Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Οι Έλληνες ήταν και παραμένουν ποταποί -Ρίξαμε τους άπιστους στη θάλασσα το 1922 - iefimerida.gr

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Οι Έλληνες ήταν και παραμένουν ποταποί -Ρίξαμε τους άπιστους στη θάλασσα το 1922

Ο Ταγίπ Ερντογάν με τζόκεϊ στη Σμύρνη
Νέο παραλήρημα Ερντογάν κατά της Ελλάδας: «Ήταν και είναι ποταποί» / Φωτογραφία αρχείου: Turkish Presidency via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξεπέρασε ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό ο Ταγίπ Ερντογάν στην προκλητική και προσβλητική ρητορική κατά της χώρας μας.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στην Κιουτάχεια για την 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής -για τους Τούρκους, «αγώνας της ανεξαρτησίας»-, απ' όπου χαρακτήρισε τους Έλληνες «άπιστους», που μας έριξαν στη θάλασσα, αλλά και ότι ο λαός μας ήταν το πιόνι άλλων εχθρικών δυνάμεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μετά τη μεγάλη επίθεση, αυτό το γεμάτη πίστη έθνος έριξε από τη Σμύρνη τους άπιστους στη θάλασσα» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι οι Έλληνες είναι «ποταποί», κι αυτό φάνηκε από το «κάψιμο και την καταστροφή των πόλεων, όπως υποχωρούσαν».

Στο σημείο αυτό ο Ερντογάν υπογράμμισε: «Έτσι είναι και σήμερα»!

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τουρκική αντεπίθεση, στα τέλη Αυγούστου 1922:

«Το έθνος μας, υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ, έκανε την αρχή μιας νέας νίκης, βάζοντας όλη του τη δύναμη στον αγώνα για ανεξαρτησία. Μετά από μια πολύ δύσκολη και επίπονη διαδικασία, ο στρατός μας ολοκλήρωσε την τελευταία του προετοιμασία την Παρασκευή 25 Αυγούστου. Εκείνη τη νύχτα ψάλλονταν προσευχές στο μέρος που οργανώνονταν τα στρατεύματα. Έγιναν προσευχές. Έφαγαν τα τελευταία ζεστά γεύματα και το ξημέρωμα του επόμενου πρωινού διατάχθηκε η επίθεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Η επίθεση, που ξεκίνησε από το Kocatepe και συνεχίστηκε μέχρι τη Σμύρνη, ήταν η πρώτη μεγάλη επιθετική επιχείρηση του τουρκικού στρατού μετά από πολύ καιρό. Ο εχθρός είχε πολλά πολυβόλα, αυτοκίνητα, κανόνια και αεροπλάνα. Αλλά η πιστή καρδιά του στρατιώτη μας υπεραντιστάθμισε όλες αυτές τις ελλείψεις. Ενώ ο ελληνικός στρατός αποχωρούσε, το 65% των 200.000 στρατιωτών του έμειναν ως θύματα στην Κιουτάχεια και στο Αφιόν».

«Ρίξαμε τους άπιστους στη θάλασσα»

«Με τις πιστές τους καρδιές, αυτό το έθνος έριξε τους απίστους στη θάλασσα από τη Σμύρνη. Η αντίστοιχη απώλεια του τουρκικού στρατού στον πόλεμο ήταν μόνο περίπου 6,5%. Η μεγάλη επίθεση και οι συγκρούσεις που ακολούθησαν πέρασαν ως το πιο επιτυχημένο παράδειγμα ολοκληρωτικού πολέμου. Το έθνος μας έσκισε τις Σέβρες (σ.σ.: Συνθήκη των Σεβρών) σε αυτά τα εδάφη και τους έσπασε τα μούτρα. Δηλώσαμε σε όλο τον κόσμο με αυτή την εξέγερση ότι ο Τούρκος δεν μπορεί να αιχμαλωτιστεί. Το έθνος μας έδειξε για άλλη μια φορά σε φίλους και εχθρούς ότι είναι αποφασισμένο να προστατεύσει την αιώνια πατρίδα του».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε ένα μυστήριο... σύνθημα για το 2023.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαστε έτοιμοι για το 2023; Είμαστε έτοιμοι για μια νέα κατάκτηση από πόρτα σε πόρτα; Πριν από τη μεγάλη επίθεση, υπήρχαν εκείνοι που έλεγαν ότι αυτό δεν θα συμβεί. Όλοι είδαν ότι ο αγώνας κερδήθηκε όχι μόνο με όπλα και χρήματα, αλλά με πραγματική πίστη».

«Ακόμη και η επιτυχία να φέρει μια δύναμη 100.000 ανθρώπων πίσω από το μέτωπο, πριν από τη μεγάλη επίθεση, είναι μια τακτική που θα μείνει στην ιστορία του παγκόσμιου πολέμου από μόνη της. Ο Αλλάχ κατέστρεψε όλα τα μέτωπα στο Αφιόν μέσα σε δύο μέρες. Στις 30 Αυγούστου, η ίδια κατάσταση βιώθηκε στην Kütahya. Ο ελληνικός στρατός διαλύθηκε πλήρως και κατατροπώθηκε, αφού οι διοικητές του αιχμαλωτίστηκαν μέσα σε τέσσερις ημέρες. Ο τουρκικός στρατός συνέχισε να καταδιώκει τα στρατεύματα που έφευγαν προς τα βόρεια του Εσκισεχίρ. Ο τελικός στόχος επετεύχθη στις 9 Σεπτεμβρίου».

«Το έθνος μας έσκισε τις συνθήκες Σεβρών σε αυτά τα εδάφη και τους τις πέταξε στα μούτρα. Δηλώσαμε σε όλο τον κόσμο με αυτή την εξέγερση ότι ο Τούρκος δεν μπορεί να αιχμαλωτιστεί. Το έθνος μας έδειξε για άλλη μια φορά σε φίλο και εχθρό ότι είναι αποφασισμένο να προστατεύσει την αιώνια πατρίδα του», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Όποιος κάνει υπομονή θα είναι νικητής»

«Οι δύο τελευταίοι αιώνες του έθνους μας πέρασαν με απώλειες και ανάσταση. Όποιος κάνει υπομονή θα είναι νικητής. Το έθνος μας, που κέρδισε τον εθνικό αγώνα, χρειάστηκε να περιμένει πολύ για να φτάσει στην ευημερούσα Τουρκία που ονειρευόταν μετά την ίδρυση της δημοκρατίας» ανέφερε, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τη χώρα του ως «ευημερούσα», παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δικό του έργο: «Όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση, πήραμε την Τουρκία, της οποίας οι υποδομές είχαν παραμεληθεί για δύο αιώνες, η οικονομία της ήταν ερείπια και η πολιτική και στρατιωτική ισχύς της είχε διαβρωθεί. Ξεκινήσαμε μια κίνηση που θα ολοκληρώσει τις αιώνιες ελλείψεις υποδομών της Τουρκίας σε 20 χρόνια».

«Φυσικά, αυτός ο αγώνας δεν ήταν εύκολος. Αντιμετωπίσαμε πολλά εμπόδια σε κάθε μας βήμα. Χάρη στη βοήθεια του Αλλάχ και την υποστήριξη του έθνους μας, τα έχουμε ξεπεράσει όλα αυτά. Εκτός από τα έργα και τις υπηρεσίες που προσφέραμε στο έθνος μας, κάναμε την Τουρκία στρατηγική χώρα στις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις. Υπήρξαν ορισμένα προβλήματα που πλήγωσαν το έθνος μας τον τελευταίο καιρό. Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα του κόσμου».

Τα ράφια των παντοπωλείων στην Ε.Ε. είναι... άδεια

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε να πει ότι οι χώρες της Ευρώπης έχουν μεγάλα προβλήματα, εν αντιθέσει με την... «ευημερούσα» δική του χώρα:

«Από την ΕΕ μέχρι τις ΗΠΑ, οι ανεπτυγμένες χώρες συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν προβλήματα. Οι καταστροφικές βροχές πάνω από τα κεφάλια τους δεν συγκρίνονται με τις δικές μας. Δεν βρίσκουν φυσικό αέριο, τα ράφια των παντοπωλείων είναι άδεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και κατέληξε: Δημιουργούμε το όραμά μας για το 2053. Είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε τον αιώνα που διανύουμε στον αιώνα της Τουρκίας».

Ο Ταγίπ Ερντογάν ρώτησε το πλήθος εάν είναι έτοιμοι για την επίθεση του 2023 και αφού απάντησαν όλοι θετικά, ο ίδιος είπε «Μάσαλλαχ».

Ακραία πρόκληση και από τον Μπαχτσελί: Η Ελλάδα να σταματήσει, γιατί θα πάθει χειρότερα από το 1922

Σε νέες, άκρως προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προέβη και ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την 30ή Αυγούστου 1922, ο Μπαχτσελί δημοσίευσε ένα μήνυμα στο οποίο αναφέρεται τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τον τελευταίο αιώνα όσο και στην «παρενόχληση» των τουρκικών F-16 από την Ελλάδα μέσω των S-300. Χαρακτηρίζει, μάλιστα, το τελευταίο συμβάν «εχθρική αντιμετώπιση και προχωρημένη πρόκληση», όπως δημοσιεύει η «Hürriyet».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα «στραγγίζει» την υπομονή της Τουρκίας στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο και εντείνει τις παρενοχλήσεις της στον αέρα και στο έδαφος, γεγονός που αποτελεί μια «ασύμμετρη αντανάκλαση των εκατοντάδων χρόνων του εφιάλτη που ζει εδώ και εκατό χρόνια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ευχή μου είναι η σημερινή κυβέρνηση, που ταλαιπωρεί τον ελληνικό λαό, να συνέλθει και να σταματήσει άμεσα να κυνηγάει την τρέλα. Διαφορετικά, το τίμημα που θα πληρώσουν θα είναι πολύ βαρύτερο από τις 30 Αυγούστου 1922 και μπορεί να εκδηλωθεί ως αναπόφευκτο γεγονός της ζωής και της ιστορίας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ