Ευρωκοινοβούλιο: Συμβουλές για να προστατευόμαστε από διαδικτυακές απάτες και αθέμιτες πρακτικές - iefimerida.gr

Ευρωκοινοβούλιο: Συμβουλές για να προστατευόμαστε από διαδικτυακές απάτες και αθέμιτες πρακτικές

Το Ευρωκοινοβούλιο δίνει συμβουλές για προστασία απέναντι σε διαδικτυακές απάτες
Το Ευρωκοινοβούλιο δίνει συμβουλές για προστασία απέναντι σε διαδικτυακές απάτες/ Φωτογραφία Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει δημοσιεύσει λίστα συμβουλών για τον εντοπισμό της διαδικτυακής απάτης και των αθέμιτων πρακτικών στις ηλεκτρονικές αγορές φαρμακευτικών και ιατρικών σκευασμάτων.

Η πανδημία έφερε σημαντική αύξηση στις ηλεκτρονικές αγορές, οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της χρήσης του διαδικτύου, την αξιοποίησή του σε πολλούς τομείς της ζωής των πολιτών. Μαζί όμως με τη ραγδαία αύξηση της χρήσης του πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι, η κακόβουλη χρήση του με αθέμιτες πρακτικές και διαδικτυακές απάτες.

Το Ευρωκοινοβούλιο εφιστά την προσοχή απέναντι σε αυτήν την παράνομη δραστηριότητα, που σχετίζεται και άμεσα με την προσπάθεια πολλών εμπόρων να πουλήσουν ψεύτικες θεραπείες ή προϊόντα σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωνοϊού, σε πολύ υψηλές τιμές.

Τι πρέπει να προσέχουμε:

Υπάρχουν αρκετά σημάδια που προδίδουν την παραπλανητική φύση ορισμένων ισχυρισμών. Με πρωτοβουλία του Ευρωκοινοβουλίου, παρατίθονται ορισμένα από αυτά και συνιστάται να λαμβάνονται υπόψη κατα τη διάρκεια των ηλεκτρονικών αγορών.

  • Άμεσος ή έμμεσος ισχυρισμός ότι το προϊόν μπορεί να εμποδίσει ή να θεραπεύσει τον COVID-19
  • Η χρήση ανεπίσημων πηγών για την υποστήριξη των ισχυρισμών, όπως οι αυτοαποκαλούμενοι γιατροί
  • Η χρήση ονομάτων ή λογοτύπων κυβερνητικών αρχών, επίσημων εμπειρογνωμόνων ή διεθνών οργανισμών για την υποστήριξη των ισχυρισμών, χωρίς ωστόσο να εμφανίζονται υπερσύνδεσμοι ή να γίνονται αναφορές σε επίσημα έγγραφα
  • Ισχυρισμοί όπως «το προϊόν είναιδιαθέσιμο μόνο σήμερα», ή «πωλείται γρήγορα», κλπ.
  • Γενικευμένοι ισχυρισμοί όπως «η χαμηλότερη τιμή στην αγορά» ή «το μόνο προϊόν που μπορεί να θεραπεύσει ασθενή με COVID-19», κλπ.
  • Εξωφρενικές τιμές που οφείλονται στις φερόμενες θεραπευτικές ιδιότητες των προϊόντων

Εάν συναντήσει ο υποωήδιος πελάτης ατεκμηρίωτους ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα πρέπει να χρησιμοποιεί το εργαλείο αναφοράς της πλατφόρμας για να αναφέρειτο γεγονός.

Χρησιμοποιούμε πάντοτε αξιόπιστες πηγές για την αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με τον κορωνοϊό: εθνικές κυβερνήσεις, υγειονομικές αρχές ή διεθνείς οργανισμούς, όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ