Αμερικανός διεθνολόγος: Ο Ερντογάν δεν θα αντέξει την πίεση, θα πει «ναι» σε Σουηδία-Φινλανδία στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Burhan Ozbilici

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα άρει τις ενστάσεις του αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ όταν του ασκηθεί τεράστια πίεση, εκτιμά ο Χένρι Τζ. Μπάρκεϊ συνεργάτης του τμήματος Μεσανατολικών Σπουδών του Council on Foreign Relations.

«Είναι εφικτό να βρουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί κάποιες παραχωρήσεις που θα σώσουν τα προσχήματα και δεν θα σημαίνουν ίσως και πολλά αλλά θα ικανοποιήσουν τον Ερντογάν», είπε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Lehigh.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει χάσει σημαντική πολιτική στήριξη στο εσωτερικό της χώρας ενόψει των προγραμματισμένων για τον Ιούνιο του 2023 εκλογών, βρίσκεται σε θέση άμυνας και θα προσπαθήσει ως εκ τούτου να εκμαιεύσει όσο το δυνατόν περισσότερες παραχωρήσεις, δήλωσε ο Μπάρκεϊ στην Ahval. «Το θέμα με τους Τούρκους είναι ότι πάντα εγείρουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις για να φανεί ότι ζητούν τον ουρανό με τα άστρα ελπίζοντας ότι τελικά θα πάρουν κάτι και θα γυρίσουν πίσω και θα το αποκαλέσουν μεγάλη νίκη», εκτίμησε ο Αμερικανός διεθνολόγος.

Ο Ερντογάν μπλόκαρε την Τετάρτη την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και την Τουρκία κατηγορώντας τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι απέτυχαν να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και ότι παρέχουν καταφύγιο σε μέλη του PKK και του κινήματος του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος κατά του Τούρκου προέδρου το 2016. Παράλληλα ο Ερντογάν κατηγορεί Σουηδία και Φινλανδία ότι δεν εξέδωσαν την περασμένη πενταετία στην Άγκυρα δεκάδες άτομα που η τουρκική ηγεσία χαρακτηρίζει «τρομοκράτες», ενώ αξιώνει από τις δύο χώρες να άρουν το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία.

Η Σουηδία δεν πρόκειται να εκδώσει άτομα στην Τουρκία

Όπως όμως εκτιμά ο Μπάρκεϊ, η Σουηδία είναι ένα κράτος Δικαίου και ως εκ τούτου δεν υπάρχει περίπτωση να εκδώσει άτομα σε μια χώρα όπου ο καθένας μπορεί να κριθεί ένοχος από δικαστήριο βάσει επινοημένων κατηγοριών.

Επεσήμανε μάλιστα την απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης τον περασμένο μήνα που καταδίκασε σε ισόβια τον Τούρκο ακτιβιστή και μαικήνα των τεχνών Οσμάν Καβαλά με την κατηγορία ότι χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013, μια κατηγορία παντελώς σκηνοθετημένη, όπως είπε. «Ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εκδώσει η Σουηδία οποιονδήποτε», είπε ο Μπάρκεϊ.

Κι όπως επεσήμανε, ο Ερντογάν βρίσκεται στριμωγμένος στη γωνία στο εσωτερικό και κάθε άλλο παρά σίγουρη είναι μια νέα νίκη του κόμματός του στις εκλογές του ερχόμενου έτους, ενώ δεν αποκλείεται να χάσει κι ο ίδιος. Γι’ αυτό και «χρησιμοποιεί τα πάντα για να δείξει πόσο σκληρός είναι έναντι της Δύσης», τόνισε. Και κατέληξε: «Θεωρώ ότι τελικά η τουρκική κοινή γνώμη δεν θα ψηφίσει υπέρ ή κατά του Ερντογάν επηρεασμένη απ’ αυτό το θέμα. Πιο πολύ τους αφορά η οικονομία, αυτό είναι που μετρά»…

Όλες οι ειδήσεις
«Καμπανάκι» κινδύνου για την ευλογιά των πιθήκων -«Συναγερμός» από τον ΕΟΔΥ, εξαπλώνεται στην Ευρώπη
Βαγγέλης Παπαθανασίου: Τα περιπετειώδη χρόνια του με τους Aphrodite’s Child στο Παρίσι [εικόνες & βίντεο]
Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Οι top 5 παραθαλάσσιοι προορισμοί στην ηπειρωτική Ελλάδα -Το κόστος διαμονής 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ