι πολιτικές επιπτώσεις της ψήφισης μιας μεταρρύθμισης, στην οποία αντιτίθεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, για τον Μακρόν και τη Γαλλία γενικότερα. Η επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και ο νεοκομμουνιστής λαϊκιστής Ζαν-Λικ Μελανσόν ελπίζουν να επωφεληθούν από την πτώση της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου, από τον οποίο γνώρισαν την ήττα στις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ