Η Γαλλία επιστρέφει στη Συρία 23 αρχαιολογικούς θησαυρούς που είχε λάβει ως δάνειο πριν την έναρξη του εμφυλίου πολέμου - iefimerida.gr

Η Γαλλία επιστρέφει στη Συρία 23 αρχαιολογικούς θησαυρούς που είχε λάβει ως δάνειο πριν την έναρξη του εμφυλίου πολέμου

Εμανουέλ Μακρόν
Εμανουέλ Μακρόν / apimages
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την επιστροφή πολύτιμων αρχαιολογικών ευρημάτων στη Συρία ανακοίνωσε οι πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την άφιξή του στη Δαμασκό.

Τα ευρήματα είχαν αποκτηθεί από το Παρίσι ως δάνειο πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

«Ο πρόεδρος επιστρέφει στη Συρία αρχαία αντικείμενα που είχε δανειστεί το Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου το 2010 και, για προφανείς λόγους, δεν κατέστη εφικτό να επιστραφούν», διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το Ελιζέ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα συνολικά 23 αντικείμενα που θα επιστραφούν στο Εθνικό Μουσείο της Δαμασκού αντιπροσωπεύουν μια ευρεία χρονική περίοδο, από την προϊστορική εποχή έως την περίοδο των Αββασιδών, και περιλαμβάνουν έργα από τους πολιτισμούς της Μεσοποταμίας, των Χαναναίων, των Ναβαταίων, της Παλμύρας, καθώς και από τη ρωμαϊκή, βυζαντινή και ομεϋαδική περίοδο.

Ο Μακρόν είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται τη Δαμασκό μετά τον πόλεμο

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Συρίας διακόπηκαν το 2011, μετά τη βίαιη καταστολή της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία οδήγησε σε έναν εμφύλιο πόλεμο που διήρκεσε πάνω από μία δεκαετία, βυθίζοντας τη χώρα στο χάος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί τον πρώτο δυτικό ηγέτη που επισκέπτεται τη Συρία μετά την ανάληψη της εξουσίας από έναν ισλαμιστικό συνασπισμό, ο οποίος ανέτρεψε τον Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024.

Καθ' όλη τη διάρκεια της σύρραξης, η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας υπέστη σοβαρές ζημιές, με πολλά αρχαιολογικά μνημεία να καταστρέφονται και δεκάδες χιλιάδες θησαυρούς να λεηλατούνται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Εμανουέλ Μακρόν Συρία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ