Απίστευτο: 208.000 χρήστες του Facebook κοινοποιούν αναρτήσεις που αμφισβητούν τη φρίκη στη Μπούκα - iefimerida.gr

Απίστευτο: 208.000 χρήστες του Facebook κοινοποιούν αναρτήσεις που αμφισβητούν τη φρίκη στη Μπούκα

πτώματα Μπούκα Ουκρανία
Πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής στην Μπούκα της Ουκρανίας, στα περίχωρα του Κιέβου / Φωτογραφία: AP/Rodrigo Abd
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΠΑΝΟΥ

Ανάλυση διαπιστώνει ότι ο μέσος αριθμός κοινοποιήσεων στο Facebook ήταν τριπλάσιος στις δημοσιεύσεις που έθεταν αμφιβολίες για την τραγωδία στη Μπούκα.

Αναρτήσεις που θέτουν αμφιβολίες όσον αφορά στα στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου στην Μπούκα της Ουκρανίας έχουν κοινοποιηθεί εκατοντάδες χιλιάδες φορές στο Facebook, σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Στρατηγικού Διαλόγου που δημοσιεύει ο Guardian.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις 10 αναρτήσεις στο Facebook που αναφέρονται στη Μπούκα και έχουν κοινοποιηθεί περισσότερες φορές σε 20 χώρες. Βρήκαν, λοιπόν, 55 δημοσιεύσεις που αμφισβητούσαν τα στοιχεία περί βίας κατά αμάχων.

Αυτές οι αναρτήσεις κοινοποιήθηκαν 208.000 φορές την εβδομάδα έως τις 6 Απριλίου, σε σύγκριση με 172.000 κοινοποιήσεις που δεν αμφισβήτησαν την ακρίβεια των εικόνων που προέκυψαν από το προάστιο του Κιέβου που κατείχαν το προηγούμενο διάστημα οι ρωσικές δυνάμεις.

Η εκταφή των πτωμάτων στην Μπούκα/ Φωτογραφία: AP/Efrem Lukatsky
Η εκταφή των πτωμάτων στην Μπούκα/ Φωτογραφία: AP/Efrem Lukatsky

Μεταξύ των πιο δημοφιλών αναρτήσεων που αναφέρονται στη Μπούκα, ο μέσος αριθμός κοινοποιήσεων ήταν τρεις φορές υψηλότερος για δημοσιεύσεις που έθεταν αμφιβολίες για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου σε σύγκριση με εκείνες που δεν το έκαναν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρωσία: «Σκηνοθετημένες οι εικόνες από τη Μπούκα»

Ο δήμαρχος της Μπούκα είπε στο Reuters ότι είχαν βρεθεί 400 πτώματα από τότε που οι Ρώσοι αποχώρησαν από την πόλη, αν και ο αριθμός αυτός δεν έχει ακόμη επαληθευτεί από ανεξάρτητους παράγοντες. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι στόχευε αμάχους και ισχυρίστηκε ότι οι φωτογραφίες με τα πτώματα αμάχων στους δρόμους της πόλης ήταν σκηνοθετημένες.

Ωστόσο, οι δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν από τους New York Times έρχονται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις τοποθέτησαν τα πτώματα στους δρόμους ως «σκηνοθετημένη πρόκληση» μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων.

Δρόμος στη Μπούκα από τις 19 Μαρτίου
Δρόμος στη Μπούκα από τις 19 Μαρτίου

Οι εικόνες, που τραβήχτηκαν στα μέσα Μαρτίου, δείχνουν πτώματα στους δρόμους τις ημέρες πριν από τη ρωσική υποχώρηση και οι θέσεις τους ταιριάζουν με αυτές που φαίνονται σε άλλες φωτογραφίες από smartphone.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει τεκμηριώσει περιπτώσεις εκτέλεσης αμάχων στην Μπούκα, ενώ ο Guardian ανέφερε επίσης μαρτυρίες για εκτεταμένη βία.

Δημοσιεύσεις που αμφισβητούσαν τα στοιχεία για τη ρωσική βία κατά αμάχων υπήρχαν στην Ιταλία, την Αυστρία και την Τσεχική Δημοκρατία, μεταξύ άλλων χωρών της ΕΕ.

Η πιο κοινή ανάρτηση για τη Μπούκα στην Αυστρία –και η τρίτη συχνότερη δημοσίευση στη Γερμανία– περιείχε κείμενο που αντιγράφηκε από ένα φιλορωσικό γερμανικό πρακτορείο που ονομάζεται Anti-Spiegel.

Εικόνες φρίκης στη Μπούκα με άμαχους νεκρούς στους δρόμους / Φωτογραφία: AP Photo / Rodrigo Abd
Εικόνες φρίκης στη Μπούκα με άμαχους νεκρούς στους δρόμους / Φωτογραφία: AP Photo / Rodrigo Abd
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απηχώντας τη ρωσική ερμηνεία των γεγονότων, η ανάρτηση υποστήριζε ότι τα θύματα σκοτώθηκαν στην πραγματικότητα από τον ουκρανικό στρατό ως τιμωρία για την υποστήριξή τους στον ρωσικό στρατό.

«Η παραπληροφόρηση δεν προέρχεται μόνο από τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ»

Η Francesca Visser, αναλύτρια στο Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου, δήλωσε: «Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι προκλήσεις στην αντιμετώπιση των αφηγήσεων και της παραπληροφόρησης υπέρ του Κρεμλίνου προέρχονται από ένα ευρύτερο σύνολο παραγόντων και όχι μόνο από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Παρά τις προσπάθειες ανεξάρτητων ερευνητών και δημοσιογράφων που βρέθηκαν στο σημείο και απομυθοποίησαν πολλές από τις ψευδείς αφηγήσεις που διαδίδονταν από πηγές που συνδέονται με το ρωσικό κράτος, αυτές οι αφηγήσεις κατάφεραν να ελκύσουν ένα ευρύ κοινό.

Γυναίκα πενθεί τον θάνατο του συζύγου της στην Μπούκα / AP Photo/Rodrigo Abd
Γυναίκα πενθεί τον θάνατο του συζύγου της στην Μπούκα / AP Photo/Rodrigo Abd
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι ανησυχητικό ότι στον απόηχο της σφαγής, οι πιο κοινές αναρτήσεις στο Facebook είναι αυτές που θέτουν αμφιβολίες για την ακρίβεια των εικόνων. Είναι επίσης ανησυχητικό το γεγονός ότι οι αναρτήσεις που προέρχονται από πλατφόρμες και μπλόγκερ που είναι γνωστοί για τη διάδοση ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων υπερτερούν των επαληθευμένων πληροφοριών».

Η απάντηση του Facebook

Ένας εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε: «Αυτή η έκθεση βασίζεται σε ένα μικρό μέγεθος δείγματος και παραποιεί την κλίμακα και το εύρος της προσπάθειάς μας να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Έχουμε το πιο ισχυρό σύστημα από οποιαδήποτε πλατφόρμα για τον έλεγχο ψευδών ισχυρισμών και οι συνεργάτες μας για τον έλεγχο πληροφοριών έχουν καταρρίψει πολλαπλούς ισχυρισμούς σχετικά με τις φρικαλεότητες στη Μπούκα σε πολλές γλώσσες, όπως ουκρανικά, ρωσικά και αγγλικά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ