Τον απόλυτο εφιάλτη βιώνουν κάτοικοι στη νοτιοδυτική Γαλλία και την Ισπανία λόγω των καταστροφικών φωτιών που έχουν ξεσπάσει.
Οι πυρκαγιές που καίνε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες και στις δύο χώρες να εκκενώσουν τις οικίες τους με τους πυροσβέστες να δίνουν τιτάνια μάχη να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα.
«Το μέτωπο της Μαδρίτης είναι περίπλοκο»
Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επισκέφθηκε το διοικητήριο και τις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά, η οποία έχει ήδη κάψει σχεδόν 25.000 εκτάρια στα περίχωρα της Μαδρίτης και της Άβιλα. Ο Σάντσεθ προειδοποίησε ότι η κατάσταση παραμένει «περίπλοκη». «Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί ο άνεμος, παρόλο που οι θερμοκρασίες έχουν μειωθεί», είπε.
Ωστόσο, επεσήμανε ότι πτώση της θερμοκρασίας ανοίγει «ένα παράθυρο ευκαιρίας το Σαββατοκύριακο» για τον έλεγχο τους.
Παράλληλα, ζήτησε από τους πολίτες να «αποδεχτούν και να κατανοήσουν» ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί ολοένα και πιο σοβαρές και έντονες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες «ξεπερνούν ακόμη και τις επιστημονικές προβλέψεις».
Η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πυρκαγιών και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κληθεί να βοηθήσει, αναπτύσσοντας επτά αεροπλάνα στις δύο χώρες για να βοηθήσουν στις προσπάθειες κατάσβεσης. Η Ελλάδα έχει ήδη συνεισφέρει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Η Στρατιωτική Μονάδα Έκτακτης Ανάγκης (UME), από την πλευρά της, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας Ενιαίας Διοίκησης Έκτακτης Ανάγκης για τον συντονισμό της αντίδρασης και στις δύο πυρκαγιές.
Οι κάτοικοι έχουν καταληφθεί από τρόμο καθώς εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ ένας Ισπανός κάτοικος περιέγραψε ότι «αν δεν τρέξεις να ξεφύγεις από αυτήν [τη φωτιά], σε καταβροχθίζει».
Στην Άβιλα, η νύχτα ήταν θετική: οι θερμοκρασίες έπεσαν σημαντικά και οι άνεμοι βοήθησαν στον περιορισμό του βόρειου τμήματος της πυρκαγιάς. Η πιο προβληματική περιοχή παραμένει στα νότια, με την πιθανότητα να συγχωνευθεί με τη μεγάλη πυρκαγιά κοντά στη Μαδρίτη.
«Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να εκκενώσουμε το Μπορντό»
Οι γαλλικές αρχές εκκένωσαν χιλιάδες κατοίκους από προάστια κοντά στο Μπορντό, καθώς οι μεγάλες πυρκαγιές και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δημιούργησαν επικίνδυνες συνθήκες.
Το αεροδρόμιο της μεγάλης γαλλικής πόλης έκλεισε προσωρινά λόγω της κατεύθυνσης του καπνού προς την πόλη, ενώ ξεκίνησαν εκκενώσεις στις περιοχές Le Haillan, Eysines και Mérignac.
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας εκτίμησε ότι «είναι πιθανή η εκκένωση και της πόλης του Μπορντό. Θα κάνουμε τα πάντα να μην χρειαστεί».
Οι καταστροφικές φωτιές στη Γαλλία δεν έχουν προηγούμενο με την περιοχή της Ζιρόντ να έχει τεθεί επίσημα σε κατάσταση «μαύρου συναγερμού», το υψηλότερο επίπεδο επιφυλακής για τον κίνδυνο πυρκαγιών.
Οι αρχές επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς, απαγορεύοντας το κάπνισμα, την πρόσβαση σε δασικές περιοχές, εκδηλώσεις, καθώς και δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες εστίες φωτιάς.
Πολλοί κάτοικοι εγκαταλείπουν τις πόλεις τους, με τις τοπικές αρχές να χρησιμοποιούν λεωφορεία για τη μεταφορά όσων δεν διαθέτουν μέσα μετακίνησης. Πόλεις όπως το Σεντ-Μεντάρ σχεδόν ερήμωσαν, ενώ εφαρμόστηκαν σχέδια έκτακτης ανάγκης λόγω της παρουσίας ευαίσθητων εγκαταστάσεων, όπως η DGA και η ArianeGroup.
Συνολικά, περισσότεροι από 141.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές της Ζιρόντ και των Λαντ. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί ανέφερε ότι οι πυρκαγιές έχουν λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις και ότι στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχει και ο στρατός, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση.