Η Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από ένσταση που υπέβαλε η Ισπανία, αποφάσισε ότι η αλίευση αχιβάδων στην Αδριατική επιτρέπεται ακόμη κι αν έχουν μέγεθος 22 χιλιοστά και όχι 25 όπως ορίζει ο κανονισμός.
Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2026 έως το τέλος του 2030 τα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ θα μπορούν να αλιεύουν αυτά τα νόστιμα μαλάκια χωρίς να περιορίζονται στη συλλογή μόνο εκείνων που έχουν μέγεθος 25 χιλιοστά. Σε όλη την Αδριατική, επομένως, θα επιτρέπεται η αλίευση και των αχιβάδων των 22 χιλιοστών, μέγεθος που επιτρέπει στις εθνικές αλιευτικές ομάδες να συλλέγουν μικρότερα μαλάκια σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτή η εξαίρεση, που σε όσους δεν ανήκουν στον αλιευτικό τομέα μπορεί να φαίνεται μικρή, είναι ουσιαστικής σημασίας, καθώς επιτρέπει τη διατήρηση ενός κλάδου αξίας 60 εκατ. ευρώ, που φτάνει τα 140 εκατ. αν ληφθεί υπόψη ολόκληρη η αλυσίδα παραγωγής.
Η εξαίρεση δεν αφορά όλες τις αχιβάδες, αλλά μόνο τα λεγόμενα «lupini di mare», δηλαδή εκείνα που δυσκολεύονται να φτάσουν το εμπορικό μέγεθος, σε αντίθεση με τις καλλιεργούμενες veraci, που έχουν πλέον καταστραφεί από το μπλε καβούρι.
Ο Πατρίτζιο λα Πιέτρα, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έκανε λόγο για λογική απόφαση «που δεν επηρεάζει τους αλιευτικούς πόρους, σέβεται τις ειδικές συνθήκες της θάλασσάς μας και του οικοσυστήματος και ταυτόχρονα δεν κινδυνεύει να πλήξει, αλλά, αντίθετα, προστατεύει τη δουλειά των επαγγελματιών του τομέα».
Το μέλλον των αχιβάδων
Η εξαίρεση που ενέκρινε η Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σώζει τα spaghetti alle vongole και όλα τα άλλα νόστιμα πιάτα με αυτό το μαλάκιο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2030. Είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το θα συμβεί στη συνέχεια, κυρίως λόγω του μπλε καβουριού που προκαλεί ζημιά στην εκτροφή οστρακοειδών - μύδια, αχιβάδες κ.ά.
Πηγή: buonissimo.it