Εύσημα Bloomberg για την ελληνική οικονομία: Η ανάπτυξη ξεπερνά εκείνη των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης - iefimerida.gr

Εύσημα Bloomberg για την ελληνική οικονομία: Η ανάπτυξη ξεπερνά εκείνη των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης

Σημαία
Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Με το Grexit να έχει αποφευχθεί, μαντέψτε ποιου το χρέος υπεραποδίδει» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg σχετικά με τις θετικότερες του αναμενομένου οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας.

«Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας επιβεβαιώνεται από το χαμηλό κόστος δανεισμού της, το οποίο είναι χαμηλότερο του μέσου όρου των κρατών που φέρουν επενδυτική βαθμίδα παγκοσμίως», σημειώνει το πρακτορείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θυμάστε την Ελλάδα;», προσθέτει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας τις ευρύτερες εκτιμήσεις του βρετανικού Τύπου το 2015, ακόμη και του πρώην διοικητή της Fed Άλαν Γκρίνσπαν, ότι ήταν «θέμα χρόνου» η Ελλάδα να εγκαταλείψει τη νομισματική Ένωση και το ευρώ να καταρρεύσει.

Ωστόσο, Grexit ουδέποτε συνέβη, καθώς αυτή ήταν η βούληση της αγοράς ομολόγων, επισημαίνει το δημοσίευμα, παραθέτοντας το ιστορικό των διακυμάνσεων απόδοσης που έχει καταγράψει το δεκαετές ελληνικό ομόλογο έως την ανάκαμψή του επί των ημερών της παρούσης κυβέρνησης.

Η Ελλάδα -της οποίας ο πληθυσμός προσεγγίζει τα 10,3 εκατ.- σε κάθε αξιολόγηση διεθνούς οίκου αναφέρεται ως οικονομία επενδυτικής βαθμίδας από τον Δεκέμβριο του 2021, βασιζόμενη σε θετικές τάσεις πληθωρισμού, κατά κεφαλήν εισοδήματος, ανόδου ΑΕΠ, μη εξυπηρετούμενων δανείων και πολιτικής σταθερότητας, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σύντομα η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα»

Στην αγορά ομολόγων το ελληνικό ομόλογο κυμαίνεται τουλάχιστον τρεις βαθμίδες υψηλότερα εκείνου που το επενδυτικό κοινό θεωρεί ως υψηλού ρίσκου και υψηλής απόδοσης. Σύντομα, μάλιστα, θα πρέπει να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα.

Από την εποχή που τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη -το 2019-, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε 7%, ξεπερνώντας μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (1%), της Γαλλίας (1%), της Ιταλίας (2%), της Ισπανίας (-2%), του Ηνωμένου Βασιλείου (1%) και των ΗΠΑ (4%), σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το Bloomberg.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό του συνόλου των δανείων -κριτήριο για την υγεία του τραπεζικού συστήματος- μειώθηκαν στο 6,8%, από 47% το 2017, και βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο τους έκτοτε, υπογραμμίζει το δημοσίευμα, στο οποίο παρατίθενται επίσης αναλυτικά στοιχεία ως προς την ανακτηθείσα ευρωστία του τραπεζικού συστήματος.

Όπως προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα, το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο, τουλάχιστον από την εποχή προ της χρηματοοικονομικής κρίσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαστε η δεύτερη πλέον ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρωζώνη, με ισχυρό τουρισμό και ξένες επενδύσεις σε επίπεδα-ρεκόρ», τόνισε πρόσφατα στη διάρκεια συνέντευξής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ