Τα αποκαλυπτήρια του πορτρέτου του Σασόλι έκανε στο Eυρωκοινοβούλιο η Ρομπέρτα Μετσόλα - iefimerida.gr

Τα αποκαλυπτήρια του πορτρέτου του Σασόλι έκανε στο Eυρωκοινοβούλιο η Ρομπέρτα Μετσόλα

Η Πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και η σύζυγος του Νταβίντ Σασόλι μπροστά στη φωτογραφία του τέως Προέδρου
Η Πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και η σύζυγος του Νταβίντ Σασόλι μπροστά στη φωτογραφία του τέως Προέδρου / φωτογραφία: Europarl
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα αποκάλυψε πριν δύο μέρες το πορτρέτο του εκλιπόντος Προέδρου Νταβίντ Μαρία Σασόλι, παρουσία της συζύγου του Αλεσάντρα σε μια συγκινητική εκδήλωση τιμής.

O Νταβίντ Σασόλι, «έφυγε» στις 11 Ιανουαρίου του 2022, ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Το Ευρωκοινοβούλιο πραγματοποίησε προχθές μια τελετή τιμής για τον εκλιπόντα πρόεδρό του με ανάρτηση πορτρέτου του προέδρου, το οποίο πλέον κοσμεί το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο πλευρό όλων των προηγούμενων προέδρων του θεσμού. Στη συγκινητική της ομιλία, η Μέτσολα αναφέρθηκε στον Πρόεδρο Σασόλι ως μεγάλο πρόεδρο και αγαπητό φίλο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι μεγάλη μου τιμή να αποκαλύψω τη φωτογραφία του αείμνηστου Προέδρου Νταβίντ Σασόλι στην Πινακοθήκη με τα πορτρέτα των πρώην Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη δική σας παρουσία σήμερα».

Το πορτρέτο του Νταβίντ Σασόλι που κοσμεί το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου/ Πηγή Twitter
Το πορτρέτο του Νταβίντ Σασόλι που κοσμεί το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου/ Πηγή Twitter

Ένας πραγματικός Ευρωπαίος ηγέτης

Η Μετσόλα σημείωσε ότι «ήταν πολύ σημαντικό για τον Νταβίντ αυτό το σπίτι της δημοκρατίας να ανοίξει ξανά τις πόρτες του μετά την πανδημία, ώστε σ' αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Ευρωπαίοι να μπορούν να συναντούν ο ένας τον άλλον, να ανταλλάζουν απόψεις και να σκέφτονται μαζί. Ο Νταβίντ Σασόλι θα μνημονεύται σ' αυτόν τον χώρο ως πραγματικός Ευρωπαίος ηγέτης, ως ένας υπερασπιστής της δημοκρατίας που μπόρεσε να οδηγήσει αυτή τη συνέλευση στωικά μέσα σε μία τρικυμία που θα είχε καταλήξει σε υπαρξιακή κρίση, αν δεν ήταν το σταθερό του χέρι στο τιμόνι».

Με τον πρόεδρο Σασόλι η δημοκρατία δε διακόπηκε ούτε μία στιγμή

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπενθύμισε ότι «όσο ο πρόεδρος Σασόλι βρισκόταν στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - ακόμα και κατά τους πιο κρίσιμους μήνες του lockdown - δεν διακόπηκε ποτέ η δημοκρατία», συμπληρώνοντας: «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε τον ρόλο του στη συννομοθέτηση για σημαντικά πακέτα που είχε ανάγκη η Ευρώπη και οι πολίτες της: για την αντιμετώπιση του COVID με τεστ και εμβόλια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πηγή: Twitter
Πηγή: Twitter

«Με ένα τεράστιο, άνευ προηγουμένου σχέδιο ανάκαμψης από την πανδημία και με πολλά άλλα. Δεν ήταν απλό να λειτουργήσει εξ αποστάσεως ένα διηπειρωτικό Κοινοβούλιο με 24 γλώσσες εργασίας, αλλά το καταφέραμε χάρη στις θαρραλέες αποφάσεις του προκατόχου μου. Όχι μόνο το Κοινοβούλιο του Νταβίντ Σασόλι μπόρεσε να εκτελέσει τις εργασίες του, αλλά αυτή η επιτυχία μεταφράστηκε σε ένα ισχυρό μήνυμα πίστης στη δημοκρατία σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε η Μετσόλα.

Η λειτουργία του ευρωκοινοβουλίου στο lock down έδωσε παγκόσμιο μήνυμα ελπίδας

Η Μετσόλα τόνισε ότι το γεγονός πως το Ευρωκοινοβούλιο μπορούσε να λειτουργήσει υπό καθεστώς lock down, έδωσε ελπίδες σε άλλα κοινοβούλια παγκοσμίως.

«Κάναμε εξ αποστάσεως διακοινοβουλευτικές συναντήσεις, εικονικές συζητήσεις με τους κοινοβουλευτικούς ομολόγους μας και αποτελέσαμε έμπνευση. Υπό τον Νταβίντ Σασόλι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιτάχυνε τη μεταμόρφωσή του από καθαρά νομοθετικό σώμα σε σταθερή πολιτική δύναμη για τη δημοκρατία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
O Νταβίντ Σασόλι σε μία από τις τελευταίες του ομιλίες στο ευρωκοινοβούλιο / πηγή: AP
O Νταβίντ Σασόλι σε μία από τις τελευταίες του ομιλίες στο ευρωκοινοβούλιο / πηγή: AP

«Ήμασταν τυχεροί που οι Ευρωπαίοι έδειξαν πνεύμα συνεργασίας»

«Μετά την πανδημία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανέλθει δυνατότερο. Έχουμε γίνει πρότυπο. Αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσαν τα κοινοβούλια άλλων λαών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Νταβίντ Σασόλι και στα ο οποία ο ίδιος απάντησε με ταπεινότητα: "ήμασταν τυχεροί!"», συμπλήρωσε συγκινημένη η πρόεδρος.

Καθώς αρχίσαμε να συνηθίζουμε σε μια νέα κανονικότητα, ο Πρόεδρος Σασόλι επανέλαβε τα εξής λόγια: Ήμασταν τυχεροί! Με το οποίο εννοούσε: Ήμασταν τυχεροί που η Ευρωπαϊκή Ένωση μπόρεσε να συγκεντρώσει τους πόρους και να βρει λύσεις για την αντιμετώπιση μιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Ήμασταν τυχεροί που τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπόρεσαν να ενώσουν και να αναπτύξουν διασυνοριακές επιχειρήσεις διάσωσης υγείας. Ήμασταν τυχεροί που οι Ευρωπαίοι σήμερα θέλουν περισσότερη Ευρώπη από ό,τι στην αρχή αυτής της νομοθετικής περιόδου, όταν οι συζητήσεις για αντιευρωπαϊκά αισθήματα κυριαρχούσαν σε πολλές ατζέντες» ανέφερε η Μετσόλα.

Ο Σασόλι δυνάμωσε την κοινοβουλευτική δημοκρατία

«Μου κάνει εντύπωση -και την πιθανότητα εν αγνοία του- ότι ο Νταβίντ Σασόλι κατά κάποιο τρόπο πέτυχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κάνει ακριβώς αυτό: να "επανεξετάσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία'' και να δώσει σ' αυτό το κοινοβούλιο μια ευρύτερη διπλωματική και δημοκρατική προοπτική. Καθώς ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας τάξης της που βασίζεται σε δημοκρατικούς κανόνες, σας ρωτώ: ποια καλύτερη κληρονομιά θα μπορούσε να μας είχε αφήσει ο Νταβίντ Σασόλι;»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλείνοντας, η Ρομπέρτα Μετσόλα είπε: «Νταβίντ Σασόλι, είμαστε εκείνοι που είχαμε την τύχη να σε έχουμε ως Πρόεδρο αυτού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τιμούμε την κληρονομιά σου, παρουσία της οικογενείας. Ήμασταν τυχεροί που σε είχαμε Πρόεδρο, συνεργάτη και φίλο, Νταβίντ Μαρία Σασόλι!»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ