Ένας φοιτητής από την Κίνα χρειάστηκε να διασωθεί δύο φορές μέσα σε τέσσερις ημέρες ενώ επιχειρούσε να αναρριχηθεί στο όρος Φούτζι της Ιαπωνίας, εκτός της επίσημης αναρριχητικής περιόδου.
Η δεύτερη φορά προέκυψε, διότι επέστρεψε στην κορυφή για να... αναζητήσει το κινητό του τηλέφωνο.
Τι συνέβη
Ο 27χρονος φοιτητής, που διαμένει στο Τόκιο, διασώθηκε για πρώτη φορά με ελικόπτερο στις 22 Απριλίου ενώ βρισκόταν στο μονοπάτι Fujinomiya, σε υψόμετρο περίπου 3.000 μέτρων.
Δεν ήταν σε θέση να κατέβει από την ψηλότερη κορυφή της Ιαπωνίας αφού έχασε τα κραμπόν του, δηλαδή τις καρφίδες που προσαρμόζονται στα παπούτσια ορειβασίας για καλύτερη πρόσφυση.
Παρά τη διάσωσή του με ελικόπτερο, ο φοιτητής επέστρεψε στο όρος Φούτζι μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα για να συλλέξει προσωπικά αντικείμενα που είχε αφήσει πίσω, συμπεριλαμβανομένου του κινητού του.
Διασώθηκε για δεύτερη φορά από το βουνό ύψους 3.776 μέτρων αφού κατέρρευσε από ασθένεια λόγω υψομέτρου κοντά στον 8ο σταθμό.
Σύμφωνα με το Kyodo News, η αστυνομία της νομαρχίας Σιζουόκα δήλωσε ότι έλαβε τηλεφώνημα από άλλον ορειβάτη περίπου στις 12:50 το μεσημέρι της 26ης Απριλίου, που τους ενημέρωνε για την αδιαθεσία του φοιτητή, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί πίσω στον 5ο σταθμό με φορείο.
Λόγω του κινδύνου θανάτου ή τραυματισμού από τις σκληρές συνθήκες στο όρος Φούτζι, οι ορειβάτες αποθαρρύνονται από την αναρρίχηση εκτός της επίσημης αναρριχητικής περιόδου, η οποία παραδοσιακά διαρκεί από την 1η Ιουλίου έως τον Σεπτέμβριο.
Το πρόβλημα του υπερτουρισμού
Τα τελευταία χρόνια, το εμβληματικό βουνό έχει γνωρίσει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των τουριστών, με πάνω από 200.000 άτομα να επιχειρούν την ανάβαση κάθε χρόνο.
Ωστόσο, αυτή η ξαφνική αύξηση επισκεπτών έχει προκαλέσει ανησυχίες για ρύπανση, συνωστισμό και έλλειψη σεβασμού εκ μέρους των τουριστών.
Τον Μάρτιο, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει τέλος εισόδου €24,40 για όλα τα τέσσερα κύρια μονοπάτια του όρους Φούτζι, αρχής γενομένης από το φετινό καλοκαίρι.
Μέχρι τώρα, μόνο το μονοπάτι Yoshida, στην επαρχία Yamanashi, χρέωνε τέλος, ύψους €12,20, όπως αναφέρει η Independent.
Πλέον, οι επισκέπτες θα απαιτείται να πληρώνουν τέλος και για τα τμήματα της επαρχίας Σιζουόκα, όπου βρίσκονται τρία από τα τέσσερα κύρια μονοπάτια: Fujinomiya, Subashiri και Gotemba.
Αυτά τα μέτρα έρχονται έπειτα από την τοποθέτηση ενός τεράστιου φράγματος ύψους 2,5 μέτρων και μήκους 20 μέτρων για την παρεμπόδιση της θέας του όρους Φούτζι σε δημοφιλές φωτογραφικό σημείο, από τις ιαπωνικές αρχές, σε απάντηση στους κακώς συμπεριφερόμενους τουρίστες.
Η κατασκευή του μεγάλου διχτυού άρχισε τον Απρίλιο του 2024, όπως επιβεβαίωσε αξιωματούχος της πόλης Fujikawaguchiko.
«Είναι λυπηρό που αναγκαστήκαμε να το κάνουμε αυτό λόγω κάποιων τουριστών που δεν σέβονται τους κανόνες», δήλωσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος σε τουρίστες που αφήνουν σκουπίδια και αγνοούν τους κανόνες κυκλοφορίας.
Αυτό αποτελεί το τελευταίο μέτρο άμεσης δράσης στην Ιαπωνία ενάντια στον υπερτουρισμό, μετά την απαγόρευση εισόδου σε τουρίστες σε μικρά ιδιωτικά σοκάκια της συνοικίας των γκέισα στο Κιότο, στις αρχές του 2024.
Ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά, με περισσότερους από τρία εκατομμύρια επισκέπτες μόνο τον Μάρτιο του 2024, για πρώτη φορά στην ιστορία.
Το όρος Φούτζι, το υψηλότερο βουνό της Ιαπωνίας, μπορεί να φωτογραφηθεί από πολλά σημεία στην τουριστική πόλη Fujikawaguchiko.
Ωστόσο, αυτό το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές γιατί το εντυπωσιακό ηφαίστειο εμφανίζεται στο φόντο πίσω από ένα κατάστημα Lawson, γνωστή αλυσίδα καταστημάτων στην Ιαπωνία.
«Έχει διαδοθεί η φήμη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αυτό το σημείο είναι πολύ αντιπροσωπευτικό της ιαπωνικής κουλτούρας, καθιστώντας το δημοφιλές για φωτογραφίες», δήλωσε ο ανώνυμος τοπικός αξιωματούχος.