Φιντάν -FT: Ουάσιγκτον και Τεχεράνη δείχνουν ευελιξία για την επίτευξη συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα - iefimerida.gr

Φιντάν -FT: Ουάσιγκτον και Τεχεράνη δείχνουν ευελιξία για την επίτευξη συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Χακάν Φιντάν
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Χακάν Φιντάν / apimages
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν δείχνουν ευελιξία για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αναφέρει ο Χακάν Φιντάν.

Με την Ουάσινγκτον να φαίνεται «πρόθυμη» να ανεχθεί κάποιον εμπλουτισμό ουρανίου, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στους Financial Times σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

Φιντάν στους Financial Times

«Είναι θετικό το ότι οι Αμερικανοί φαίνονται πρόθυμοι να ανεχθούν ιρανικό εμπλουτισμό με σαφώς προκαθορισμένα όρια», δήλωσε στους Financial Times ο Φιντάν, ο οποίος συμμετέχει σε συνομιλίες τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με την Τεχεράνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι Ιρανοί αναγνωρίζουν τώρα ότι χρειάζεται να καταλήξουν σε μια συμφωνία με τους Αμερικανούς και οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν ότι οι Ιρανοί έχουν ορισμένα όρια. Είναι άσκοπο να προσπαθούν να τα παραβιάσουν».

Η Ουάσινγκτον έχει μέχρι τώρα ζητήσει από το Ιράν να παραιτηθεί από το απόθεμα εμπλουτισμένου στο 60% ουρανίου που διαθέτει και το οποίο απέχει ένα μικρό βήμα από τον εμπλουτισμό κατά 90% που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν έχει δηλώσει ότι το Ιράν θα συνεχίσει να ζητάει την άρση των οικονομικών κυρώσεων και να επιμένει στα πυρηνικά δικαιώματά του, περιλαμβανομένου του εμπλουτισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Φιντάν είπε στους Financial Times πως πιστεύει ότι η Τεχεράνη «θέλει αληθινά να επιτύχει μια πραγματική συμφωνία» και θα δεχόταν περιορισμούς στα επίπεδα εμπλουτισμού και ένα αυστηρό καθεστώς επιθεωρήσεων, όπως έκανε στη συμφωνία του 2015 με τις ΗΠΑ και άλλους. Αμερικανοί και ιρανοί διπλωμάτες διεξήγαγαν την περασμένη εβδομάδα συνομιλίες στο Ομάν με τη μεσολάβηση αξιωμαγτούχων του Ομάν, σε μια προσπάθεια να αναβιώσουν τη διπλωματία, αφού ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέπτυξε πολεμικά πλοία στην περιοχή, δημιουργώντας φόβους για νέα στρατιωιτκή δράση. Προχθές, Τρίτη, ο Τραμπ είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή, παρόλο που η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη προετοιμάζονται να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ωστόσο ότι η διεύρυνση των ιρανοαμερικανικών συνομιλιών στους βαλλιστικούς πυραύλους δεν θα έφερνε «παρά άλλον ένα πόλεμο».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλιο που έγινε σε μη εργάσιμες ώρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία Ιράν Χακάν Φιντάν πυρηνικά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ