Την έντονη δυσαρέσκεια της Κομισιόν προκάλεσε η απόφαση της Eurovision να απαγορεύσει στους καλλιτέχνες να κρατούν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του φετινού διαγωνισμού στη Βασιλεία της Ελβετίας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Επιτρόπου Πολιτισμού Γκλεν Μικαλέφ στο Politico, ο αποκλεισμός της σημαίας της ΕΕ από τη σκηνή αποτελεί σαφές πλήγμα στην ευρωπαϊκή ταυτότητα και τις αξίες της Ένωσης. «Η ευρωπαϊκή σημαία αντιπροσωπεύει τις αξίες μας, την ταυτότητά μας, την ένταξη και την ιθαγένεια σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Αν οι εθνικές σημαίες έχουν θέση στη σκηνή, τότε το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τη σημαία της Ευρώπης», σημείωσε.
Κάλεσμα στους θεατές να κάνουν τη σημαία το πιο ηχηρό σύμβολο
Η απαγόρευση της ευρωπαϊκής σημαίας ισχύει από την περσινή διοργάνωση στο Μάλμε, στο πλαίσιο γενικότερης πολιτικής αποκλεισμού κάθε μη εθνικού συμβόλου -από τις σημαίες της ΕΕ έως και τη σημαία του ουράνιου τόξου. Αν και φέτος επετράπη στους θεατές να φέρουν την ευρωπαϊκή σημαία στις εξέδρες, οι καλλιτέχνες εξακολουθούν να μην έχουν αυτό το δικαίωμα.
Ο Επίτροπος Μικαλέφ εξέφρασε την απογοήτευσή του για αυτή τη μερική υποχώρηση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU), τονίζοντας πως «οι νέοι Ευρωπαίοι δεν θα έπρεπε να χρειάζονται άδεια για να κρατήσουν τη σημαία τους» και καλώντας τους θεατές «να την κάνουν το πιο ηχηρό σύμβολο στο κοινό».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Politico, η Eurovision διακηρύσσει εδώ και χρόνια τον απολιτίκ χαρακτήρα της, ωστόσο η πραγματικότητα συχνά τη διαψεύδει. Πέρυσι, χιλιάδες διαδηλωτές με παλαιστινιακές σημαίες συγκεντρώθηκαν στο Μάλμε, ενώ η εμφάνιση της εκπροσώπου του Ισραήλ, Έντεν Γκολάν, συνοδεύτηκε από έντονες αποδοκιμασίες αλλά και επευφημίες.
Η συζήτηση για την παρουσία ή όχι πολιτικών συμβόλων στη Eurovision φαίνεται πως θα συνεχιστεί, με την ΕΕ να επιμένει ότι η ταυτότητα των πολιτών της πρέπει να εκπροσωπείται ισότιμα δίπλα στις εθνικές.