Γαλλία: Κρίσιμες διαβουλεύσεις του Λεκορνί με όλα τα κόμματα, πλην Μελανσόν, παραμονή της μεγάλης απεργίας - iefimerida.gr

Γαλλία: Κρίσιμες διαβουλεύσεις του Λεκορνί με όλα τα κόμματα, πλην Μελανσόν, παραμονή της μεγάλης απεργίας

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Σεμπαστιάν Λεκορνί
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Σεμπαστιάν Λεκορνί / Φωτογραφία: Ludovic Marin, Pool Photo via AP

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, θα έχει σήμερα κρίσιμες διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αντιπάλους του για τον προϋπολογισμό του 2026, παραμονή των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα.

Στο γραφείο του Λεκορνί στο πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν θα μεταβούν οι επικεφαλής όλων των κομμάτων της αριστεράς -πλην της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του νεοκομμουνιστή Ζαν Λικ Μελανσόν, που αρνήθηκε την πρόσκληση -, αλλά και της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει με τους Σοσιαλιστές, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Λεκορνί συναντήθηκε με τα κόμματα του στρατοπέδου του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (Αναγέννηση, Modem, Ορίζοντες και οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί), αλλά και με συνδικάτα και εργοδότες καθώς και με την ανεξάρτητη κεντρώα ομάδα των LIOT.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο προκάτοχος του Λεκορνί στον πρωθυπουργικό θώκο, Φρανσουά Μπαϊρού είχε εξασφαλίσει την ανοχή των Σοσιαλιστών για τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους ανοίγοντας έναν διάλογο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που κατέληξε όμως σε αποτυχία. Στη συνέχεια, στα μέσα Ιουλίου, παρουσίασε έναν προϋπολογισμό λιτότητας που προκάλεσε την οργή των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τα ανοίγματα του Λεκορνί

Οι διαβουλεύσεις στο Ματινιόν λαμβάνουν χώρα υπό την πίεση των μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων αύριο Πέμπτη σε όλη τη Γαλλία, που πολλοί αναμένουν ότι θα είναι παρόμοιες με εκείνες του 2023 κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και στον απόηχο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων της περασμένης εβδομάδας.

Τα συνδικάτα απορρίπτων τα «ωμά», όπως καταγγέλλουν, μέτρα που πρότεινε ο Μπαϊρού. Πάντως, πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων ο Λεκορνί είχε ήδη κάνει κάποια ανοίγματα προς την αριστερά και τη γαλλική κοινή γνώμη με την απόσυρση της αντιδημοφιλούς κατάργησης δύο εθνικών αργιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα ο Λεκορνί αφιέρωσε το πρώτο ταξίδι του, το Σάββατο, στην πρόσβαση στην περίθαλψη, ενώ σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ανακοίνωσε την κατάργηση από το ερχόμενο έτος όλων των διά βίου προνομίων των πρώην πρωθυπουργών.

Οι όροι των Σοσιαλιστών

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ολιβέ Φορ έθεσε την Κυριακή τους όρους του, που περιλαμβάνουν αναστολή για έως και έξι μήνες της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που αύξησε από τα 62 στα 64 έτη το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2032, αντί για το 2029.

Οι Σοσιαλιστές θεωρούν ότι το σχέδιο του Μπαϊρού «δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βάση του διαλόγου», αν και ο Λεκορνί θέλει να το καταστήσει σημείο αφετηρίας και στη συνέχεια να αναθέσει στα μέλη της Εθνοσυνέλευσης την ευθύνη της τροποποίησής του.

Οι Σοσιαλιστές θα παρουσιάσουν σήμερα στον Μπαϊρού δημοσκόπηση που διενήργησε το IFOP για λογαριασμό τους και η οποία δείχνει ότι οι Γάλλοι, ανεξάρτητα από την ιδεολογική τους τοπόθέτηση, υποστηρίζουν τα μέτρα που πρότεινε το κόμμα του Φορ, όπως η επιβολή φόρου 2% σε περιουσίες άνω των 100 εκατ. ευρώ – ο περιβόητος φόρος Ζουκμάν -. Το 86% των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ της επιβολής του φόρου αυτού -ποσοστό που φθάνει το 92% μεταξύ των οπαδών του κόμματος του Μακρόν και το 89% μεταξύ των υποστηρικτών της γκωλικής δεξιάς. Ο Λεκορνί, ωστόσο, έχει ήδη αποκλείσει κάτι τέτοιο, αν και παραδέχθηκε ότι θα πρέπει να διευθετηθούν «ζητήματα φορολογικής δικαιοσύνης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντίδραση της Λεπέν και των Ρεπουμπλικανών

Ο φόρος Ζουκμάν «είναι ανοησία, αλλά θα το κάνουν ούτως ή άλλως για να εξασφαλίσουν συμφωνία μη κατάθεσης πρότασης μομφής» με την αριστερά, προέβλεψε χθες η Μαρίν Λεπέν, χωρίς, ωστόσο, να κλείσει την πόρτα σε μια αύξηση της συνεισφοράς των πλουσιότερων.

«Εάν η ρήξη συνίσταται σε επιστροφή στις σοσιαλιστικές ρίζες του Μακρονισμού, είναι αντίθετη με τις φιλοδοξίες της πλειοψηφίας της χώρας», πρόσθεσε η Λεπέν, που θα μεταβεί το απόγευμα τον Ζορντάν Μπαρντελά στο Ματινιόν για τη συνάντηση με τον Λεκορνί.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής της ΚΟ των Ρεπουμπλικανών στην Εθνοσυνέλευση, Λοράν Βοκιέ, κατήγγειλε χθες την «πίεση από το Σοσιαλιστικό Κόμμα», φοβούμενος ότι «δεν θα μείνει τίποτα στον προϋπολογισμό για τη μετανάστευση, την ασφάλεια ή την κοινωνική πρόνοια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα άλλο σημείο στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι η έκταση των περικοπών δαπανών στον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους. Η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Γιαέλ Μπρον-Πιβέ ζήτησε την Κυριακή να επιτευχθεί συμφωνία για εξοικονόμηση περίπου «35 έως 36 δισ. ευρώ», από 44 δις. ευρώ, που προέβλεπε το σχέδιο του Μπαϊρού. Οι Σοσιαλιστές, πάλι, ζητούν εξοικονόμηση 21,7 δισ. ευρώ.

«Οι Σοσιαλιστές φαίνονται αποφασισμένοι και θέτουν όρους, αλλά αυτός είναι ένας τρόπος για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Μανουέλ Μπομπάρ της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Μελανσόν, ειρωνευόμενος την τακτική του Σοσιαλιστικού Κόμματος για «μικρά βήματα» αντί για «μεγάλα γεγονότα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ