Γαλλία και Βρετανία είναι έτοιμες να «συντονίσουν» την πυρηνική τους αποτροπή για την προστασία της Ευρώπης από οποιαδήποτε «ακραία απειλή» στο πλαίσιο της επιδείνωσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Βρετανία ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ θα υπογράψουν μια νέα διακήρυξη σήμερα Πέμπτη, η οποία «θα επιβεβαιώνει για πρώτη φορά ότι τα αντίστοιχα αποτρεπτικά μέσα των δύο χωρών είναι ανεξάρτητα αλλά μπορούν να συντονιστούν», όπως διευκρίνισαν το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας και η γαλλική Προεδρία, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ακραία απειλή για την Ευρώπη, που να μην προκαλεί απάντηση και από τις δύο χώρες», χωρίς να διευκρινίζουν τη φύση αυτής της απάντησης.
Η κυβέρνηση κάθε μιας από τις δύο χώρες θα διατηρεί την απόλυτη κυριαρχία επί της απόφασης για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων, αλλά «οποιοσδήποτε αντίπαλος που απειλεί τα ζωτικά συμφέροντα της Βρετανίας ή της Γαλλίας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την πλήρη ισχύ των πυρηνικών δυνάμεων και των δύο εθνών», επιβεβαίωσαν οι δύο χώρες.
Γαλλία και Βρετανία δημιουργούν ομάδα «πυρηνικής εποπτείας»
Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, «μια ομάδα πυρηνικής εποπτείας», υπό την προεδρία του Ελιζέ και του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας, θα είναι υπεύθυνη για τον «συντονισμό της αυξανόμενης συνεργασίας στους τομείς της πολιτικής, των δυνατοτήτων και των επιχειρήσεων».
Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από την Κοινή Διακήρυξη Chequers του 1995, η οποία όριζε ότι Γαλλία και Βρετανία – οι μόνες ευρωπαϊκές πυρηνικές δυνάμεις - «δεν μπορούν να φανταστούν μια κατάσταση στην οποία τα ζωτικά συμφέροντα της μίας από τις δύο χώρες (...) θα μπορούσαν να απειληθούν χωρίς να απειληθούν και τα ζωτικά συμφέροντα της άλλης», αλλά δεν αποσαφήνιζε τη φύση της αντίδρασης σε περίπτωση απειλής.
Έκτοτε έχει αλλάξει το πλαίσιο ασφάλειας και στρατιωτικής δράσης στην Ευρώπη, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022. Η αβεβαιότητα σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ έναντι των Ευρωπαίων συμμάχων τους και του ΝΑΤΟ έχει ωθήσει επίσης αρκετές χώρες να αμφισβητήσουν την ισχύ της αμερικανικής εγγύησης ασφάλειας.
«Αυτό είναι πραγματικά ένα επιπλέον βήμα με έναν πρωτοφανή βαθμό συντονισμού σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ελουάζ Φαγιέτ, ερευνήτρια πυρηνικών υποθέσεων στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI). Και σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή παραμένει «συνεπής με το γαλλικό πυρηνικό δόγμα και, ως εκ τούτου,με την περίφημη ευρωπαϊκή διάσταση των ζωτικών γαλλικών συμφερόντων», καθώς και με το βρετανικό δόγμα «το οποίο παραδοσιακά εντάσσεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» και της συνεργασίας με τις ΗΠΑ .
«Συνασπισμός των Προθύμων»
Αυτή η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας αναμένεται να είναι η βασική ανακοίνωση της γαλλο-βρετανικής συνόδου κορυφής υπό την προεδρία σήμερα των Κιρ Στάρμερ και Εμανουέλ Μακρόν στη Ντάουνινγκ Στριτ.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται επίσης να ανακοινώσουν την επιτάχυνση του κοινού προγράμματος πυραύλων κρουζ Scalp/Storm Shadow, με νέες παραγγελίες για τον όμιλο MBDA, καθώς και μια νέα φάση του μελλοντικού πρότζεκτ πυραύλων κρουζ και αντιπλοϊκών πυραύλων , η ανάπτυξη του οποίου είχε κάπως καθυστερήσει.
Οι διμερείς συμφωνίες συνεργασίας του Lancaster House του 2010 ενέκριναν τη δημιουργία μιας γαλλο-βρετανικής Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης, η οποία θα χρησιμεύσει πλέον ως το «θεμέλιο» του «συνασπισμού των προθύμων» που ξεκίνησαν το Παρίσι και το Λονδίνο στις αρχές του 2025, ενός συνασπισμού, που συγκεντρώνει περίπου τριάντα χώρες, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας και να διασφαλίσουν μια μελλοντική εκεχειρία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
Αυτή η δύναμη, που αναμένεται να αναπτυχθεί στην Ουκρανία όταν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, θα κινητοποιήσει έως ένα σώμα στρατού ή 40.000 άνδρες.
Στάρμερ και Μακρόν θα προεδρεύσουν και τηλεδιάσκεψης του συνασπισμού των προθύμων σήμερα Πέμπτη, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς. Σύμφωνα με το Ελιζέ αναμένεται επίσης να παραστούν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σκληρύνει τη στάση του έναντι της Ρωσίας, απειλώντας τη Μόσχα με νέες κυρώσεις, ενώ παράλληλα υπόσχεται πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στους Ουκρανούς.