Έτσι είναι το ηλιοβασίλεμα στον Άρη -Συγκλονιστική φωτό της NASA - iefimerida.gr

Έτσι είναι το ηλιοβασίλεμα στον Άρη -Συγκλονιστική φωτό της NASA

Ηλιοβασίλεμα από τον πλανήτη Άρη
Ηλιοβασίλεμα από τον πλανήτη Άρη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πλάνα από το ηλιοβασίλεμα στον Άρη μάς χάρισε η NASA, παρέχοντας εντυπωσιακές εικόνες από τον «κόκκινο πλανήτη».

Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό, και χάρη στη NASA και στο όχημα Curiosity που προσεδαφίστηκε στον Άρη από το 2012, μπορούμε να δούμε για πρώτη φορά ένα διαφορετικό ηλιοβασίλεμα.

Το Curiosity κατέγραψε μια εκθαμβωτική φωτογραφία που δείχνει ακτίνες φωτός να φωτίζουν τα πυκνά σύννεφα καθώς ο ήλιος δύει στον ορίζοντα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εικόνα αποτυπώνει το εκπληκτικό θέαμα στον Άρη και είναι η πρώτη φορά που οι ακτίνες του ήλιου έχουν παρατηρηθεί τόσο καθαρά στον «κόκκινο πλανήτη».

Τα ηλιοβασιλέματα στον Άρη τείνουν να είναι λίγο πιο... μουντά από εκείνα στη Γη, αλλά αυτό το ηλιοβασίλεμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Τα σύννεφα στην εικόνα είναι ιδιαίτερα επειδή βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο υψόμετρο από το συνηθισμένο και όπου επικρατεί εξαιρετικά χαμηλό ψύχος, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα αποτελούνται από διοξείδιο του άνθρακα ή ξηρό πάγο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, οι ακτίνες του αρειανού ήλιου δεν είναι το μόνο θέαμα που κατέγραψε πρόσφατα το Curiosity.

Στις 27 Ιανουαρίου τράβηξε, επίσης, μια σειρά από πολύχρωμα σύννεφα σε σχήμα φτερού. Η εικόνα τα δείχνει να αποκτούν μια εμφάνιση σχεδόν σαν ουράνιο τόξο επειδή έχουν φωτιστεί από το φως του ήλιου σε μια διαδικασία γνωστή ως ιριδισμός.

Τόσο οι ακτίνες του ήλιου όσο και τα σύννεφα με το ουράνιο τόξο καταγράφηκαν ως πανοραμικές εικόνες από το Curiosity και ενώθηκαν από 28 εικόνες που στάλθηκαν πίσω στους μηχανικούς της NASA στη Γη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συμβολή του Curiosity στην εξερεύνηση

Τον περασμένο Αύγουστο συμπληρώθηκαν 10 χρόνια στον «κόκκινο πλανήτη» για το όχημα της NASA.

Το όχημα του ενός τόνου εκτοξεύτηκε από τη Γη τον Νοέμβριο του 2011 και, μετά από ένα επίπονο ταξίδι εννέα μηνών, ξεκίνησε να αναζητήσει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Άρης μπορεί κάποτε να είχε υποστηρίξει ζωή.

Από τότε, το όχημα έχει διανύσει περισσότερα από 29 χιλιόμετρα και έχει ανέβει σε ύψος πάνω από 625 μέτρα, καθώς εξερευνά τον κρατήρα Γκέιλ και τους πρόποδες του όρους Σαρπ στον Άρη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ρόβερ έχει αναλύσει περίπου 40 δείγματα βράχων και εδάφους, βασιζόμενο σε μια σειρά επιστημονικών οργάνων.

Η επιτυχία του ήταν τέτοια, που η αποστολή που αρχικά προοριζόταν για δύο χρόνια παρατάθηκε αργότερα επ' αόριστον, οδηγώντας σε μια πολυάσχολη δεκαετία.

Το Curiosity μελέτησε τον ουρανό του «κόκκινου πλανήτη», καταγράφοντας εικόνες από λαμπερά σύννεφα και φεγγάρια, ενώ ο αισθητήρας ακτινοβολίας του οχήματος επέτρεψε στους επιστήμονες να μετρήσουν την ποσότητα ακτινοβολίας στην οποία θα εκτίθενται οι μελλοντικοί αστροναύτες στην επιφάνεια του Άρη, βοηθώντας τη NASA να καταλάβει πώς θα τους κρατήσει ασφαλείς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το Curiosity διαπίστωσε ότι το υγρό νερό καθώς και τα χημικά δομικά στοιχεία και τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη διατήρηση της ζωής ήταν παρόντα για τουλάχιστον δεκάδες εκατομμύρια χρόνια στον κρατήρα Γκέιλ, όπου πραγματοποίησε έρευνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ