Ευρωκοινοβούλιο: Εταιρική ευθύνη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος - iefimerida.gr

Ευρωκοινοβούλιο: Εταιρική ευθύνη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος

Αίθουσα συνεδριάσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου
Αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη δημιουργία νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί εταιρικής ευθύνης ενέκριναν οι ευρωβουλευτές σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τη Δευτέρα (8 Μαρτίου), κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν έκθεση της επιτροπής νομικών υποθέσεων σχετικά με την εταιρική ευθύνη. Σύμφωνα με την έκθεση, η επιτροπή καλείται να προτείνει συγκεκριμένη νομοθεσία που θα αφορά τη διασφάλιση δεοντολογικών προτύπων στις αλυσίδες εφοδιασμού όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα ,κοινωνικά και εργασιακά, το περιβάλλον και την καλή διακυβέρνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση σημειώνει ότι η απουσία μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης θα μπορούσε να θέσει τις εταιρείες με περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία σε μειονεκτική θέση. Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για για το σύνολο των επιχειρήσεων στην ΕΕ, τις μεγάλες, τις εισηγμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μπορεί να μοιράζονται αλυσίδες εφοδιασμού με μεγαλύτερες εταιρείες.

Αυτοί οι κανόνες όμως σκοπεύουν να επεκταθούν και πέρα από τα σύνορα της ΕΕ, υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές, υπό την έννοια ότι όλες οι εταιρείες που θα επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών που είναι εγκατεστημένες εκτός της Ένωσης, θα πρέπει να τηρούν τις ορισμένες υποχρεώσεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Ευρωκοινοβούλιο επισημαίνει την ανάγκη καλύτερης θωράκισης των δικαιωμάτων των ευάλωτων ενδιαφερόμενων μερών ή θυμάτων σε τρίτες χώρες. Ως επιπρόσθετο μέτρο μάλιστα, προτείνεται η επιβολή «εμπάργκο» σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα που συνδέονται με σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει την ευκαιρία να αναλάβει ηγετικό ρόλο όσον αφορά την προαγωγή της υπεύθυνης επιχειρηματικής συμπεριφοράς», δήλωσε η εισηγήτρια, Λάρα Γουόλτερς (S&D, Κάτω Χώρες), κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παρέχουμε ισότιμους όρους ανταγωνισμού και νομική σαφήνεια και διασφαλίζουμε προϊόντα δίκαιου εμπορίου για τους καταναλωτές. Ενισχύουμε την προστασία των εργαζομένων και βελτιώνουμε την πρόσβαση των θυμάτων στη δικαιοσύνη. Όσον αφορά το περιβάλλον, κάνουμε ένα βήμα που έπρεπε να είχαμε κάνει εδώ και καιρό», σημειώνει η εισηγήτρια.

Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020, η Επιτροπή είχε δημοσιεύσει μελέτη σύμφωνα με την οποία, μέχρι εκείνη τη στιγμή, μόνο μία στις τρεις εταιρείες τηρούσε κάποια μορφή μέτρων δέουσας επιμέλειας στην ΕΕ, ενώ το 70% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων υποστηρίζει κανόνες δέουσας επιμέλειας σε επίπεδο ΕΕ. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την εν λόγω έκθεση στις 10 Μαρτίου. 2021.

Τέλος, στις 20 Μαΐου 2021, το Κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση που καλεί την Επιτροπή να επικαιροποιήσει και να βελτιώσει την Οδηγία για την Περιβαλλοντική Ευθύνη και την Οδηγία για το Περιβαλλοντικό Έγκλημα. Σύμφωνα με την έκθεση, ενώ τα περιβαλλοντικά εγκλήματα αποτελούν το τέταρτο πιο διαδεδομένο είδος εγκληματικής δραστηριότητας στον κόσμο, τα ποσοστά εντοπισμού, διερεύνησης και καταδίκης τους παραμένουν χαμηλά. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν την ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης σε επίπεδο προσωπικού και υποδομών σε σχέση με τη δίωξη και την επιβολή κυρώσεων τέτοιου είδους εγκλήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ