Φωτιά ξέσπασε στο εμβληματικό «Κάθισμα του Αρθούρου» στο Εδιμβούργο -Πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες, δείτε βίντεο - iefimerida.gr

Φωτιά ξέσπασε στο εμβληματικό «Κάθισμα του Αρθούρου» στο Εδιμβούργο -Πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες, δείτε βίντεο

Φωτιά στο εμβληματικό «Κάθισμα του Αρθούρου» στο Εδιμβούργο
Φωτιά στο εμβληματικό «Κάθισμα του Αρθούρου» στο Εδιμβούργο / Φωτογραφία Χ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολονύχτια μάχη με μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο «Κάθισμα του Αρθούρου» (Arthur's Seat), το εμβληματικό ανενεργό ηφαίστειο του Εδιμβούργου έδωσαν πυροσβέστες.

  • Έξι πυροσβεστικά οχήματα κινητοποιήθηκαν για την πυρκαγιά στο «Κάθισμα του Αρθούρου». Η Αστυνομία της Σκωτίας έκλεισε προληπτικά την Queen's Drive, τον δρόμο που περιβάλλει τους λόφους του Holyrood Park, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί από το συμβάν.
  • Η φωτιά προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές καταστρέφοντας μεγάλες εκτάσεις βλάστησης κάτω από τους βράχους. Οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν κοντά στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ενώ συνεργεία απομάκρυναν επικίνδυνα δέντρα και θάμνους.
  • Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή για αρκετές ημέρες ώστε να αποτρέψουν πιθανές αναζωπυρώσεις. Η έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς θα ξεκινήσει μετά την πλήρη κατάσβεση, με την προτεραιότητα να είναι η ασφάλεια.
  • Εκφράζεται έντονη ανησυχία για την τύχη μιας φωλιάς γερακιών πετρίτη στην περιοχή. Ένας νεοσσός που δεν μπορούσε ακόμη να πετάξει πιθανώς εκτέθηκε στον πυκνό καπνό, με το μέλλον του να παραμένει άγνωστο.

Πρόκειται για τη δεύτερη πυρκαγιά που εκδηλώνεται στο εν λόγω σημείο μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φυσικά αξιοθέατα της σκωτσέζικης πρωτεύουσας, το οποίο προσελκύει καθημερινά πλήθος επισκεπτών χάρη στην πανοραμική θέα που προσφέρει. Το πρωί της Δευτέρας, μικρές εστίες καπνού εξακολουθούσαν να είναι ορατές κατά μήκος των βράχων Salisbury Crags.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έξι πυροσβεστικά οχήματα κινητοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς σε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική και Διασωστική Υπηρεσία της Σκωτίας (SFRS), δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Ωστόσο, η Αστυνομία της Σκωτίας διατήρησε κλειστή την Queen's Drive, τον δρόμο που περιβάλλει τους λόφους του Holyrood Park.

Εκτεταμένες ζημιές στη βλάστηση

Μεγάλες εκτάσεις βλάστησης κάτω από τους βράχους καταστράφηκαν, ενώ το πρωί της Δευτέρας ακούγονταν αλυσοπρίονα στην περιοχή, καθώς συνεργεία προχωρούσαν στην απομάκρυνση καμένων και επικίνδυνων δέντρων και θάμνων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πυροσβέστες επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους κυρίως στην πλευρά της Queen's Drive, η οποία βρίσκεται κοντά στις φοιτητικές εστίες Pollock, το μεγαλύτερο συγκρότημα φοιτητικής στέγασης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή για ημέρες

Από την πλευρά της, η πυροσβεστική υπηρεσία δήλωσε ότι οι δυνάμεις παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα στην πληγείσα περιοχή.

«Τα πληρώματά μας επιχειρούσαν στο Κάθισμα του Αρθούρου από το βράδυ της Κυριακής και καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Με το πρώτο φως της ημέρας ενισχύσαμε εκ νέου την επιχείρηση, καθώς οι συνθήκες ήταν πλέον ευνοϊκότερες», ανέφερε στο BBC Radio Scotland Breakfast.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εκτίμησε, οι πυροσβέστες πιθανότατα θα παραμείνουν στην περιοχή για αρκετές ακόμη ημέρες, προκειμένου να κατασβέσουν όλες τις εστίες και να αποτρέψουν πιθανές αναζωπυρώσεις.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς. «Η προτεραιότητά μας είναι η πλήρης κατάσβεση της φωτιάς. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί λεπτομερής έρευνα για να διαπιστωθεί πώς ξεκίνησε. Στις πυρκαγιές υπαίθρου είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστεί το ακριβές σημείο έναρξης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οφείλονται και σε φυσικά αίτια», δήλωσε.

Ανησυχία για τη φωλιά των πετριτών

Έντονη είναι η ανησυχία και για τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στην άγρια πανίδα της περιοχής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κάτοικος της περιοχής Κάλουμ Σμιθ μιλώντας στο BBC, εξέφρασε φόβους για την τύχη μιας φωλιάς γερακιών πετρίτη που βρίσκεται στους βράχους του Holyrood Park.

Όπως ανέφερε, στη φωλιά υπήρχαν δύο ενήλικα πουλιά και δύο νεοσσοί. Οι ενήλικες και ο μεγαλύτερος νεοσσός πιθανότατα κατάφεραν να απομακρυνθούν πετώντας, όμως η τύχη του μικρότερου παραμένει άγνωστη, καθώς δεν είχε ακόμη αναπτύξει την ικανότητα να πετά.

«Ο καπνός πέρασε ακριβώς πάνω από τους βράχους και έφτασε στη φωλιά, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φωτιά Εδιμβούργο Σκωτία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ