ΕΕ: Στα πρόθυρα νέου ενεργειακού σοκ -Δεν έφτανε ο πόλεμος, απεργούν Νορβηγοί εργαζόμενοι στο φυσικό αέριο

Φωτογραφία αρχείου / Shutterstock

Τα ενεργειακά δεινά της Ευρώπης κλιμακώθηκαν την Τρίτη, καθώς οι Νορβηγοί εργαζόμενοι στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο προχώρησαν σε απεργία.

Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Νορβηγίας, Equinor, δήλωσε ότι έκλεισε
τρία κοιτάσματα στη Βόρεια Θάλασσα μετά την απεργία ορισμένων υπαλλήλων της για τις αμοιβές, προκαλώντας άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου.

Τα τρία κοιτάσματα παράγουν το ισοδύναμο περίπου 89.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, πάνω από το 30% του οποίου είναι φυσικό αέριο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Η Νορβηγία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη πέρυσι, μετά τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Η αναστάτωση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ήπειρο, η οποία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τις εξαγωγές της Ρωσίας, που ήδη περιορίζονται.

Οποιαδήποτε μακροχρόνια μείωση της παραγωγής της Νορβηγίας θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στις προσπάθειες αναπλήρωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα, καθώς και να αυξήσει τον κίνδυνο καταστροφικής έλλειψης ενέργειας, επισημαίνει το CNN Business.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει ήδη κηρύξει «κρίση φυσικού αερίου» και προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο εισαγωγής δελτίων για να περάσει τον χειμώνα.

Η είδηση της απεργίας αύξησε τις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά του Μαρτίου

Τα νέα για την απεργία συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 5%, φτάνοντας τα 172 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με στοιχεία από το Intercontinental Exchange. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή από τις αρχές Μαρτίου, τις ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ίσως, όμως, έρθουν και χειρότερα.

Την Τετάρτη, οι Νορβηγοί εργαζόμενοι πρόκειται να πραγματοποιήσουν εκ νέου απεργία, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο τριών επιπλέον κοιτασμάτων, δήλωσε η Equinor. Αυτά τα κοιτάσματα παράγουν το ισοδύναμο περίπου 330.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, εκ των οποίων σχεδόν το 80% είναι φυσικό αέριο.

Μια ακόμη απεργία έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, η οποία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, θα μπορούσε να κλείσει περίπου το ένα τέταρτο της παραγωγής φυσικού αερίου της Νορβηγίας και το 15% της παραγωγής πετρελαίου. Η Equinor είπε ότι ο αντίκτυπος της τρίτης ημέρας των απεργιών «δεν είναι ακόμη σαφής».

Στο 60% η μείωση στις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία λόγω της απεργίας

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της χώρας θα μειωθούν κατά 60% κατά τη διάρκεια της τριήμερης απεργίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη η Νορβηγική Ένωση Πετρελαίου και Αερίου.

«Οι παραδόσεις της Νορβηγίας αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο του ευρωπαϊκού ενεργειακού εφοδιασμού και η Ευρώπη εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την παράδοση της Νορβηγίας, σε μια εποχή που οι ρωσικές περικοπές προμήθειας έχουν δημιουργήσει μια πολύ σφιχτή αγορά φυσικού αερίου», ανέφερε η ένωση στη δήλωσή της.

Η νορβηγική κυβέρνηση θα μπορούσε, θεωρητικά, να καλέσει τους επικεφαλής των συνδικάτων και την Equinor στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν πιστεύει ότι η απεργία θα μπορούσε να απειλήσει τη «ζωή και την υγεία» του πληθυσμού, αν και τέτοιου είδους παρεμβάσεις ήταν αμφιλεγόμενες στο παρελθόν, σύμφωνα με το Eurofound, ερευνητικό γραφείο για το εργατικό δυναμικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας της Νορβηγίας είπε στο CNN Business ότι «είναι ευθύνη των κοινωνικών εταίρων να βρουν λύση σε οποιαδήποτε σύγκρουση».

Έρχεται ένας αβέβαιος χειμώνας

Η νορβηγική απεργία έρχεται σχεδόν τρεις εβδομάδες αφότου η Ρωσία μείωσε τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και απέκλεισε από τις προμήθειες τρεις χώρες της ΕΕ και αρκετές εταιρείες ενέργειας επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Οι ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 κινούνται προς το παρόν μόλις στο 40% της χωρητικότητας, σύμφωνα με ανάλυση της S&P Global Platts. Η αβεβαιότητα πρόκειται να αυξηθεί καθώς οι παραδόσεις μέσω του αγωγού θα σταματήσουν εντελώς για 10 ημέρες από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, για εργασίες συντήρησης.

«Η ανησυχία έγκειται μάλλον στο γεγονός ότι οι αποστολές φυσικού αερίου μπορεί να μειωθούν ακόμη περισσότερο ή να μην επαναληφθούν καθόλου μετά τις εργασίες συντήρησης», έγραψε σε σημείωμα την Τρίτη ο Κάρστεν Φριτς, αναλυτής για την ενέργεια, τη γεωργία και τα πολύτιμα μέταλλα στην Commerzbank.

«Αυτό θα καθιστούσε ουσιαστικά αδύνατη την αναπλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα και θα απαιτούσε περαιτέρω πολιτικά μέτρα και περικοπές στην κατανάλωση φυσικού αερίου», πρόσθεσε.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γεμάτες περίπου κατά 59%, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Αυτό είναι περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τα συνηθισμένα επίπεδα αποθήκευσης για αυτήν την εποχή του χρόνου, είπε ο Φριτς.

Πρόσθεσε ότι εάν οι απεργίες στη Νορβηγία συνεχιστούν, η «ήδη σφιχτή» ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου θα επιδεινωθεί, προκαλώντας περαιτέρω αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου.

Μεγάλος πονοκέφαλος η πυρκαγιά σε εργοστάσιο LNG των ΗΠΑ

Ο Άλεξ Φρόλεϊ, αναλυτής στην Independent Commodity Intelligence Services, είπε στο CNN Business ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι το κλείσιμο μιας μεγάλης μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Freeport LNG στο Τέξας, τον περασμένο μήνα, σταμάτησε προσωρινά την παραγωγή της εγκατάστασης, που υπό κανονικές συνθήκες παράγει περίπου το ένα πέμπτο των εξαγωγών LNG των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης Vortexa.

Τους τελευταίους μήνες, η Ευρώπη εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις εισαγωγές LNG για να αντισταθμίσει τη μείωση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου.

«Η ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση μειώνεται σημαντικά το καλοκαίρι, ωστόσο και η Νορβηγία πραγματοποιεί πάντα κάποιες εργασίες συντήρησης αυτή την περίοδο -επομένως δεν αποτελεί άμεσο πρακτικό πρόβλημα για την αγορά να δει κάποιες μειώσεις. Το εργοστάσιο LNG στη Freeport ήταν μια μεγάλη πηγή εφοδιασμού για την Ευρώπη φέτος και δεν αναμένεται να επιστρέψει πριν από τον Οκτώβριο», κατέληξε ο Φρόλεϊ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ