Φον ντερ Λάιεν: Η εισβολή στην Ουκρανία, υπενθυμίζει την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας - iefimerida.gr

Φον ντερ Λάιεν: Η εισβολή στην Ουκρανία, υπενθυμίζει την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας

 Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Φωτογραφία: Associated Press
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει νέα απαγόρευση στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα «ανατροφοδοτηθεί» και θα επανατοποθετήσει την εξάρτησή της μακριά από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι η αλληλεγγύη και η συνεργασία που βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε επιτυχημένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της Ρωσίας ως μη αξιόπιστου προμηθευτή», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξήγησε:

«Συνεργασία, για παράδειγμα, όπως αποδείχθηκε από τις περιπτώσεις της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, που πριν από μερικές μέρες έδειξαν στην κοινή σύνοδο κορυφής για την αιολική ενέργεια τι σημαίνει ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα».

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της ΕΕ αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη. «Αυτό ήταν ένα μεγάλο θέμα σήμερα και δείξαμε ότι σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, το φυσικό αέριο πράγματι επιτρέπεται να ρέει προς οπουδήποτε χρειάζεται στην Ευρώπη», τόνισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φον ντερ Λάιεν: Θετική εξέλιξη οι αιτήσεις Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η κ. φον ντερ Λάιεν συνέχισε αποκαλώντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μια καθαρή υπενθύμιση της ανάγκης ενίσχυσης των αμυντικών ικανοτήτων της ΕΕ.

Επιπλέον, ζήτησε μεγαλύτερο συντονισμό και διαλειτουργικότητα του στρατιωτικού εξοπλισμού των κρατών μελών και ότι θα διατεθούν 500 εκατομμύρια ευρώ για υποστήριξη της παροχής κινήτρων για κοινές προμήθειες από τουλάχιστον τρία κράτη μέλη.

«Αυτό είναι, ας πούμε, μια πιλοτική πρόταση για μια πιο μακροπρόθεσμη πρόταση που θα έρθει στη διάρκεια του τρέχοντος έτους για το ευρωπαϊκό αμυντικό επενδυτικό πρόγραμμα», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΕ.

Και συνέχισε: «Έχουμε δει θετικές εξελίξεις, ιδίως φυσικά, όπως όλοι γνωρίζουμε, την αίτηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, την ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο, από τη συμμετοχή της στην οποία θα ωφεληθούν πολύ.

Αλλά και το γεγονός ότι από την αρχή του πολέμου, οι ηγέτες και τα κράτη μέλη στάθηκαν στο ύψος τους και ανακοίνωσαν 200 δισ. ευρώ επιπλέον στρατιωτικές δαπάνες. Τώρα είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι από αυτή η ενίσχυση και η πρόσθετη επένδυση, θα λάβουμε τη μέγιστη αξία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κα φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι η ΕΕ θα «αναπληρώσει το στρατιωτικό υλικό που έχει σταλεί στην Ουκρανία».

Σαρλ Μισέλ: Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για το άνοιγμα θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Μαύρη Θάλασσα για την εξαγωγή σιτηρών

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μίλησε για τη δύσκολη κατάσταση με τις εξαγωγές τροφίμων που προκάλεσε ο πόλεμος. Ερωτηθείς για τη δυνατότητα εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία είτε μέσω Λευκορωσίας είτε μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας που εξακολουθούν να ελέγχονται από τη Ρωσία, ο Σαρλ Μισέλ απάντησε:

«Αυτή θα είναι η πρώτη προτεραιότητα, διότι υπάρχουν 22 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που είναι αποκλεισμένοι στην Ουκρανία, ειδικά στην Οδησσό. Πριν από μερικές εβδομάδες, πήγα σε αυτόν τον τόπο, για να δω με τα μάτια μου ποια είναι η κατάσταση. Και, χώρες όπως η Αίγυπτος και άλλες χώρες της Αφρικής, είναι θύματα αυτής της κατάστασης. Σημαίνει ότι υποστηρίζουμε πλήρως όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τα Ηνωμένα Έθνη για την εξεύρεση συμφωνίας για το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε, ακόμη, ότι η ΕΕ συζητά για μια εναλλακτική οδό εξαγωγής μέσω της Βαλτικής Θάλασσας στα βόρεια της ηπείρου, αλλά παρατήρησε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Συζητήσαμε τις διαφορετικές δυνατότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη εναλλακτικών διαδρομών, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι πιο δύσκολο, πιο ακριβό. Είναι πιο δύσκολο για προφανείς λόγους logistics. Και προσπαθούμε να διευκολύνουμε τη μείωση των επιβαρύνσεων… γιατί είναι καλύτερη η πρόσβαση προς τη Βαλτική Θάλασσα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ