Έρευνα εις βάρος του προέδρου του Μεξικού αποκάλυψε τηλέφωνο δημοσιογράφου - iefimerida.gr

Έρευνα εις βάρος του προέδρου του Μεξικού αποκάλυψε τηλέφωνο δημοσιογράφου

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ
Ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Aurea Del Rosario
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Αρχή Διαφάνειας, Ελεύθερης Πληροφόρησης και Προστασίας Δεδομένων (INAI) του Μεξικού ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για πιθανή παραβίαση της νομοθεσίας εις βάρος του προέδρου της χώρας, ο οποίος αποκάλυψε δημοσίως τον αριθμό τηλεφώνου μιας δημοσιογράφου των New York Times, που ερευνούσε τις φερόμενες διασυνδέσεις συμμάχων του με καρτέλ ναρκωτικών.

Ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ αποκάλυψε τον αριθμό τηλεφώνου της δημοσιογράφου στη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου κι ενώ διάβαζε ερωτήσεις που του είχε θέσει η αμερικανική εφημερίδα αναφορικά με τους πιθανούς δεσμούς πολιτικών του συμμάχων με τα καρτέλ ναρκωτικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ανησυχητική και απαράδεκτη τακτική»

Σχολιάζοντας την κίνηση του Μεξικανού προέδρου, οι New York Times έκαναν λόγο για μια «ανησυχητική και απαράδεκτη τακτική» ενός αρχηγού κράτους σε μια περίοδο κατά την οποία αυξάνονται οι απειλές κατά δημοσιογράφων.

Η εφημερίδα ανέφερε σε χθεσινό (Πέμπτη) ρεπορτάζ της ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας ασχολούνται εδώ και χρόνια με καταγγελίες ότι άτομα από το περιβάλλον του προέδρου του Μεξικού είχαν λάβει ποσά εκατομμυρίων δολαρίων από εγκληματικές συμμορίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν άμεσες διασυνδέσεις μεταξύ του ίδιου του Λόπες Ομπραδόρ και εγκληματικών ομάδων. Oι New York Times έγραψαν επίσης ότι πολλές από τις πληροφορίες που συνέλεξαν Αμερικανοί αξιωματούχοι προέρχονταν από πληροφοριοδότες, των οποίων οι ισχυρισμοί ήταν δύσκολο να επιβεβαιωθούν και μπορεί να είναι ψευδείς. Ωστόσο, οι αμερικανικές αρχές δεν ξεκίνησαν επίσημη έρευνα επειδή είχαν δείξει «λίγη προθυμία» να «διερευνήσουν τις κατηγορίες εναντίον του αρχηγού κράτους ενός από τους σημαντικότερους συμμάχους της Αμερικής».

Ο Μεξικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «απολύτως αναληθείς» τις κατηγορίες και κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δώσει εξηγήσεις.

«Το Μεξικό μια από τις πιο επικίνδυνες για δημοσιογράφους χώρες»

Τον περασμένο μήνα ο αμερικανικός ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας ProPublica υποστήριξε ότι διακινητές ναρκωτικών είχαν χρηματοδοτήσει την πρώτη εκστρατεία του Λόπες Ομπραδόρ πριν τις προεδρικές εκλογές του 2006, σημειώνοντας πάντως ότι δεν ήταν βέβαιο ότι ο ίδιος επωφελήθηκε από τη χρηματική αυτή υποστήριξη ή ότι γνώριζε γι’ αυτήν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Μεξικό είναι μια από τις χώρες όπου οι δημοσιογράφοι κινδυνεύουν περισσότερο λόγω της δουλειάς τους. Η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» κατατάσσει το Μεξικό στην 128η θέση της λίστας των 180 χωρών αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου, σημειώνοντας ότι σε καμία άλλη χώρα που δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση δεν δολοφονήθηκαν τόσοι δημοσιογράφοι.

Πριν από μερικές εβδομάδες έγινε γνωστό ότι η μεξικανική κυβέρνηση είχε αποθηκεύσει τα προσωπικά δεδομένα πολλών δημοσιογράφων, με ακτιβιστές για την ελευθερία του Τύπου να εκφράζουν έντονη ανησυχία.

Τον ερχόμενο Ιούνιο διεξάγονται προεδρικές εκλογές στο Μεξικό, στις οποίες είναι υποψήφιος η πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, Κλαούντια Σάινμπαουμ, σύμμαχος του νυν προέδρου. Ο Λόπεζ Ομπραντόρ χαρακτήρισε σε αυτό το πλαίσιο τις εις βάρος του κατηγορίες ως επίθεση από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ