«Ρούφα μου τη γλώσσα» -Σάλος με το φιλί του Δαλάι Λάμα σε ανήλικο παιδί, παρά τη «συγγνώμη» - iefimerida.gr

«Ρούφα μου τη γλώσσα» -Σάλος με το φιλί του Δαλάι Λάμα σε ανήλικο παιδί, παρά τη «συγγνώμη»

O Δαλάι Λάμα φιλάει στο στόμα ένα αγόρι
O Δαλάι Λάμα φιλάει στο στόμα ένα αγόρι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σάλο έχει προκαλέσει το βίντεο που δείχνει τον Δαλάι Λάμα να φιλάει ένα παιδί στα χείλη και στη συνέχεια να του ζητάει να «ρουφήξει τη γλώσσα του», με τους επικριτές να κάνουν λόγο για κακοποίηση παιδιού και τους υποστηρικτές του να καταγγέλλουν παρερμηνεία.

Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην πόλη Νταραμσάλα τον Φεβρουάριο, ωστόσο το βίντεο μόλις κυκλοφόρησε στα social media και έγινε viral, με πολλούς χρήστες να επικρίνουν τις ενέργειες του 87χρονου πνευματικού ηγέτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το επίμαχο βίντεο: «Ρούφα τη γλώσσα μου» λέει ο Δαλάι Λάμα σε παιδί

Στο βίντεο φαίνεται ένα μικρό αγόρι να πλησιάζει τον Δαλάι Λάμα, πριν ρωτήσει: «Μπορώ να σε αγκαλιάσω;». Ο 87χρονος πνευματικός ηγέτης προσκαλεί στη συνέχεια το αγόρι στη σκηνή, δείχνει το μάγουλό του και λέει «πρώτα εδώ», προτρέποντας το αγόρι να τον αγκαλιάσει και να τον φιλήσει.

Ακολούθως, του δείχνει τα χείλη και του λέει «τότε νομίζω ότι κι εδώ» και τραβάει το πιγούνι του αγοριού και το φιλάει στο στόμα. «Ρούφα τη γλώσσα μου», του είπε εν συνεχεία ο Δαλάι Λάμα, βγάζοντας τη γλώσσα του. Το αγόρι έβγαλε γρήγορα και τη δική του και πήγε να απομακρυνθεί, ενώ ο Δαλάι Λάμα γέλασε και τράβηξε το αγόρι για άλλη μία αγκαλιά. Το κοινό γελούσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ταυτότητα του αγοριού δεν είναι γνωστή. Βρισκόταν σε μια εκδήλωση με το Ίδρυμα M3M, τον φιλανθρωπικό βραχίονα της ινδικής εταιρείας ακινήτων M3M Group, που εδρεύει στην Νταραμσάλα, όπου ο Δαλάι Λάμα ζει μόνιμα εξόριστος.

Η «συγγνώμη» του Δαλάι Λάμα

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε στα social media με το επίμαχο βίντεο, το Γραφείο του Δαλάι Λάμα εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας πως «επιθυμεί να ζητήσει συγγνώμη από το αγόρι και την οικογένειά του, καθώς και από τους πολλούς φίλους του σε όλο τον κόσμο, για τον πόνο που μπορεί να προκάλεσαν τα λόγια του», προσθέτοντας πως «λυπάται» για το περιστατικό.

«Η αγιότητά του συχνά πειράζει τους ανθρώπους που συναντά με αθώο και παιχνιδιάρικο τρόπο, ακόμα και δημόσια και μπροστά στις κάμερες» προσθέτει η ανακοίνωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για «κακοποίηση παιδιού» κάνουν λόγο οι επικριτές

Με αφορμή το περιστατικό, όμως, η εξέχουσα ομάδα για τα δικαιώματα των παιδιών με έδρα το Δελχί «Haq: Center for Child Rights» ανέφερε σε δήλωσή του στο CNN πως καταδικάζει «κάθε μορφή κακοποίησης παιδιών» και πρόσθεσε: «Ορισμένες ειδήσεις αναφέρονται στην κουλτούρα του Θιβέτ σχετικά με την επίδειξη της γλώσσας, αλλά αυτό το βίντεο σίγουρα δεν αφορά καμία πολιτιστική έκφραση και, ακόμη κι αν είναι, τέτοιες πολιτιστικές εκφράσεις δεν είναι αποδεκτές».

Παρερμηνεία των πράξεων, αναφέρουν οι υποστηρικτές

Ωστόσο, ορισμένοι από τους υποστηρικτές του Δαλάι Λάμα κατήγγειλαν την κριτική, υποστηρίζοντας πως οι ενέργειες του ηγέτη έχουν παρερμηνευτεί υπό τον Δυτικό φακό.

Η έκφραση των συναισθημάτων και των τρόπων συμπεριφοράς σήμερα έχει συγχωνευτεί και έχει γίνει έντονα δυτικοποιημένη» έγραψε στο Twitter ο Namdol Lhagyari, ένας εξόριστος Θιβετιανός ακτιβιστής. «Το να φέρνεις την αφήγηση άλλων πολιτισμών, τα έθιμα και την κοινωνική επιρροή στο φύλο και τη σεξουαλικότητα για να ερμηνεύσεις τον θιβετιανό τρόπο έκφρασης είναι αποτρόπαιο» συμπλήρωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Σπουδών Ανατολικής Ασίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, το να βγάζει κανείς τη γλώσσα έξω είναι ένδειξη σεβασμού ή συμφωνίας και χρησιμοποιούνταν συχνά ως χαιρετισμός στην παραδοσιακή θιβετιανή κουλτούρα.

Έχει προκαλέσει ξανά αντιδράσεις το παρελθόν ο Δαλάι Λάμα

Ο σημερινός Δαλάι Λάμα, Τένζιν Γκιάτσο, είναι η πιο γνωστή εν ζωή βουδιστική προσωπικότητα στον κόσμο. Ο πνευματικός ηγέτης βρίσκεται στην Ινδία από το 1959, μετά την αποτυχημένη εξέγερση των Θιβετιανών κατά της κινεζικής κατοχής. Αργότερα, ίδρυσε μια εξόριστη κυβέρνηση στην πόλη Νταραμσάλα της Βόρειας Ινδίας, ηγούμενος χιλιάδων Θιβετιανών που τον ακολούθησαν εκεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Θιβετιανός ηγέτης προκαλεί αντιδράσεις τα τελευταία χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζήτησε συγγνώμη μετά από μια συνέντευξη του 2019 στο BBC κατά την οποία είπε ότι εάν μια γυναίκα Δαλάι Λάμα τον διαδεχθεί, «θα πρέπει να είναι πιο ελκυστική». Την προηγούμενη χρονιά είπε πως η Ευρώπη πρέπει να μείνει για τους Ευρωπαίους όταν μίλησε για τον αυξανόμενο αριθμό των Αφρικανών προσφύγων που εισέρχονται στην ήπειρο. «Όλη η Ευρώπη θα γίνει τελικά μουσουλμανική χώρα; Αδύνατον. Ή αφρικανική χώρα; Επίσης αδύνατον» είπε, προσθέτοντας πως είναι καλύτερα να «κρατήσουμε την Ευρώπη για τους Ευρωπαίους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ