Ευρωβουλευτές για κλιματική αλλαγή: Μεγάλη η ανάγκη για φιλόδοξους στόχους σε διεθνές επίπεδο | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Ευρωβουλευτές για κλιματική αλλαγή: Μεγάλη η ανάγκη για φιλόδοξους στόχους σε διεθνές επίπεδο

πλακάτ για την κλιματική αλλαγή
Φωτογραφία Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου καλεί όλες τις χώρες να ακολουθήσουν την πράσινη ανάκαμψη και να αυξήσουν τους στόχους τους για το 2030 με βάση τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Πριν από την πολυσήμαντη Διάσκεψη του ΟΗΕ, COP26, για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2021, σήμερα η επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε τους στόχους για το COP26, με 60 ψήφους υπέρ, 15 ψήφους κατά και 3 αποχές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ψήφισμά τους, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι στόχοι που ανακοινώθηκαν στο Παρίσι το 2015 θα είχαν ως αποτέλεσμα τη θέρμανση πολύ πάνω από τους τρεις βαθμούς έως το 2100 σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Λένε ότι η ΕΕ πρέπει να παραμείνει παγκόσμιος ηγέτης στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και ότι οι ευρωβουλευτές θα εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι το πακέτο κλίματος της ΕΕ «Fit for 55» είναι απόλυτα σύμφωνο με τη Συμφωνία του Παρισιού.

Πενταετές πλαίσιο

Για να επιταχυνθεί ο ρυθμός της δράσης για το κλίμα, οι ευρωβουλευτές θέλουν η ΕΕ να υποστηρίξει ένα πενταετές χρονικό πλαίσιο για όλες τις χώρες, αντί του τρέχοντος δεκαετούς σχεδίου. Λένε επίσης ότι όλες οι άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά στην ΕΕ έως το 2025 και καλούν όλες τις άλλες χώρες να λάβουν παρόμοια μέτρα.

Η σημασία της βιοποικιλότητας

H επιτροπή υπενθυμίζει ότι η βιοποικιλότητα παίζει καθοριστικό ρόλο για να μπορέσει ο άνθρωπος να καταπολεμήσει και να προσαρμοστεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη και τονίζει ότι οι λύσεις που βασίζονται στη φύση είναι win-win λύσεις, αναφερόμενη σε αυτές που περιλαμβάνουν προστασία, αποκατάσταση και βιώσιμη διαχείριση των οικοσυστημάτων.

Είναι θέμα συλλογικής προσπάθειας

Η G20 πρέπει να πρωτοστατήσει αναφέρουν οι ευρωβουλευτές και σημειώνουν ότι όλα τα έθνη της G20 πρέπει να επιδείξουν παγκόσμια ηγεσία και να δεσμευτούν να επιτύχουν κλιματική ουδετερότητα το αργότερο έως το 2050.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζητούν επίσης από την Κομισιόν να δημιουργήσει μια διεθνή λέσχη για το κλίμα με άλλους σημαντικούς εκπομπείς αερίων θερμοκηπίου με στόχο τον καθορισμό κοινών προτύπων και την αύξηση της φιλοδοξίας σε όλο τον κόσμο μέσω ενός κοινού μηχανισμού προσαρμογής των συνόρων άνθρακα.

Χαιρετίζουν την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού και τη δέσμευση του Προέδρου Μπάιντεν να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου των ΗΠΑ στο μισό έως το 2030 σε σύγκριση με το 2005. Οι ευρωβουλευτές αναμένουν συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και χρηματοδότηση για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η στάση της Κίνας θα κρίνει πολλά

Ενώ οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν την προθυμία της Κίνας να είναι εποικοδομητικός εταίρος στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα, ανησυχεί για την εξάρτηση της χώρας από τον άνθρακα και υπογραμμίζει ότι οι κλιματικοί στόχοι της Κίνας θα πρέπει να καλύπτουν όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και όχι μόνο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Περισσότερη οικονομική υποστήριξη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Οι ευρωβουλευτές λένε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης για το κλίμα ετησίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες, αυξάνοντας αυτό το ποσό από το 2025, όταν οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να συνεισφέρουν. Θα πρέπει να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης που θα περιγράφει τη δίκαιη συμβολή κάθε ανεπτυγμένης χώρας σε αυτό το χρηματοδοτικό σχέδιο. Θέλουν επίσης να διασφαλίσουν ότι όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να συμμετέχουν στο COP26 παρά τον COVID-19.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ