Γαλλία: Η «Όμικρον 2» ίσως ευθύνεται για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων -Τι γνωρίζουμε για τη νοσηρότητα - iefimerida.gr

Γαλλία: Η «Όμικρον 2» ίσως ευθύνεται για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων -Τι γνωρίζουμε για τη νοσηρότητα

Στιγμιότυπο σε ΜΕΘ στη Γαλλία
Φωτογραφία: AP Photo/Jean-Francois Badias
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθηγητής στο Ινστιτούτο Παστέρ της Γαλλίας «δείχνει» τη νέα παραλλαγή της Όμικρον ως την αιτία της απότομης αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα.

Ο επιστήμονας έχει προειδοποιήσει πως μια νέα παραλλαγή της Όμικρον του κορωνοϊού, που έχει ονομαστεί “BA.2” ή «Όμικρον 2», θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα της επιδημίας στη Γαλλία, μερικές ημέρες έπειτα από τις προβλέψεις των Αρχών της χώρας σύμφωνα με τις οποίες η κορύφωση των μολύνσεων είχε ήδη σημειωθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καθηγητής Antoine Flahaut, επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Παστέρ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης, είπε πως η νέα αυτή παραλλαγή θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τη διασπορά στη χώρα.

Ο καθηγητής, που είναι επίσης διευθυντής Ινστιτούτου Υγείας στη Γενεύη, δήλωσε ότι η νέα αυτή παραλλαγή της Όμικρον ενδέχεται να αποτελεί την αιτία που τα κρούσματα δεν μειώνονται όσο γρήγορα είχε προβλεφθεί στη Γαλλία.

«Στη Βρετανία, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται στο μισό κάθε επτά ημέρες. Περιμέναμε να δούμε κάτι αντίστοιχο και στη Γαλλία, με μια καθυστέρηση δύο εβδομάδων. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη», είπε ο καθηγητής.

Πού έχει εντοπιστεί η «Όμικρον 2»

Στη Βρετανία, ο αριθμός των μολύνσεων μειώνεται συνεχώς, αφού έφτασε σε μια κορύφωση πριν από μερικές ημέρες. Στη Γαλλία όμως, τα κρούσματα ανεβαίνουν και βρίσκονται κοντά στο μισό εκατομμύριο, χωρίς να φαίνονται τάσεις αποκλιμάκωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτή η νέα παραλλαγή μπορεί να είναι η αιτία της πρόσφατης αύξησης μολύνσεων» είπε ο επιδημιολόγος. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η «Όμικρον 2», σε αντίθεση με την Όμικρον, έχει ήδη εντοπιστεί στην Ινδία, τη Σιγκαπούρη και το Βέλγιο. Είπε ακόμα ότι η παραλλαγή αυτή φαίνεται να είναι υπεύθυνη για την αναζωπύρωση της επιδημίας στη Δανία, και θα μπορούσε να κυριαρχήσει σε αυτήν τη χώρα».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης έχει δηλώσει σχετικά: Συνεχίζοντας εξήγησε: «Ο ένας από τους δυο κλάδους, τον ονομάσαμε και stealth, “κρυφό κλάδο”, επειδή έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευσή του. Φαίνεται, λοιπόν, ότι μάλλον στην Νορβηγία αυτός ο κλάδος έχει επεκταθεί. Ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες. Το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικό είναι ακόμα νωρίς να το πούμε γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και μπορεί τυχαία ο ένας κλάδος να επεκταθεί στην μια χώρα και τυχαία σε κάποια άλλη χώρα να δημιουργήσει μια επέκταση».

Είναι η νέα παραλλαγή πιο επικίνδυνη;

Πάντως, ο καθηγητής σημειώνει πως για την ώρα έχουμε πολύ λίγα δεδομένα σχετικά με τη δυνατότητα της παραλλαγής να μολύνει αλλά και με τη νοσηρότητα που μπορεί να προκαλέσει. «Σύντομα θα γνωρίζουμε αν μπορεί η παραλλαγή αυτή να ξεφύγει από την ανοσία των εμβολίων», τόνισε επίσης ο Flahaut.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες του Staten Serum Institut, ερευνητικού ινστιτούτου στη Δανία, δεν φαίνεται να προκύπτει διαφορά στις εισαγωγές σε νοσοκομεία που προκαλεί η «Όμικρον 2» σε σχέση με εκείνες της Όμικρον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Tom Peacock, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, είπε ότι οι πρώτες ενδείξεις από τη Δανία και την Ινδία «υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στη σοβαρότητα σε σύγκριση με την Όμικρον».

Ο Peacock είπε επίσης πως το πιθανότερο είναι «να υπάρχουν ελάχιστες διαφορές στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου μεταξύ των Όμικρον 2 και Όμικρον».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Όμικρον Κορωνοϊός Παστέρ Γαλλία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ