Γαλλία-Βουλευτικές εκλογές: Μάχη στήθος με στήθος Μακρόν-Μελανσόν δείχνουν τα exit polls -Λαμβάνουν από 25,2% - iefimerida.gr

Γαλλία-Βουλευτικές εκλογές: Μάχη στήθος με στήθος Μακρόν-Μελανσόν δείχνουν τα exit polls -Λαμβάνουν από 25,2%

Εμανουέλ Μακρόν, Ζαν Λικ Μελανσόν
Εμανουέλ Μακρόν, Ζαν Λικ Μελανσόν / Φωτογραφίες: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στις παρατάξεις Μακρόν και Μελανσόν δείχνουν τα πρώτα exit polls για τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

Έτσι, τόσο η παράταξη Μακρόν όσο και αυτή του Μελανσόν λαμβάνουν από 25,2%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που μεταδίδει η Le Monde.

Όπως εκτιμούν το δημοσκοπικό ινστιτούτο Ipsos-Sopra Steria για τη γαλλική τηλεόραση και το γαλλικό ραδιόφωνο ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν έρχεται τρίτος με ποσοστό 18,9%, οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί τέταρτοι με 13,7% και πέμπτη η Reconquête ! με 3,9 %.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αποχή έπιασε ποσοστά ρεκόρ 52,8% για τη μεταπολεμική ιστορία της Γαλλίας.

Ο Μακρόν δεν έχει εξασφαλισμένη την απόλυτη πλειοψηφία

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του Ιpsos, τα αποτελέσματα θα μεταφραστούν μετά το δεύτερο γύρο στην ακόλουθη κατανομή εδρών: από 255 έως 295 για τον συνασπισμό του Μακρόν - δηλαδή ίσως να μην πιάσει την αυτοδυναμία των 289 εδρών – η αριστερή συμμαχία θα ακολουθήσει με 150 έως 190 έδρες, οι Ρεπουμπλικανοί με 50 έως 80 έδρες και η ακροδεξιά της Λεπέν από 20 έως 45 έδρες. Φυσικά, όλα αυτά είναι σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς δεν έχει διεξαχθεί ακόμη ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών.

Βάσει των εκτιμήσεων του BFMTV - που δίνει οριακή πρωτιά στο στρατόπεδο Μελανσόν -, η παράταξη Μακρόν εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει από 270 έως 310 έδρες, η αριστερή Συμμαχία από 170 έως 220, η ακροδεξιά από 33 έως 53 έδρες και οι Ρεπουμπλικανοί από 15-30.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σημαδεύτηκε από ρεκόρ αποχής που εκτιμάται μεταξύ 52,5% και 53%, που θα επηρεάσει την έκβαση της κόντρας μεταξύ της παράταξης του Μακρόν και της αριστερής συμμαχίας. Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, που επικαλείται δύο ινστιτούτα δημοσκοπήσεων η Nupes του Μελανσόν θα επικρατήσει με ποσοστό 25,8% και 25,7% έναντι 25% του στρατοπέδου Μακρόν. Το τρίτο δημοσκοπικό ινστιτούτο δίνει νίκη στον Μακρόν με 26,4% μπροστά από το Nupes. Τα τρία ινστιτούτα δίνουν στον Εθνικό Συναγερμό 190,3%, 19,8% και 18,5% ενώ οι Ρεπουμπλικανοί εξασφαλίζουν από 11% έως 14%.

Ελιζαμπέτ Μπορν: Έκκληση για δημοκρατική συσπείρωση στο β΄γύρο

H πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν απηύθυνε έκκληση στους οπαδούς να συσπειρωθούν πίσω από τον συνασπισμό του Μακρόν, «τη μόνη πολιτική δύναμη που είναι ικανή να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση». «Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την "αστάθεια"», είπε η Μπορν ευχαριστώντας παράλληλα τους ψηφοφόρους που την έφεραν να προηγείται στην περιφέρειά της στη Νορμανδία, όπου θα αντιμετωπίσει την ερχόμενη Κυριακή υποψήφιο της αριστερής συμμαχίας.

«Σε όλους όσους απείχαν, τους λέω να πιστέψουν στη δύναμη της ψήφου τους. Εκατομμύρια Γάλλοι επέλεξαν τους υποψηφίους της προεδρικής πλειοψηφίας. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Μόνο αυτή η ισχυρή και σαφής πλειοψηφία θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αντιμέτωποι με την κατάσταση στον πλανήτη και τον πόλεμο προ των πυλών της Ευρώπης, δεν μπορούμε να λειτουργούμε κατά προσέγγιση. Καλώ όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψηφίους μας. Είναι οι αξίες μας που διακυβεύονται, η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφότητα και η κοσμικότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Mελανσόν: «Ηττήθηκε η προεδρική παράταξη»

Ο νεοκομμουνιστής Μελανσόν, επικεφαλής της αριστερής συμμαχίας, έσπευσε να κάνει λόγο για ήττα της παράταξης Μακρόν. «Στο τέλος αυτού του πρώτου γύρου η Nupes έρχεται στην κορυφή. Θα εκπροσωπηθεί σε πάνω από 500 εκλογικές περιφέρειες στον δεύτερο γύρο.

Το προεδρικό κόμμα ηττήθηκε», δήλωσε ο επικεφαλής της «Ανυπόταχτης Γαλλίας»μ, για να προσθέσει: «Καλώ τον λαό μας να εφορμήσει την επόμενη Κυριακή για να απορρίψει οριστικά τα καταστροφικά σχέδια της πλειοψηφίας του κ. Μακρόν, τη σύνταξη στα 65, την καταναγκαστική εργασία, και το κρυφό πρόγραμμά του. Στη Δημοκρατία πρέπει να πείθεις και εμείς πείσαμε», συμπλήρωσε.

Η Λεπέν κάνει λόγο για «ιστορικό» αποτέλεσμα της γαλλικής ακροδεξιάς

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού» Μαρίν Λεπέν χαιρέτισε την επίδοσή του κόμματός της στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών κάνοντας λόγο για «ιστορικό» αποτέλεσμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ κάλεσε τους οπαδούς της ακροδεξιάς να απόσχουν από τις κάλπες, όπου θα αναμετρηθούν υποψήφιοι της παράταξης Μακρόν και της αριστερής συμμαχίας.

Tο διακύβευμα των εκλογών

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών είναι σημαντικό για τον Μακρόν, αφού από αυτό θα εξαρτηθεί κατά πόσον θα μπορέσει να εφαρμόσει τα σχέδιά του στη δεύτερη θητεία του. Για αυτό χρειάζεται πλειοψηφία στη Βουλή και αν εξασφαλίσει μόνο μια σχετική πλειοψηφία, ο Γάλλος Πρόεδρος και η κυβέρνησή του θα αναγκαστούν να ζητήσουν υποστήριξη από άλλα στρατόπεδα. Είναι πιθανό να υπάρξει τότε μια κυβέρνηση μειοψηφίας η οποία, ανάλογα με τα προς ψήφιση νομοσχέδια, θα προσπαθήσει να στηριχθεί σε κεντροαριστερές ή κεντροδεξιές δυνάμεις.

Παρά τη δυσαρέσκεια πολλών ψηφοφόρων για την πρώτη του θητεία, ο Μακρόν επωφελήθηκε από το γεγονός ότι οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία θεωρήθηκαν ως επιβεβαίωση των προεδρικών εκλογών. Το μειονέκτημα της αριστερής συμμαχίας ήταν ότι το γενικό ενδιαφέρον για τις εκλογές ήταν χαμηλό και ο Μακρόν μπήκε αργά στην προεκλογική εκστρατεία και της έδωσε λίγες ευκαιρίες να του επιτεθεί.

Ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο

Το εκλογικό σύστημα είναι πλειοψηφικό δύο γύρων. Η εκλογή γίνεται κατά εκλογική περιφέρεια και μετρώνται όχι μόνο οι ψήφοι αλλά και το ποσοστό των εγγεγραμμένων στις λίστες που κέρδισε ένας υποψήφιος. Για να εκλεγεί ένας βουλευτής από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων στην εκλογική του περιφέρεια, αλλά και το 25% των εγγεγραμμένων στις λίστες. Το σύστημα θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο και ελάχιστοι υπήρξαν οι εκλεγμένοι βουλευτές από τον πρώτο γύρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να περάσει ένας υποψήφιος  στο δεύτερο γύρο, (έχοντας αποτύχει στον πρώτο) θα πρέπει να συγκεντρώσει το 12,5 %  των εγγεγραμμένων στην περιφέρειά του. Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει αυτό το ποσοστό των εγγεγραμμένων, τότε περνάνε στον δεύτερο γύρο οι δύο που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά τον πρώτο γύρο.

Οι κανόνες για τον δεύτερο γύρο δεν αποκλείουν την περίπτωση να δοθεί η μάχη από 3 διαφορετικούς υποψηφίους με «τριγωνική αντιπαράθεση», αν και σχετικά σπάνιο. Για την τελική εκλογή στο δεύτερο γύρο, δεν απαιτείται πλέον η απόλυτη πλειοψηφία, αρκεί η σχετική πλειοψηφία.

Ο Ζεμούρ αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο

Ο ακροδεξιός υποψήφιος της Reconquete, Ερίκ Ζεμούρ αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, καθώς ήρθε τρίτος με ποσοστό 23,19% σε εκλογική περιφέρεια της Βαρ στην περιοχή του Σεν Τροπέ στη γαλλική Ριβιέρα .

Μετά την ήττα του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 10 Απριλίου ο Ζεμούρ είχε ριχτεί στη μάχη των βουλευτικών σε μια περιφέρεια, όπου είχε καταγράψει μια από τις καλύτερες επιδόσεις του, αλλά ούτε αυτή τη φορά τα κατάφερε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλες οι ειδήσεις

Νέα επίθεση Ερντογάν στην Ελλάδα: Θα πάθετε ό,τι και οι πρόγονοί σας πριν από 100 χρόνια

Σάλος στη Φινλανδία με σεξιστική φωτογραφία της πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν, ενώ έσπρωχνε παιδικό καροτσάκι

Νέο φονικό σε χωριό της Κρήτης -Νεκρός από πυροβολισμούς ένας 22χρονος

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ