Στη Γαλλία «μάχες», στην Ισπανία το συνταξιοδοτικό περνάει «αναίμακτα» -Οι νεότεροι θα πληρώνουν περισσότερα

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ / Φωτογραφία: Associated Press

Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ισπανίας δέχεται αυξανόμενες πιέσεις λόγω των δημογραφικών αλλαγών και η κυβέρνηση περνά νέα μεταρρύθμιση.

Ενώ στη γειτονική Γαλλία η κυβέρνηση Μακρόν δίνει «μάχη» για να περάσει η συνταξιοδοτική του μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει προτείνει μια νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού ελλείμματος, η οποία περιλαμβάνει μέτρα που θα αναγκάσουν τις νεότερες γενιές να πληρώνουν περισσότερα για τη χρηματοδότηση του συστήματος.

Η δέσμη απαιτεί επίσης από τις εταιρείες και τους υψηλότερα αμειβόμενους εργαζόμενους να συνεισφέρουν περισσότερο στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Η μεταρρύθμιση αναμένεται να επικυρωθεί απόψε, το βράδυ της Τετάρτης 29 Μαρτίου, ενώ στη Γαλλία συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και ενώ η ισπανική κυβέρνηση Σάντσεθ κατάφερε να διασφαλίσει έγκριση από την Κομισιόν και τα συνδικάτα.

Παλιού τύπου οι μεταρρυθμίσεις της Γαλλίας στο συνταξιοδοτικό, λέει ο Ισπανός υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης

Ο Χοσέ Λουίς Εσκριβά, υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης της Ισπανίας, δήλωσε ότι τα μέτρα θα απομακρυνθούν από «το παραδοσιακό παράδειγμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης», χαρακτηρίζοντας τη γαλλική προσπάθεια για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης ως προσέγγιση παλαιάς κοπής.

«Δημιουργήσαμε μέτρα που δημιουργούν έσοδα και θα ενισχύσουν το σύστημα, ώστε να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε πρόσθετες αυξήσεις δαπανών», δήλωσε ο Εσκριβά στους «Financial Times».

Οι αλλαγές αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των αδικιών του σημερινού συστήματος, όπως είναι οι επιπτώσεις των χαμένων εισφορών στις γυναίκες που εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό για να φροντίσουν παιδιά.

Η Ισπανία ψάχνει την ισορροπία στο συνταξιοδοτικό

Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν επικρίνει τον «μηχανισμό διαγενεακής ισότητας», ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, απαιτεί από τους εργαζόμενους να συνεισφέρουν περισσότερο στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αντί να αναδιανέμουν από τις παλαιότερες στις νεότερες γενιές.

Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ αξιοπρεπών συντάξεων για τους συνταξιούχους, διαγενεακής δικαιοσύνης και οικονομικής βιωσιμότητας αποδεικνύεται δύσκολη για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας.

Επιπλέον, η χώρα δεν έχει προωθήσει μια ανταγωνιστική αγορά για τις ιδιωτικές συντάξεις, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι Ισπανοί να εξαρτώνται περισσότερο από τις κρατικές συντάξεις απ' ό,τι αλλού στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ