Οι εργαζόμενοι ψηφιακών πλατφορμών αποκτούν εργασιακά δικαιώματα στην Πορτογαλία - iefimerida.gr

Οι εργαζόμενοι ψηφιακών πλατφορμών αποκτούν εργασιακά δικαιώματα στην Πορτογαλία

gig economy
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Πορτογαλία έκανε ένα βήμα πιο κοντά στο να αναγκάσει τις ψηφιακές πλατφόρμες, όπως η Uber και η Glovo, να απασχολούν ορισμένους από τους οδηγούς τους ως μέλη του προσωπικού τους με επίσημα συμβόλαια και οφέλη, και έγινε έτσι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που ρύθμισαν πρόσφατα θέματα της λεγόμενης gig economy (οικονομία περιστασιακής απασχόλησης, οικονομία πλατφορμών).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από την κυβέρνηση αργά χθες, Πέμπτη, αλλά θα πρέπει να λάβει και την έγκριση του Κοινοβουλίου, έχει σκοπό να αποδώσει σε χιλιάδες οδηγούς εργασιακά δικαιώματα υπαλλήλου και όχι ελεύθερου επαγγελματία.

Πιθανότατα θα εγκριθεί καθώς η σοσιαλιστική κυβέρνηση υποστηρίζεται και από άλλα αριστερά κόμματα. Εφόσον λάβει το πράσινο φως, θα είναι άλλη μια νίκη για τα συνδικάτα σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται για καλύτερες αμοιβές και παροχές για τους εργαζομένους στην gig economy.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάνθηκε τον Φεβρουάριο πως οι οδηγοί της Uber διαθέτουν εργασιακά δικαιώματα και, μερικούς μήνες αργότερα, η Ισπανία έδωσε στις εταιρίες διανομής φαγητού προθεσμία τριών μηνών προκειμένου να προσλάβουν τους διανομείς τους.

Προτεραιότητα η καταπολέμηση της επισφαλούς απασχόλησης

Η υπουργός Εργασίας της Πορτογαλίας Άνα Μέντες Γκολντίνιο είπε πως το νομοσχέδιο προβλέπει πως ένας εργαζόμενος σε ψηφιακή πλατφόρμα ανήκει στο προσωπικό της εταιρίας με επίσημο συμβόλαιο, όπου υπάρχει ένδειξη σχέσης ανάμεσα στην πλατφόρμα, τον εργαζόμενο που παρέχει την υπηρεσία και τους πελάτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η καταπολέμηση της επισφαλούς απασχόλησης είναι μία από τις κύριες προτεραιότητές μας», δήλωσε η Γκολντίνιο σε συνέντευξη Τύπου.

Η υπουργός Εργασίας είπε πως οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν επίσης «την υποχρέωση να ενημερώνουν με διαφάνεια την Αρχή Εργασιακών Συνθηκών και τους εκπροσώπους της για τα κριτήρια των αλγορίθμων και τους μηχανισμούς τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται».

Υπό πίεση προκειμένου να παρουσιάσει μια λύση που να καλύπτει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση νωρίτερα φέτος με σκοπό να προσδιορίσει το νομικό καθεστώς απασχόλησης των διανομέων και το πώς θα βελτιώσει της συνθήκες εργασίας τους.

Η οικονομία των πλατφορμών αναπτύχθηκε στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 καθώς άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχαν ανάγκη τη διανομή προϊόντων και φαγητού στα σπίτια τους και εκατομμύρια νέοι άνεργοι ήθελαν πολύ να εργαστούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως πολλοί εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες λένε πως αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης από εταιρίες που πληρώνουν χαμηλούς μισθούς, ενθαρρύνουν την πολύωρη εργασία, ενώ παρέχουν μικρή προστασία όσον αφορά την κοινωνική και την υγειονομική ασφάλιση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ