Το Ευρωκοινοβούλιο στηρίζει την Ουκρανία: Ποιο χώρο παρέδωσε για βοήθεια- Πόσοι πρόσφυγες καταφθάνουν στην ΕΕ - iefimerida.gr

Το Ευρωκοινοβούλιο στηρίζει την Ουκρανία: Ποιο χώρο παρέδωσε για βοήθεια- Πόσοι πρόσφυγες καταφθάνουν στην ΕΕ

Πρόσφυγες από την Ουκρανία στο σταθμό της πόλης Λβιβ περιμένουν το τρένο για την Πολωνία
Πρόσφυγες από την Ουκρανία στο σταθμό της πόλης Λβιβ περιμένουν το τρένο για την Πολωνία/ Φωτογραφία Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ευρωκοινοβούλιο διαθέτει κάθε μέσο στον αγώνα στήριξης της Ουκρανίας και τα εκατομμύρια θύματα της ρωσικής εισβολής.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, με μια κίνηση αφενός συμβολική αλλά και έμπρακτη, παρέδωσε χώρο που ανήκει στο Ευρωκοινοβούλιο στην ουκρανική μη κυβερνητική οργάνωση, «Promote Ukraine». Πρόκειται για έναν όροφο στο παλιό κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού (Station Europe), Βρυξελλών-Λουξεμβούργου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μετσόλα ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα εκπροσωπώντας τον ευρωπαϊκό θεσμό: «Θέλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε τους Ουκρανούς, των οποίων το θάρρος μας έχει καταπλήξει. Η προσφορά αυτού του χώρου στον ουκρανικό αγώνα είναι μια συγκεκριμένη πράξη αλληλεγγύης».

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα/ Φωτογραφία Shutterstock

Ποια είναι η ΜΚΟ «Promote Ukraine»;

Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό κέντρο μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών με έδρα τις Βρυξέλλες για την συνεργασία μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ. Aποτελεί σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας των ουκρανικών υποθέσεων για την ΕΕ και το αντίστροφο. Με την ρωσική εισβολή στις 24 Φλεβάρη, έχει μετατραπεί και σε κέντρο συντονισμού και μέσο για τη στήριξη της ουκρανικής άμυνας καθώς και της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά στην ευρωπαϊκή χώρα

Γι αυτόν το λόγο η αξία της παραχώρησης του συγκεκριμένου χώρου θα συμβάλλει τόσο στον συντονισμό της δράσης της ουκρανικής κοινωνίας των πολιτών (διοργάνωση διαδηλώσεων, συνεντεύξεων τύπου, κ.λπ.) καθώς και στην παροχή ψυχολογικής και διοικητικής υποστήριξης σε πρόσφυγες από την Ουκρανία που φτάνουν τώρα στο Βέλγιο (αναζήτηση εργασίας, εγγραφή σε δημοτικά γραφεία).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κτίριο θα διατεθεί στην ΜΚΟ έως τις 30 Ιουνίου, με δυνατότητα επέκτασης, εφόσον κριθεί αναγκαίο, ανάλογα και με την εξέλιξη του πολέμου.

Το κτίριο «Station Europe»
Το κτίριο «Station Europe»/ Φωτογραφία Shutterstock

Πόσοι πρόσφυγες καταφθάνουν στην ΕΕ- Αριθμοί που σοκάρουν

Η σκληρή πλευρά του πολέμου προβάλλεται στα μάτια των εκατομμυρίων πλέον, κατατρεγμένων Ουκρανών σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σπαρακτικές εικόνες, οι οποίες κάνουν το γύρο του κόσμου, με οικογένειες, γυναίκες, ηλικιωμένους και μικρά παιδιά να διασχίζουν σύνορα στην ευρωπαϊκή επικράτεια αποτελούν μια θλιβερή πραγματικότητα των επιπτώσεων του πολέμου.

3,3 εκατομμύρια πρόσφυγες

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ, πάνω από 3.3 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν διαφύγει από την Ουκρανία προς την ΕΕ, τρομακτικός αριθμός αν αναλογιστεί κανείς ότι βρισκόμαστε μόλις στην 26η μέρα του πολέμου. Σε αυτόν τον πόλεμο που οι προσπάθειες για διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη κάποιας εκεχειρίας σκοντάφτουν από το ένα αδιέξοδο στο άλλο, η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι είναι που βαραίνει περισσότερο απ' όλα στις ζωές των Ουκρανών προσφύγων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ίδια ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστίας, τα στοιχεία αναφέρουν για 90% των προσφύγων να αποτελούνται από γυναίκες και παιδιά- οι άντρες ηλικίας 18 έως 60 ετών πρέπει να παραμείνουν στην χώρα για να συμβάλλουν στην άμυνα.

Άντρας σε στρατέυσιμη ηλικία αποχαιρετά τη σύζυγό του στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Σλοβακία
Άντρας σε στρατέυσιμη ηλικία αποχαιρετά τη σύζυγό του στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Σλοβακία/ Φωτογραφία Shutterstock

Εσωτερική μετανάστευση- μια αθέατη πλευρά του πολέμου

Με τις πολεμικές επιχειρήσεις σε πλήρη εξέλιξη, οι μετακινήσεις ουκρανών πολιτών, που επιδιώκουν να ξεφύγουν από τα σύννεφα του πολέμου, να βρουν καταφύγιο σε ασφαλέστερες- ακόμα, περιοχές στην Ουκρανική επαρχία κατά κύριο λόγο, είναι γιγαντιαίες.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν 6.5 εκατομμύρια ανθρώπους, που εξαιτίας της ρωσικής επίθεσης, έχουν μετακινηθεί εντός της ουκρανικής επικράτειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

10.000.000 έχουν εγκαταλέιψει τον τόπο τους

Στα 10 εκτατομμύρια φθάνει ο αριθμός των κατατρεγμένων τελικά, αθροίζοντας τους Ουκρανούς που έχουν εργκαταλείψει τη χώρα τους αλλά καί όσους έχουν βρεθεί σε άλλο σημείο της Ουκρανίας, αναζητώντας διαφυγή από τον πόλεμο, έχοντας χάσει σπίτια και περιουσίες.

Φωτογραφία Shutterstock
Φωτογραφία Shutterstock

Παράλληλα, στην ΕΕ ένα απέραντο δίκτυο της Κοινωνίας των Πολιτών ανατπύσσεται καθημερινά για να δώσει την ανάλογη βοήθεια. Από την συγκέντρωση χρημάτων για ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια, μέχρι τον συντονισμό και την διευκόλυνση της διαμονής, της εργασίας, της στέγασης, της περίθαλψης και της εκπαίδευσης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ένωσης, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών με τη στήριξη της ΕΕ δίνουν τη δική τους μάχη στο πλευρό της Ουκρανίας.

Η απόφαση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μια από τις πολλές ενέργειες αλληλεγγύης στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ