Φόρουμ εξαγωγέων φυσικού αερίου: Στο επίκεντρο το φυσικό αέριο στην ΕΕ, εν μέσω ουκρανικής κρίσης - iefimerida.gr

Φόρουμ εξαγωγέων φυσικού αερίου: Στο επίκεντρο το φυσικό αέριο στην ΕΕ, εν μέσω ουκρανικής κρίσης

 Το Φόρουμ εξαγωγεών φυσικού αερίου στη Ντόχα συζητά για την προμήθεια αερίου στην Ε
Το Φόρουμ Εξαγωγέων Φυσικού Αερίου στην Ντόχα συζητά για την προμήθεια αερίου στην ΕΕ / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αξιωματούχοι 11 χωρών-μελών του Φόρουμ Χωρών Εξαγωγέων Αερίου βρίσκονται στην Ντόχα του Κατάρ εν μέσω της ουκρανικής κρίσης και του φόβου διακοπής προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Τάνι είπε ότι το Φόρουμ των 11 εθνών, το οποίο περιλαμβάνει και τη Ρωσία, προσπαθεί να διατηρήσει τη σταθερότητα στις παγκόσμιες αγορές, οι οποίες έχουν κλονιστεί από τους αυξανόμενους φόβους για μια σύγκρουση. Ωστόσο, το γκρουπ των χωρών παραγωγών δεν έδωσε άμεση υπόσχεση για επιπλέον παραγωγή για τη Δυτική Ευρώπη, η οποία έχει αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς η κρίση ανεβάζει τις τιμές και απειλεί την προμήθεια ενέργειας στην Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ρωσία είναι βασικό μέλος του φόρουμ, το οποίο λαμβάνει χώρα αφότου η Μόσχα διέταξε την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ στην Ουκρανία, προκαλώντας διεθνή καταδίκη.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ δεν έκανε καμία αναφορά στις εντάσεις, αλλά είπε στο φόρουμ ότι «οι ρωσικές εταιρείες είναι πλήρως δεσμευμένες στις υπάρχουσες συμβάσεις» για την προμήθεια φυσικού αερίου.

40% του φυσικού αερίου στην ΕΕ έρχεται από τη Ρωσία

Η Ρωσία αντιπροσωπεύει επί του παρόντος το 40% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη και το Κατάρ το 5%.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από το Κατάρ να βοηθήσει την Ευρώπη, εάν διακοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο. Ωστόσο, το Κατάρ και άλλες χώρες παραγωγής επιμένουν ότι δεν υπάρχουν μεγάλα αποθέματα που να μπορούν να εκτραπούν στην Ευρώπη, πληρώνοντας πλέον τιμές-ρεκόρ, εκτός εάν οι υπάρχοντες πελάτες, κυρίως στην Ασία, συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν τα συμβόλαια προμηθειών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εμίρης του Κατάρ είπε ότι οι χώρες του φόρουμ «εργάζονται σκληρά για να εξασφαλίσουν έναν αξιόπιστο εφοδιασμό φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές και να διατηρήσουν τη σταθερότητα αυτών των αγορών». Ο εμίρης και άλλοι ομιλητές ζήτησαν στενότερες επαφές με τις αγορές για να διασφαλιστεί ένας σταθερός εφοδιασμός φυσικού αερίου, τον οποίο το φόρουμ προωθούσε ως ουσιαστικό μέρος της παγκόσμιας προσπάθειας για καθαρότερη ενέργεια.

Στη σύνοδο κορυφής συμμετείχαν επίσης πρόεδροι και πρωθυπουργοί από την Αλγερία, το Ιράν, τη Μοζαμβίκη, την Ισημερινή Γουινέα και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Ιμπραΐμ Ραϊσί, είπε ότι η χώρα του θέλει να αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές, αλλά συγκρατείται από αυτό που αποκάλεσε «σκληρές και αφύσικες» κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της χώρας του.

Οι μεγάλες δυνάμεις διαπραγματεύονται με το Ιράν για να αναβιώσουν μια συμφωνία που ρυθμίζει το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα, που θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση από τις εξοντωτικές κυρώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη και πριν από την απότομη άνοδο των τιμών της ενέργειας τον περασμένο χρόνο, οι μεγάλες χώρες παραγωγής φυσικού αερίου είχαν δηλώσει ότι χρειάζονταν μακροπρόθεσμα συμβόλαια για να διασφαλίσουν τον εγγυημένο εφοδιασμό των καταναλωτών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστεκόταν μέχρι πρόσφατα σε συμβάσεις διάρκειας 10, 15 και 20 ετών, τυπικές στον κλάδο. Αλλά το Κατάρ και άλλες χώρες λένε ότι οι τεράστιες επενδύσεις που χρειάζονται για την αύξηση της παραγωγής
απαιτούν μακροπρόθεσμες συμφωνίες.

Πηγή: France24

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ