Τριγμοί στην ΕΕ από το σχέδιο για μείωση χρήσης φυσικού αερίου -Ποιες χώρες λένε «όχι» μαζί με την Ελλάδα - iefimerida.gr

Τριγμοί στην ΕΕ από το σχέδιο για μείωση χρήσης φυσικού αερίου -Ποιες χώρες λένε «όχι» μαζί με την Ελλάδα

αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1
Η διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 στην Ευρώπη / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σθεναρές αντιστάσεις προβάλλουν τουλάχιστον εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρόταση για περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μειώσουν τα κράτη-μέλη τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% για να προετοιμαστούν για πιθανές περικοπές εφοδιασμού από τη Ρωσία αντιμετωπίζει αντιστάσεις από τις κυβερνήσεις, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την έγκριση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόταση που έκανε την Τετάρτη η Κομισιόν όριζε ότι και οι 27 χώρες της ΕΕ θα πρέπει χρησιμοποιούν 15% λιγότερο φυσικό αέριο από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Ο στόχος θα είναι προαιρετικός, αλλά η ΕΕ θα μπορούσε να τον καταστήσει υποχρεωτικό, εάν οι Βρυξέλλες διαπιστώσουν σημαντικό κίνδυνο έλλειψης φυσικού αερίου.

Σε μια συνάντηση των διπλωματών της ΕΕ την Τετάρτη, τουλάχιστον 12 από τα 27 κράτη-μέλη εξέφρασαν ανησυχίες για την πρόταση, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Reuters πέντε αξιωματούχοι της ΕΕ που γνωρίζουν τα σχετικά με τη συνάντηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όχι» εννέα χωρών στο σχέδιο της ΕΕ για το φυσικό αέριο -Μεταξύ τους και η Ελλάδα

Το κύριο ζήτημα που διχάζει είναι αν η ΕΕ θα πρέπει να έχει την εξουσία να καταστήσει αυτούς τους στόχους δεσμευτικούς.

Η Δανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Πορτογαλία και η Ελλάδα ήταν μεταξύ των κρατών που δήλωσαν ότι οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να το κάνουν αυτό χωρίς προηγουμένως να έχουν λογοδοτήσει στις χώρες και ενδεχομένως χωρίς να έχει δοθεί η δυνατότητα άσκησης βέτο.

«Η Ελλάδα δεν συμφωνεί με τη μείωση κατά 15% στη χρήση του φυσικού αερίου από τις χώρες της ΕΕ, που προτείνει η Κομισιόν. Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις για τις τιμές και την προμήθεια και πιστεύουμε ότι οι προτάσεις αυτές θα δώσουν λύσεις στα ευρωπαϊκά κράτη και τους καταναλωτές», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Την αντίθεση της Ελλάδας με το συγκεκριμένο σχέδιο επιβεβαίωσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ελλάδα, όπως και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, είναι αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, εάν τελικά διακοπεί η τροφοδοσία από τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα κράτη-μέλη θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιούν μόνα τους μηχανισμούς κρίσης. Αυτό δεν είναι κάτι που θέλουν να παραχωρήσουν στην Επιτροπή», δήλωσε ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη για έγκριση του σχεδίου της ΕΕ

Σύμφωνα με την πρόταση, η Επιτροπή θα συμβουλευτεί τη Συντονιστική Ομάδα των εκπροσώπων των χωρών για το φυσικό αέριο, προτού καταστήσει υποχρεωτικό τον στόχο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρώπης θα συζητήσουν το θέμα την Παρασκευή, με στόχο οι υπουργοί Ενέργειας να το εγκρίνουν σε έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη.

Σημειώνεται ότι χρειάζεται έγκριση από μια ενισχυμένη πλειοψηφία τουλάχιστον 15 χωρών της ΕΕ, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για τον νόμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι χώρες της ΕΕ αγωνίζονται να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου τους εν όψει του χειμώνα και οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει ότι χωρίς βαθύτερες περικοπές στη χρήση φυσικού αερίου τώρα, κάποια κράτη θα αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες με τα καύσιμα τους ψυχρότερους μήνες, εάν η Ρωσία διακόψει εντελώς την προμήθεια -ένα σενάριο που η Επιτροπή θεωρεί πιθανό.

Έως τώρα, 12 χώρες της ΕΕ έχουν πληγεί από μειωμένες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Μόλις 5% η μείωση ζήτησης φυσικού αερίου στην ΕΕ τους τελευταίους μήνες

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι χώρες της ΕΕ έχουν μειώσει τη συνδυασμένη ζήτηση φυσικού αερίου μόλις κατά 5%, παρά τους αρκετούς μήνες που έχουν περάσει με μειωμένες ρωσικές προμήθειες και αυξανόμενες τιμές, δήλωσε την Τετάρτη η επικεφαλής ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες λένε ότι η επιβολή του ίδιου στόχου σε κάθε χώρα δεν είναι η σωστή προσέγγιση. Κι αυτό γιατί στον στόχο περιλαμβάνονται από τη μία η Ισπανία και η Πορτογαλία -που δεν υπολογίζουν τη Ρωσία στους κύριους προμηθευτές φυσικού αερίου- και από την άλλη η Ουγγαρία, της οποίας η κυβέρνηση διέταξε αυτόν τον μήνα την απαγόρευση των εξαγωγών φυσικού αερίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικό είναι ότι ο Πορτογάλος υπουργός Ενέργειας, Ζοάο Γκαλάμπα, δήλωσε την Πέμπτη ότι «η χώρα είναι εντελώς αντίθετη στο σχέδιο της ΕΕ, επειδή δεν λαμβάνει υπόψη τις διαφορές μεταξύ των χωρών», προειδοποιώντας ότι μια αναγκαστική διακοπή του φυσικού αερίου εν μέσω χαμηλής παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ιβηρική Χερσόνησο θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπές ρεύματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ