Το Ευρωκοινοβούλιο θα στηρίξει τον παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου- Έρχεται οδηγία της ΕΕ - iefimerida.gr

Το Ευρωκοινοβούλιο θα στηρίξει τον παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου- Έρχεται οδηγία της ΕΕ

Ελάχιστο εταιρικό φόρο για τις μεγάλες επιχειρήσεις θα ετοιμάσει η ΕΕ
Ελάχιστο εταιρικό φόρο για τις μεγάλες επιχειρήσεις θα ετοιμάσει η ΕΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέλος στους φορολογικούς παραδείσους αναμένεται να πουν οι ευρωβουλευτές στη συζήτηση για έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου από το 2023.

Στις 18 Μαΐου, η σύνοδος της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εξετάσει έκθεση της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων σχετικά με τη διασφάλιση ενός ελάχιστου συντελεστή εταιρικού φόρου για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Η οδηγία θα ισχύει για εταιρείες με τζίρο τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως συμφώνησαν G20 και ΟΟΣΑ

Τον Δεκέμβριο του 2021, τα μέλη του ΟΟΣΑ και των G20 κατέληξαν σε συμφωνία για μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση των φορολογικών προκλήσεων που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση της οικονομίας. Λίγο αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την πρότασή της σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς της μεταρρύθμισης στο δίκαιο της ΕΕ.

Ενώ το Ευρωκοινοβούλιο συμφωνεί σε γενικές γραμμές με τις προτάσεις της Κομισιόν για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, η έκθεση που θα ψηφίσουν οι ευρωβουλευτές ζητά ρήτρα αναθεώρησης για το όριο πάνω από το οποίο μια πολυεθνική εταιρεία θα υπόκειται στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή. Ζητεί επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της νομοθεσίας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Δεν πρέπει να αναχαιτίζουμε αυτό που είναι μια ιστορική εξέλιξη»

«Φυσικά, ένας συμβιβασμός δεν είναι ποτέ τέλειος και κανείς δεν θα είναι ικανοποιημένος με αυτόν, αλλά είναι μια ιστορική συμφωνία [...] Πάνω απ' όλα, δεν πρέπει να αναχαιτίζουμε αυτό που είναι μια ιστορική εξέλιξη», δήλωσε η εισηγητής της έκθεσης ΛαλούΚ Ορόρ (Σοσιαλδημοκράτες, Γαλλία), μιλώντας σε συνεδρίαση της επιτροπής στις 20 Απριλίου. «Πρέπει να συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στο να διασφαλίσουμε ότι αυτή η συμφωνία θα δει το φως της δημοσιότητας όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ότι θα εφαρμοστεί σωστά», είπε.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν διεθνείς φορολογικές μεταρρυθμίσεις από τότε που πολλά σκάνδαλα στα μέσα της δεκαετίας του 2010 αποκάλυψαν ότι πολλές πολυεθνικές μεταφέρουν τα κέρδη σε χώρες όπου μπορεί να έχουν λίγους υπαλλήλους και δραστηριότητες, αλλά όπου απολαμβάνουν προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο παράδειγμα είναι οι πολλές ψηφιακές εταιρείες που διαθέτουν επιχειρηματικά μοντέλα όπου δημιουργούν αξία μέσω της αλληλεπίδρασης μεταξύ της επιχείρησής τους και των καταναλωτών σε μέρη όπου δεν έχουν ή έχουν ασήμαντη φυσική παρουσία. Στην πράξη, οι πολυεθνικές που πληρώνουν λιγότερους φόρους το κάνουν αυτό εις βάρος των χωρών που αγωνίζονται να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις ή κοινωνικά επιδόματα.

Πρόληψη πρακτικών μετατόπισης κερδών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε δίκαιη φορολόγηση του πακέτου ψηφιακής οικονομίας το 2018, αλλά η έλλειψη συνολικής συμφωνίας έστω και συνολικής διαφωνίας στο Συμβούλιο σήμαινε ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ σχεδίασαν τους δικούς τους εθνικούς ψηφιακούς φόρους, προκαλώντας εμπορικές εντάσεις.

Οι δυο πυλώνες του ΟΟΣΑ

Η συμφωνία του ΟΟΣΑ είναι μια λύση δύο πυλώνων σε αυτόν τον κατακερματισμό. Ο πρώτος πυλώνας αφορά μια ενοποιημένη προσέγγιση για τα φορολογικά δικαιώματα που αφορούν τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές. Το δεύτερο εισάγει έναν ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου στο 15% για να μετριάσει τις πρακτικές μετατόπισης κερδών σε φορολογικούς παράδεισους.

Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα αποτελέσει τη γνώμη του Κοινοβουλίου σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται για να συμπεριληφθεί η συμφωνία για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο στο δίκαιο της ΕΕ. Η γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο εγκρίνουν το τελικό κείμενο ομόφωνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ