Ένα στα δέκα ευρωπαϊκά νοικοκυριά επένδυσε σε κρυπτονομίσματα - Αποκαλυπτική έκθεση της ΕΚΤ - iefimerida.gr

Ένα στα δέκα ευρωπαϊκά νοικοκυριά επένδυσε σε κρυπτονομίσματα - Αποκαλυπτική έκθεση της ΕΚΤ

ATM κρυπτονομισμάτων
ATM κρυπτονομισμάτων/ Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα κρυπτονομίσματα φαίνεται να έχουν κερδίσει εκατομμύρια Ευρωπαίους σύμφωνα με τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως σημειώνει και η Brussels Times, είναι μια κακή στιγμή να επενδύσει κανείς σε κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να έχει χάσει σχεδόν το 50% της αξίας του από την κορύφωσή του στα περίπου 30.000 δολλάρια το 2021. Παρ' όλα αυτά, περίπου ένα στα δέκα νοικοκυριά στη ζώνη του ευρώ επένδυσε σε κρυπτονομίσματα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 24 Μαΐου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H γρήγορη επένδυση και το μεγάλο ρίσκο

Τα εξαιρετικά ευμετάβλητα κρυπτονομίσματα προσφέρουν δυνητικά τεράστια κέρδη και ακόμη μεγαλύτερες απώλειες. Πολλοί Ευρωπαίοι έχουν προσελκύσει τη νέα μορφή επένδυσης ως μέσο για γρήγορη επένδυση. Αυτές οι νέες επενδύσεις έχουν γίνει πιο προσιτές τα τελευταία χρόνια, προσελκύοντας επενδυτές από τη μεσαία τάξη που κανονικά θα απέφευγαν τις συναλλαγές νομισμάτων ή μετοχών. Αυτός ο τύπος επένδυσης παραμένει, ως επί το πλείστον, ο τομέας των πλουσίων και των υψηλά μορφωμένων. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το μεγαλύτερο ποσοστό των κατόχων περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης ανήκει στο πλουσιότερο 20% της κοινωνίας, ειδικά στην Ολλανδία.

Ανερχόμενη δύναμη τα κρυπτονομίσματα;

Παρά την ακραία αστάθεια της αγοράς, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων έφτασε τα 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2021, περίπου επτά φορές υψηλότερη από ό,τι το προηγούμενο έτος.

Σε διάφορα σημεία τα τελευταία χρόνια, η ανατίμηση των τιμών των διαφόρων κρυπτονομισμάτων ξεπέρασε τις παραδοσιακές επενδύσεις όπως ο χρυσός, το ασήμι και τις μετοχές σε εταιρείες όπως η Amazon, η Google, η Microsoft, η Apple και οι εταιρείες πετρελαίου.

Τον Νοέμβριο, η ανατίμηση της τιμής του Bitcoin ήταν ένα εκπληκτικό 1.239%, προσφέροντας τεράστια κίνητρα σε όσους είχαν αγοράσει το νόμισμα από νωρίς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ποια χώρα έχουν περισσότερο πέραση τα κρυπτονομίσματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πλειοψηφία (66%) των ιδιωτών επενδυτών κατέχει λιγότερα από 5.000 ευρώ σε κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία, με τους περισσότερους (37%) να κατέχουν λιγότερο από 1.000 ευρώ. Μόνο το 6% των ιδιωτών Ευρωπαίων επενδυτών κατέχει περισσότερα από 30.000 ευρώ σε κρυπτονομίσματα.

Στατιστικά, οι Ολλανδοί είναι οι πιο μεγάλοι φαν των κρυπτονομισμάτων. Πάνω από το 14% των ολλανδικών νοικοκυριών έχουν περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονομίσματα. Στην Ισπανία και την Ιταλία, πάνω από 11%, και στο Βέλγιο λίγο λιγότερο από 10%.

Ο κίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες επενδύσεις, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ έχει προειδοποιήσει ότι τα κρυπτονομίσματα εκ φύσεως «δεν αξίζουν τίποτα» και δεν απολαμβάνουν τα ίδια επίπεδα ασφάλειας με άλλες επενδύσεις.

Η ΕΚΤ προειδοποιεί επίσης ότι η άνοδος των κρυπτονομισμάτων μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για τη «χρηματοπιστωτική σταθερότητα» στην ευρωπαϊκή αγορά. Υπάρχει μια αυξανόμενη «διασύνδεση» μεταξύ των «μη υποστηριζόμενων κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων» και του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό σημαίνει ότι όταν η αξία του Bitcoin ή άλλων νομισμάτων πέφτει κατακόρυφα, θα μπορούσε να φέρει επιφέρει σοβαρό χρηματοπιστωτικό κλυδωνισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΕΚΤ ζήτησε επείγουσα ρύθμιση προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι για τον χρηματοπιστωτικό τομέα από τα ασταθή κρυπτονομίσματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ