Οι ευρωβουλευτές ετοιμάζουν νέους κανόνες για αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Οι ευρωβουλευτές ετοιμάζουν νέους κανόνες για αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς

χειραψία σε γραφείο
Φωτογραφία Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέο σχέδιο νόμου για τους κατώτατους μισθούς στην ΕΕ ενέκριναν τις προηγούμενες μέρες οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η νέα ευρωπαίκή νομοθεσία που ετοιμάζεται θα περιλαμβάνει ως οδηγία ότι όλα τα κράτη μέλη θα διασφαλίζουν ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας των μσθών για να διαμορφώνεται ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτός ο ελάχιστος μισθός που θα υπάρχει δια νόμου θα εξασφαλίζεται για όλους τους εργαζόμενους που υπάγονται σε καθεστώς μισθωτής εργασίας. Το σχέδιο αναφέρει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αξιολογήσουν εάν οι υποχρεωτικοί κατώτατοι μσθοί είναι επαρκείς, χρησιμοποιώντας κριτήρια για τη δημιουργία αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης. Το ποσστό φτώχειας και η αγοραστική δύναμη σε μία χώρα είναι τέτοια κριτήρια.

Για τα κράτη μέλη που ο κατώτατος μισθός προστατέυεται αποκλειστικά μέσω συλλογικών συμβάσεων δεν θα υποχρεωθούν να θεσπίσουν τους κατώτατους μισθούς βάσει νόμου.

Προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία στοχεύει ρητά στην ενίσχυση και επέκταση της κάλυψης των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς και στην προστασία των εργαζομένων παρέχοντάς τους έναν κατώτατο μισθό μέσα από αυτές. Τα κράτη μέλη στα οποία οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι διαθέσιμες σε λιγότερο από το 80% του εργατικού δυναμικού, θα πρέπει να λάβουν ενεργά μέτρα για την προώθηση αυτού του εργαλείου. Για να σχεδιάσουν μάλιστα καλύτερη στρατηγική για το σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαβουλεύονται με τους κοινωνικούς ετάιρους και να κρατούν την Κομισιόν ενήμερη για τα μέτρα προς εφαρμογή.

Στην οδηγία αναφέρεται επίσης ότι θα απαγορεύεται η υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή το συλλογικών συμβάσεων γι τον καθορισμό των μισθών. Οι εργαζόμενοι πρέπει να μπορούν να γίνουν μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων και δεν πρέπει να εμποδίζονται να το κάνουν, σημειώνει το σχέδιο νόμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποζημίωση

Στην οδηγία τονίζεται ότι οι εθνικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα αποζημίωσης, εάν παραβιάζονται τα δικαιώματά τους. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποζημιώνονται επαρκώς και να μπορούν να ανακτήσουν τυχόν οφειλόμενες αμοιβές. Οι εθνικές αρχές πρέπει επίσης να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων από την άδικη μεταχείριση του εργοδότη τους λόγω καταγγελίας που έχουν υποβάλει ή οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας που κινείται για την προστασία και άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Η νέα οδηγία θα εγκριθεί από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την ερρχόμενη βδομάδα, 22-25 Νοεμβρίου και στη συνέχεια με αυτήν, εφόσον υπερψηφιστεί, θα ακολουθήσει τελική διαπραγμάτευση με το Συμβούλιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ