Ευρωβαρόμετρο: Έρευνα για τα κονδύλια ανάκαμψης-Τι λένε οι Έλληνες - iefimerida.gr

Ευρωβαρόμετρο: Έρευνα για τα κονδύλια ανάκαμψης-Τι λένε οι Έλληνες

πολίτες σε δρόμο στη Γερμανία
Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σχεδόν 27.000 Ευρωπαίοι, μεταξύ τους και Έλληνες, πήραν μέρος στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τα κονδύλια ανάκαμψης και το κατά πόσο θα πρέπει να δίνονται μόνο στα κράτη-μέλη που σέβονται το κράτος δικαίου. Oι απαντήσεις των Ελλήνων είναι αφοπλιστικές.

Η έρευνα έλαβε χώρα διαδικτυακά από τις 17 έως 25 Αυγούστου και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Συμμετείχαν 26.459 Ευρωπαίοι από 15 ετών και πάνω.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η δημοκρατική ευαισθησία των Ελλήνων

Οι Έλληνες πολίτες εμφανίστηκαν πιο αποφασισμένοι στην απάντηση σχετικά με το ερώτημα αν η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει πόρους μόνο στα κράτη-μέλη που σέβονται το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αρχές. 9 στους 10 απάντησαν καταφατικά. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος όσων απάντησαν για το σεβασμό του κράτους δικαίου ως προϋπόθεση χρηματοδότησης άγγιξε το 81% .

Πηγή: Ευρωβαρόμετρο Ευρωκοινοβουλίου (Σεπτ.2021)
Πηγή: Ευρωβαρόμετρο Ευρωκοινοβουλίου (Σεπτ.2021)

NextGenerationEU- Αισιόδοξοι οι Έλληνες αλλά επιφυλακτικοί με την κυβέρνηση

Tο σχέδιο NextGenerationEu είναι το ευρωπαϊκό πλάνο, που ξεπερνάει τα 2 τρισ., για την επιστροφή στην ανάκαμψη με μακροπρόθεσμα οφέλη μετά την πανδημία, όπως σημειώνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ξεπερνώντας πάλι των Ευρωπαϊκό μέσο όρο (60%), οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους (67%) προσδοκούν ότι τα έργα του NextGenerationEU θα βοηθήσουν τη χώρα τους να ξεπεράσει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή το 53% όμως αμφισβητεί την ικανότητα της κυβέρνησης να κάνει ορθή χρήση των πόρων. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στην προκειμένη είναι 41%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έρευνα του ευρωβαρόμετρου, που δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από την κρίσιμη συζήτηση για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 15 Σεπτεμβρίου, αναδεικνύει την σαφή στήριξη των πολιτών όσον αφορά τη διαφάνεια και τον αποτελεσματικό έλεγχο των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU.

Ανάγκη αποτελεσματικού ελέγχου των κονδυλίων του NextGenerationEU

Σύμφωνα με την έρευνα, το 53% των Ευρωπαίων πολιτών συμφωνεί απόλυτα ότι πρέπει να υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος, ενώ ένα επιπλέον 32% κλίνει στην κατεύθυνση αυτή. Στην Ελλάδα, το ποσοστό που συμφωνεί πλήρως βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο (61%), ενώ ένα επιπλέον 28% τείνει να συμφωνήσει. Μόνο το 8% όσων απάντησαν κατά μέσο όρο στην ΕΕ (7% στην Ελλάδα) δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή.

Αυτή την θέση συμμερίζεται το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο, παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξετάζει με προσοχή αυτή τη στιγμή τα εθνικά σχέδια προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα κονδύλια αυτά θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί για μια  πιο πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική ευρωπαϊκή κοινωνία.

Πηγή: Ευρωβαρόμετρο Ευρωκοινοβουλίου (Σεπτ.2021)
Πηγή: Ευρωβαρόμετρο Ευρωκοινοβουλίου (Σεπτ.2021)
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πολίτες αξιολογούν θετικά την πρόταση του Σχεδίου Ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 800 δισ. ευρώ

Τρεις στους πέντε Ευρωπαίους(60%) πιστεύουν ότι τα έργα του NextGenerationEU θα βοηθήσουν τη χώρα τους να ξεπεράσει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 67% για την Ελλάδα. Το 59% των Ευρωπαίων (69% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα) δηλώνουν επίσης ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει τη χώρα τους να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μελλοντικές προκλήσεις.

Υπό το πρίσμα αυτό, η έρευνα δείχνει επίσης ότι το 53% των Ευρωπαίων έχουν θετική εικόνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μόνο το 19% έχει αρκετά ή πολύ αρνητική εικόνα. 50% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ, ενώ 21% έχουν αρκετά ή πολύ αρνητική εικόνα.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ανησυχίες σε διάφορες χώρες της ΕΕ σχετικά με το πόσο καλά οι εθνικές κυβερνήσεις θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα επιπρόσθετα κονδύλια της ΕΕ. Ενώ κατά μέσο όρο το 44% των Ευρωπαίων εμπιστεύεται τις εθνικές κυβερνήσεις, το 41% των ερωτηθέντων εκφράζουν αμφιβολίες, με σημαντικές διαφοροποιήσεις στα επίπεδα εμπιστοσύνης σε ολόκληρη την ΕΕ. Στην Ελλάδα το αντίστοιχα ποσοστά είναι 42% και 53% αντιστοίχως.

Ποιες προτεραιότητες θέτουν οι πολίτες

Ερωτώμενοι σχετικά με τα ζητήματα που θα πρέπει να θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως πολιτικές προτεραιότητες, οι Ευρωπαίοι επαναφέρουν στην πρώτη θέση τη δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής (43%).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλες προτεραιότητες που ανάφεραν οι ερωτηθέντες είναι τα μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (32%), η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (31%). Η δημόσια υγεία, καθώς και η μετανάστευση και το άσυλο, καταλαμβάνουν από κοινού την τέταρτη θέση με 27% αντιστοίχως.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι πολίτες στην Ουγγαρία και την Πολωνία τοποθετούν το ζήτημα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, το οποίο στην ΕΕ βρίσκεται κατά μέσο όρο στην 8η θέση, στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (2η θέση στην Πολωνία και 3η στην Ουγγαρία).

Οι Έλληνες θέλουν δουλειά και συμπαγή οικονομία

Στην Ελλάδα, την πρώτη θέση με 50% καταλαμβάνει η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενώ τα μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (41%) καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση. Στην τρίτη θέση στην Ελλάδα  βρίσκεται η δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ( 35%).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ