Η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί σε όλες τις δομές άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης, δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα.
«Ως μία από τις χώρες που έχουν λόγο στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πυλώνα της συμμαχίας, επιθυμούμε να συμμετέχουμε σε όλες τις πρωτοβουλίες άμυνας και ασφάλειας στην ήπειρο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και των 32 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδουν οι Times of Israel.
Ερντογάν: Να «ενταχθεί» Η Τουρκία στις ευρωπαϊκές δομές ασφάλειας
«Αναμένουμε την υποστήριξή σας, βουλευτές, για την ένταξη της Τουρκίας στις πρωτοβουλίες άμυνας και ασφάλειας που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση».
O Eρντογάν ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να άρει όλα τα εμπόδια που παρεμποδίζουν το εμπόριο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των μελών της στρατιωτικής συμμαχίας.
«Αν θέλουμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, πρέπει να άρουμε τα εμπόδια στο εμπόριο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, διασφαλίζοντας παράλληλα μια ισορροπημένη και δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ των συμμάχων», δηλώνει στους βουλευτές.
Ο αποκλεισμός της Τουρκίας δεν ωφελεί κανέναν
O Τούρκος πρόεδρος μίλησε για πολιτικά συμφέροντα που εμποδίζουν την συμβολή της Τουρκίας στην άμυνα.
«Ως μία από τις χώρες που έχουν λόγο στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πυλώνα, διαθέτουμε τη βούληση να συμμετέχουμε σε όλες τις πρωτοβουλίες άμυνας και ασφάλειας της ηπείρου. Αναμένουμε το στενό ενδιαφέρον και την υποστήριξή σας, κύριοι βουλευτές, όσον αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στις πρωτοβουλίες άμυνας και ασφάλειας που ανακοινώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αποκλεισμός της ικανότητας που διαθέτει η Τουρκία στον τομέα της άμυνας λόγω στενών πολιτικών συμφερόντων δεν ωφελεί κανέναν».
Για τις εξελίξεις στην Μ. Ανατολή
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος τοποθετήθηκε και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με βαριές αιχμές κατά του Ισραήλ.
«Παρακολουθούμε στενά τις επιθέσεις που στοχεύουν ειδικά τον Λίβανο και αποσκοπούν στην υπονόμευση της συμφωνίας που έδωσε ανάσα στην περιοχή μας και στον κόσμο. Περιμένουμε την υποστήριξή σας ώστε να μην δοθεί ευκαιρία στις προκλήσεις του δικτύου γενοκτονίας, το οποίο δεν αντέχει τη σταθεροποίηση της περιοχής μας και μάλιστα την θεωρεί απειλή για τη δική του ασφάλεια».