Κορωνοϊός: Υπό πίεση ο Ερντογάν που αρνείται να λάβει μέτρα- Ανησυχία στη χώρα για τα πολλά κρούσματα - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Υπό πίεση ο Ερντογάν που αρνείται να λάβει μέτρα- Ανησυχία στη χώρα για τα πολλά κρούσματα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: Presidential Press Service via AP, Pool
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον «στρατό υγείας» της Τουρκίας που δίνει τη μάχη κατά του κορωνοϊού, επαίνεσε την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σε επιστολή του προς το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, ο Πρόεδρος της Τουρκίας σημειώνει ότι  «Κανένας ιός, καμία πανδημία δεν είναι ισχυρότερη από την Τουρκία».

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι μίας από τις χώρες που βρέθηκαν καλύτερα προετοιμασμένες για το ξέσπασμα της πανδημίας χάρη στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας υγείας και διοίκησης που έγιναν τα τελευταία 18 χρόνια που στη διακυβέρνηση βρίσκεται ο ίδιος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενίσχυσε τις τελευταίες ημέρες τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας που επεκτείνεται γρήγορα στην Τουρκία, όμως η άρνησή του να επιβάλει γενική απαγόρευση των μετακινήσεων για να μην παραλύσει η οικονομία, επικρίνεται όλο και περισσότερο.

Οι συναθροίσεις έχουν απαγορευθεί, οι μετακινήσεις μεταξύ των πόλεων έχουν περιορισθεί, η μάσκα έχει γίνει υποχρεωτική σχεδόν παντού: ο Ερντογάν χρησιμοποίησε κάθε είδους μοχλό εκτός της γενικής απαγόρευσης, όμως το ρεπερτόριό του εξαντλείται.

Κορωνοϊός: Συνεδριάζει το Κοινοβούλιο της Τουρκίας για τα μέτρα

Σε μία ένδειξη πως η ανησυχία αυξάνεται, το κοινοβούλιο άρχισε χθες, Τρίτη, να μελετά ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και έχει στόχο την αποφύλακιση έως και του ενός τρίτου των ανθρώπων που κρατούνται στις υπερπλήρεις φυλακές της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με περισσότερα από 34.000 κρούσματα, τα 725 από τα οποία θανατηφόρα, σύμφωνα με τον επίσημο χθεσινό απολογισμό, η Τουρκία είναι η ένατη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του SARS-CoV-2.

Ανησυχητικό είναι όμως το γεγονός ότι η επιδημία στην Τουρκία, μια χώρα που κατέγραψε επισήμως το πρώτο κρούσμα της στις 11 Μαρτίου, εξελίσσεται με ρυθμό που είναι από τους ταχύτερους στον κόσμο.

Ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται πλέον σε λιγότερο από μία εβδομάδα: από τα 7.400 στις 28 Μαρτίου, ο απολογισμός πέρασε στα 15.000 την 1η Απριλίου και ξεπέρασε τα 30.000 τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η τουρκική κυβέρνηση πήρε πολύ νωρίς μέτρα όπως το κλείσμο των σχολείων και των πολιτιστικών χώρων ή ακόμη η ακύρωση των πτήσεων προς και από τις χώρες που είχαν πληγεί περισσότερο. Τα μέτρα αυτά σταδιακά ενισχύθηκαν με τον περιορισμό των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών και κάτω των 20 ετών και την καραντίνα που επιβλήθηκε σε περίπου 40 τοποθεσίες. Χθες, Τρίτη, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά φάνηκε καθησυχαστικός υποστηρίζοντας πως μέχρι τώρα χρησιμοποιείται μόνο το 60%, περίπου, των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς όμως ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ραγδαία, πολλοί ζητούν πλέον να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Ιταλίας ή της Γαλλίας και να επιβληθεί γενική απαγόρευση στις μετακινήσεις του πληθυσμού.

"Πρέπει οπωσδήποτε να μείνουν όλοι στα σπίτια τους, αυτό πρέπει να καταστεί υποχρεωτικό", λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας γιατρός που περιθάλπει ασθενείς στη μονάδα εντατικής νοσοκομείου της Κωνσταντινούπολης.

"Δεχόμαστε κάθε μέρα όλο και περισσότερους ασθενείς. Σύντομα θα φθάσουμε στα όρια των δυνατοτήτων μας", προσθέτει αυτός ο γιατρός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί φοβούμενος αντίποινα.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, συνδικάτα και γιατροί έχουν επίσης καλέσει την κυβέρνηση να απαγορεύσει στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους.

"Θα είναι αδύνατον να ελέγξουμε αυτή την επιδημία αν εκατομμύρια άνθρωποι (...) βγαίνουν για να πάνε να δουλέψουν", υπογράμμισε χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Τουρκίας (ΤΤΒ) Σινάν Αντιγιαμάν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνομιλία του με το Γαλλικό Πρακτορείο την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ζήτησε να επιβληθεί γενική απαγόρευση των μετακινήσεων στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από τα μισά κρούσματα Covid-19.

"Ακόμη κι αν βγαίνει μόνο το 15% του πληθυσμού, φθάνουμε γρήγορα στα δύο εκατομμύρια ανθρώπους (...) Αυτό δημιουργεί έναν εν δυνάμει σοβαρό κίνδυνο", υπογράμμισε.

Χαμένος χρόνος

Αν ο Ερντογάν αρνείται προς το παρόν να επιβάλει γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας και αρκείται να καλεί τους Τούρκους "να μπουν εθελοντικά σε καραντίνα", το κάνει για να μην σταματήσει εντελώς μια οικονομία η οποία αναρρώνει έπειτα από χρόνια κρίσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία είναι "υποχρεωμένη να ενεργήσει με τρόπο ώστε τα γρανάζια (της οικονομίας) να συνεχίσουν να γυρίζουν, ανεξάρτητα από τις συνθήκες".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μεταξύ, πολλοί Τούρκοι έχουν πάρει μόνοι τις προφυλάξεις τους. Οι περισσότερες μεγάλες αρτηρίες της Κωνσταντινούπολης, όπως η λεωφόρος Ιστικλάλ, είναι σχεδόν άδειες. Πολλοί Τούρκοι έχουν επιστρέψει στην παλιά μέθοδο του καλαθιού που κρέμεται από το παράθυρο για να κάνουν τις προμήθειές τους ή χρησιμοποιούν υπηρεσίες κατ' οίκον παράδοσης.

Ο γιατρός του νοσοκομείου της Κωνσταντινούπολης χαιρετίζει την "κοινή λογική" των συμπολιτών του και τα "καλά μέτρα" που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, κυρίως την αύξηση του αριθμού των διαγνωστικών τεστ -- περισσότερα από 200.000 μέχρι σήμερα.

Όμως, προειδοποιεί, "αν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να αυξάνεται τόσο γρήγορα, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με αλλού: απώλειες πολλών ζωών. Έχουμε χάσει ήδη πολύ χρόνο".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ