Μεγάλες δασικές πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα στον ευρωπαϊκό νότο, ως αποτέλεσμα του καύσωνα που σάρωσε και σαρώνει εκ νέου την περιοχή.
- Στη βόρεια Πορτογαλία, μεγάλη δασική πυρκαγιά κινητοποιεί πάνω από 1.000 πυροσβέστες και εναέρια μέσα. Από τις φλόγες έχουν τραυματιστεί τέσσερα άτομα, εκ των οποίων ένας πολίτης σοβαρά, καθώς η μάχη με την πύρινη λαίλαπα συνεχίζεται.
- Η πορτογαλική κυβέρνηση κήρυξε «κατάσταση συναγερμού» έως τη Δευτέρα, λόγω των ακραίων θερμοκρασιών που φτάνουν τους 44 βαθμούς Κελσίου. Απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε δασικές ζώνες, με τις αρχές να χαρακτηρίζουν την κατάσταση «πυριτιδαποθήκη».
- Περίπου 2.000 πυροσβέστες επιχειρούν στη νότια Γαλλία, αντιμετωπίζοντας τρεις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν κάψει πάνω από 12.100 στρέμματα. Η μεγαλύτερη εστία εντοπίζεται στην περιοχή της Οντ, κοντά στα ισπανικά σύνορα, όπου οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.
- Στην Ισπανία, ο καύσωνας έχει προκαλέσει πολλαπλά πύρινα μέτωπα, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να δίνουν μάχη στην Αραγονία. Από την αρχή του έτους, έχουν ήδη αποτεφρωθεί σχεδόν 500.000 στρέμματα γης σε ολόκληρη τη χώρα.
Εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες για 3η ημέρα στη νότια Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε λειτουργία τον μεγαλύτερο μηχανισμό ετοιμότητας που έχει οργανωθεί ποτέ, με σχεδόν 800 πυροσβέστες από 14 ευρωπαϊκές χώρες να έχουν ήδη μετακινηθεί σε ζώνες υψηλού κινδύνου της Μεσογείου.
Παράλληλα, 22 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα βρίσκονται σε μόνιμη ετοιμότητα.
Πορτογαλία: Τέσσερις τραυματίες από τις πυρκαγιές
Δασική πυρκαγιά μαίνεται στη βόρεια Πορτογαλία από τα ξημερώματα της Πέμπτης, κινητοποιώντας σήμερα το πρωί περισσότερους από 1.000 πυροσβέστες που υποστηρίζονται από 300 οχήματα και οκτώ εναέρια μέσα.
Στη μάχη με τις φλόγες έχουν τραυματιστεί 4 άνθρωποι - 3 πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά και ένας πολίτης σοβαρά, φέρει εγκαύματα.
Η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, στην κοινότητα Βουζέλα, στην περιφέρεια Βιζέου.
Άλλες τρεις, λιγότερο σημαντικές εστίες, επίσης στο βόρειο τμήμα της χώρας, αντιμετωπίζονται συνολικά από 300 πυροσβέστες.
Λόγω των «πολύ θερμών και ξηρών» συνθηκών, με θερμοκρασίες που μπορεί να φθάσουν κατά τόπους τους 44 βαθμούς Κελσίου, η πορτογαλική μετεωρολογική υπηρεσία έθεσε σε κόκκινο συναγερμό 12 από τις 18 διοικητικές περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας.
Μπροστά στον κίνδυνο πυρκαγιών, η κυβέρνηση κήρυξε «κατάσταση συναγερμού» από την Πέμπτη έως τη Δευτέρα, απαγορεύοντας την πρόσβαση σε δασικές ζώνες και τη χρήση ορισμένων μηχανημάτων στην ύπαιθρο, με τον υπουργό Εσωτερικών Λουίς Νέβες να κάνει λόγο για «πυριτιδαποθήκη»
Το ανώτατο επίπεδο συναγερμού θα διατηρηθεί αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή σε περίπου 12 περιοχές.
Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη νότια Γαλλία
Μάχη με τις φλόγες δίνουν περίπου 2.000 πυροσβέστες στη νότια Γαλλία όπου τρεις πυρκαγιές, εκ των οποίων οι δύο στη Μασσαλία, έχουν απανθρακώσει πάνω 12.100 στρέμματα.
Η μεγαλύτερη πυρκαγιά μαίνεται στη περιοχή της Οντ, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία, όπου έχουν απανθρακωθεί περίπου 9.000 στρέμματα. Περίπου 700 πυροσβέστες επιχειρούν υπό αντίξοες συνθήκες, καθώς ισχυροί άνεμοι εντάσεως 70 χλμ./ώρα δυσχεραίνουν την προσπάθεια κατάσβεσης.
Στην πόλη Κανέ αν Ρουσιγιόν, κοντά στα σύνορα Γαλλίας-Ισπανίας, οι φλόγες κατέστρεψαν αποθήκες και σκάφος αναψυχής σε μαρίνα, ενώ πυκνός μαύρος καπνός κάλυψε την παραλιακή ζώνη, αποτυπώνοντας το μέγεθος της καταστροφής.
Ταυτόχρονα πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση μικρής κλίμακας πυρκαγιάς στο Ρονιάκ, κοντά στο αεροδρόμιο της Μασσαλίας, και έχουν θέσει υπό έλεγχο μια άλλη σε γειτονική περιοχή που καλύπτει 2.600 στρέμματα στη Λανσόν-Προβάνς.
Πολλά πύρινα μέτωπα και στην Ισπανία
Ο καύσωνας, με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, που πλήττει εδώ και μέρες την Ισπανία, έχει προκαλέσει το ξέσπασμα πολλών δασικών πυρκαγιών, που ξεπερνούν τα 5.000 στρέμματα η καθεμία, ενώ η χώρα έχει μπει στην περίοδο υψηλού κινδύνου.
Εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες στην Αραγονία, ενώ τις προηγούμενε ημέρες είχαν ξεσπάσει πύρινα μέτωπα στη Γαλικία, την Ανδαλουσία και στην περιφέρεια της Καστίλλης και Λεόν, στα βόρεια της Ισπανίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), έχουν ήδη γίνει στάχτη σχεδόν 50.000 εκτάρια (500.000 στρέμματα) γης από την αρχή του έτους, με τον Ιούνιο να αναδεικνύεται ως ο πιο καταστροφικός μήνας.