Mathieu Gallet: Ο άνθρωπος που τα... τρολ παρουσίασαν ως «εραστή του Μακρόν» λύνει τη σιωπή του - iefimerida.gr

Mathieu Gallet: Ο άνθρωπος που τα... τρολ παρουσίασαν ως «εραστή του Μακρόν» λύνει τη σιωπή του

Ο άνθρωπος που έγινε, άθελά του, πέτρα του πολιτικού σκανδάλου στη Γαλλία
Ο άνθρωπος που έγινε, άθελά του, πέτρα του πολιτικού σκανδάλου στη Γαλλία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Mathieu Gallet, που είχε γίνει στόχος μιας ανυπόστατης και γελοίας φήμης στη Γαλλία περί... σχέσης του με τον Μακρόν, λύνει τη σιωπή του.

Όταν ο Mathieu Gallet συνειδητοποίησε ότι η φημολογία τον είχε χαρακτηρίσει ως γκέι εραστή του Emmanuel Macron, απέρριψε την ιδέα ως γελοία. Ο Gallet, τότε πρόεδρος του Radio France, του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, είχε σχέση με μια 20χρονη φοιτήτρια. Και, τέλος πάντων, βρήκε τον Μακρόν άκομψο, με παλιομοδίτικη αίσθηση ντυσίματος, και καθόλου τον τύπο του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκανε λάθος όμως που πήρε ελαφρά αυτή τη φήμη. Διαδόθηκε σε όλη τη Γαλλία, έγινε εθνική σεξουαλική φαντασίωση που ενισχύθηκε από ρωσικά διαδικτυακά ρομπότ, εξόργισε την Μπριζίτ Μακρόν και κατέληξε να κοστίσει στον Gallet τη δουλειά του, ή έτσι πιστεύει ο ίδιος.

Τώρα, μιλά δημόσια για πρώτη φορά για αυτό που αποκαλεί «πολύ γαλλική ιστορία» -τον συνδυασμό ίντριγκας και φάρσας, στην οποία παρασύρθηκε άθελά του, καθώς ο Μακρόν ετοιμαζόταν να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας το 2017.

Έχει γράψει μάλιστα κι ένα βιβλίο για το θέμα, «Jeux de pouvoir» (Παιχνίδια εξουσίας), το οποίο εξιστορεί τα βρώμικα κόλπα που διέλυσαν τα τέσσερα χρόνια του ως επικεφαλής του Radio France, ιδίως όταν έγινε παράπλευρο θύμα μιας αποτυχημένης συνωμοσίας για να αποτραπεί η άνοδος του Μακρόν στα Ηλύσια, απεικονίζοντάς τον ως ομοφυλόφιλο.

Ο ίδιος παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στους «Times». Ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στις γαλλικές ιστορίες υπάρχει πάντα ένα μείγμα μεταξύ του σοβαρού και του λιγότερο σοβαρού. Σε αυτήν την περίπτωση, το σοβαρό είναι η πολιτική και το λιγότερο σοβαρό είναι αυτό της φήμης με τον Εμμανουέλ Μακρόν», λέει ο 45χρονος Gallet, όταν συναντιόμαστε σε ένα πολυτελές καφέ καλιφορνέζικου στιλ στο Παρίσι.

Ο Gallet είχε διοριστεί πρόεδρος του Radio France το 2014, σε ηλικία 37 ετών, αφού δεσμεύθηκε να εκσυγχρονίσει έναν ραδιοτηλεοπτικό φορέα που, όπως και μεγάλο μέρος του γαλλικού δημόσιου τομέα, φαινόταν να έχει κολλήσει σε μια χρονική περίοδο. Οι ακροατές εγκατέλειπαν, οι δαπάνες ήταν διογκωμένες και τα συνδικάτα ήταν αποφασισμένα να αποτρέψουν την αλλαγή.

Την ίδια περίπου εποχή, ο Μακρόν, μέχρι τότε ανώνυμος σύμβουλος παρασκηνίου του Φρανσουά Ολάντ, του σοσιαλιστή που ήταν πρόεδρος εκείνη την εποχή, είχε βγει από τη σκιά αφού έγινε υπουργός Οικονομίας. Χρησιμοποίησε τη θέση για να προετοιμάσει μια πορεία σταδιοδρομίας που περιελάμβανε την παραίτηση από την αριστερή κυβέρνηση, τη σύσταση του δικού του κεντρώου πολιτικού κόμματος και την υποψηφιότητα για την προεδρία με την υπόσχεση για σαρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η φήμη ότι ο Μακρόν και ο Γκαλέτ είχαν σχέση άρχισε να κυκλοφορεί στο Παρίσι στα τέλη του 2016, τη στιγμή που γινόταν προφανές ότι ο κεντρώος ηγέτης ήταν σοβαρός υποψήφιος για τα Ηλύσια. Ο Εμανουέλ Μακρόν κράτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σάρωσε τη γαλλική πολιτική τάξη. Οι Paparazzi στοιχημάτισαν το διαμέρισμα του Gallet και, υποτίθεται, καλά πληροφορημένες πηγές είπαν στους δημοσιογράφους ότι επρόκειτο να δημοσιευθούν φωτογραφίες του με τον Macron.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη και τα βάθη της γαλλικής επαρχίας άκουσαν τη φήμη. Η θεία τού Γκαλέτ, για παράδειγμα, ενημερώθηκε για την «υπόθεση» σε ένα δείπνο στη Λα Ροσέλ, στη δυτική Γαλλία, ενώ στη γιαγιά του, που ζει κοντά στο Μπορντό, εστάλη ένα email που την ενημέρωνε ότι είχε μετακομίσει με τον Μακρόν.

Και ρωσικός δάκτυλος στη φημολογία

Δεν ήταν μόνον η Γαλλία όμως. Ο Gallet λέει ότι οι Ρώσοι πράκτορες ακολούθησαν τη φήμη με την ελπίδα να αποσταθεροποιήσουν την εκστρατεία του Μακρόν για τις προεδρικές εκλογές το 2017, όπως ακριβώς είχαν παρέμβει στον αγώνα μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Οι ψεύτικοι λογαριασμοί μετέφεραν συζήτηση για την «υπόθεση» και το «Mathieu Gallet and Emmanuel Macron» έγινε κορυφαία αναζήτηση στο Google.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχεδόν το μόνο μέρος όπου δεν υπήρχε καμία αναφορά για τη φήμη ήταν στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία είναι ντροπαλά για την περιπέτεια στην ιδιωτική ζωή των μεγάλων και καλών. Ο Τύπος, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο αγνόησαν «την υπόθεση», μέχρι που ο Μακρόν βγήκε στη δημοσιότητα, απορρίπτοντάς το, αστειευόμενος, σε μια προεκλογική συγκέντρωση λίγο πριν από τις εκλογές του 2017.

Ο Gallet λέει ότι η απροθυμία των μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίσουν τη φήμη κατά κάποιον τρόπο βοήθησε να μετατραπεί σε μια εθνική «φαντασία», που στροβιλίζεται στο διαδίκτυο, αλλά ποτέ δεν αποκαθηλώθηκε.

«Το όλο πράγμα ήταν μια συνολική εφεύρεση από την αρχή μέχρι το τέλος»

«Το όλο πράγμα ήταν μια συνολική εφεύρεση από την αρχή μέχρι το τέλος», λέει ο Gallet, ο οποίος δεν ήταν καν φίλος του Macron.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ξέρω ότι ενδιαφέρεστε για σεξουαλικά σκάνδαλα στη Βρετανία, αλλά στη Γαλλία παίρνουν μια πολύ απεχθή κατεύθυνση. Ο Μακρόν και εγώ γνωριζόμασταν, φυσικά, είχαμε κοινούς φίλους, αλλά είχαμε συναντηθεί μόνο τρεις ή τέσσερις φορές.

»Οι άνθρωποι που δημιούργησαν αυτή τη φήμη δεν τραβούσαν το νήμα μιας φιλίας για να πουν ότι ήταν κάτι περισσότερο από μια φιλία. Δημιούργησαν μια πλήρη μυθοπλασία».

Αν οι συνωμότες επέλεξαν να παρουσιάσουν τον Gallet ως «εραστή», ήταν πιθανώς επειδή δεν είχε κρύψει ποτέ την ομοφυλοφιλία του, ήταν συνομήλικος με τον Μακρόν, ήταν εξαιρετικά σαγηνευτικός -όμορφος, ευγενικός και ευδιάθετος- και ήταν αμφιλεγόμενος.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Radio France, ο Gallet ήρθε σε σύγκρουση με συνδικαλιστές, οι οποίοι διέρρευσαν στον Τύπο λεπτομέρειες για μια ανακαίνιση του γραφείου του, ύψους 100.000 ευρώ. Το κονδύλι είχε εγκριθεί πριν από τον διορισμό του, αλλά η αποκάλυψη ωστόσο έπληξε τη φήμη του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Gallet ήταν επίσης σε κόντρα με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της εποχής, η οποία ανακάλυψε ότι δεν είχε σεβαστεί τους κανονισμούς για τις προμήθειες του δημόσιου τομέα στη δουλειά του ως επικεφαλής του Εθνικού Οπτικοακουστικού Ινστιτούτου. Οι υπουργοί ενημέρωσαν τους εισαγγελείς και ο Gallet κατέληξε να πληρώσει πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Με άλλα λόγια, οι συνωμότες σχεδόν σίγουρα πίστευαν ότι θα μπορούσαν να τον απεικονίσουν ως υπεύθυνο για τον Μακρόν -όχι μόνον ομοφυλόφιλο, αλλά και επιρρεπή στην οικονομική υπερβολή. Ο Gallet είναι πεπεισμένος ότι η «υπόθεση» επινοήθηκε από τους σοσιαλιστές συναδέλφους τού τότε υπουργικού συμβουλίου του Μακρόν, οι οποίοι αποφάσισαν να τη διαδώσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατηγορεί επίσης τον Manuel Valls, τότε πρωθυπουργό, ο οποίος αρνείται τον ισχυρισμό. «Νομίζω ότι οι σοσιαλιστές συνειδητοποίησαν ότι ο Μακρόν ήταν φιλόδοξος και σκέφτηκαν: ''Αυτός ο τύπος θα μας νικήσει (στην κούρσα για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας). Πρέπει να τον σταματήσουμε, δημιουργώντας τη φήμη ότι είναι γκέι''».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ένας άνδρας δεν μπορεί να έχει αληθινή σχέση με μια γυναίκα κατά 24 χρόνια μεγαλύτερη»

Ο ίδιος λέει ότι η πλοκή είχε τις ρίζες της σε προκαταλήψεις, υπογραμμίζοντας τη διαφορά ηλικίας μεταξύ του Μακρόν, ο οποίος είναι 44 ετών, και της συζύγου του, που είναι 69 ετών. Όπως θεωρεί, οι συνωμότες είπαν στον εαυτό τους: «Ένας ετεροφυλόφιλος άνδρας δεν μπορεί να έχει αληθινή σχέση με μια γυναίκα 24 χρόνια μεγαλύτερη από αυτόν, και επομένως σημαίνει ότι είναι γκέι». «Είναι μια ιδέα που βασίζεται στον απόλυτο μισογυνισμό», λέει.

Οι αντίπαλοι του Μακρόν ήταν επίσης ομοφοβικοί, διατείνεται. «Αυτοί που δημιούργησαν αυτή τη φήμη είπαν στον εαυτό τους ότι η γαλλική κοινωνία θα έλεγε ''Όχι, δεν μπορούμε να εκλέξουμε έναν ομοφυλόφιλο πρόεδρο ή έναν γκέι πρόεδρο της ντουλάπας'', και ότι οι άνθρωποι θα σκέφτονταν από μέσα τους: ''Αν κρύβει πράγματα για την ιδιωτική του ζωή, πρόκειται να κρύψει πράγματα από το έθνος''».

Το σχέδιο φαινόταν να ανταποκρίνεται στο ιστορικό προηγούμενο, δεδομένου ότι η χώρα είχε πάντα μια χαλαρή άποψη για τις εξωσυζυγικές σχέσεις.

Το 1899, για παράδειγμα, ο Félix Faure, τότε πρόεδρος, εξέπνευσε κατά τη διάρκεια μιας ερωτικής συνάντησης με τον εραστή του σε έναν καναπέ στα Ηλύσια, ενώ φέρεται ότι πήρε πάρα πολλά αφροδισιακά. Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα ο Φρανσουά Μιτεράν, ο σοσιαλιστής που ήταν τότε αρχηγός του κράτους, εγκατέστησε την ερωμένη του και την κόρη τους στα Ηλύσια σε μόνιμη βάση. Τη νύχτα του θανάτου της Νταϊάνα, της πριγκίπισσας της Ουαλίας, το 1997, ο Ζακ Σιράκ, ο διάδοχος του Μιτεράν, δεν μπόρεσε αρχικά να επικοινωνήσει μαζί του επειδή ήταν με την Κλαούντια Καρντινάλε, την Ιταλίδα ηθοποιό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτές και αμέτρητες άλλες υποθέσεις αποσιωπήθηκαν εκείνη την εποχή και ποτέ δεν προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στη φήμη των εμπλεκομένων όταν αποκαλύφθηκαν.

Ο Φρανσουά Ολάντ, ο αρχηγός του κράτους μεταξύ 2012 και 2017, ήταν λιγότερο τυχερός όταν ένα περιοδικό δημοσίευσε φωτογραφίες του που πήγαινε να δει την ερωμένη του, το 2014. Αλλά αν υπήρχε επιβολή ποινής ήταν περισσότερο επειδή τον έπιασαν οι παπαράτσι να πραγματοποιεί «απόδραση» με μοτοσυκλέτα μέσα στη νύχτα, παρά επειδή ήταν άπιστος στην πρώτη κυρία.

Λιγότερη ανοχή σε έναν εξωσυζυγικό δεσμό, εάν ο εραστής είναι ομοφυλόφιλος

Οι αντίπαλοι του Μακρόν πίστευαν ότι η κοινή γνώμη θα έδειχνε πολύ λιγότερη ανοχή απέναντι σε έναν εξωσυζυγικό δεσμό εάν εμπλέκεται ένας ομοφυλόφιλος εραστής, λέει ο Gallet. Εν ολίγοις, νόμιζαν ότι οι ψηφοφόροι μοιράζονταν την ομοφοβία τους. Αλλά δεν εκτίμησαν την κοινή γνώμη, πιστεύει, καθώς τα κουτσομπολιά δεν έκαναν τίποτα για να βλάψουν τη φήμη του Μακρόν και μπορεί να την ενίσχυσαν. Πράγματι, η ομάδα Επικοινωνίας του Μακρόν άφησε τη φήμη να κυκλοφορεί για μήνες, χωρίς να προσπαθεί να την αντιμετωπίσει.

«Πιστεύω ότι νόμιζαν ότι τον έκανε να φαίνεται καλός στα μάτια ορισμένων ψηφοφόρων, πιθανώς νεαρών ψηφοφόρων», λέει ο Gallet. «Αυτό που έκαναν λάθος αυτοί που δημιούργησαν αυτή τη φήμη ήταν ότι η γαλλική κοινωνία είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο χαλαρή σε αυτά τα πράγματα από ό,τι πίστευαν. Ο κόσμος δεν νοιάζεται, στην πραγματικότητα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μακρόν εξελέγη θριαμβευτικά το 2017 και κέρδισε τις δεύτερες εκλογές στις 24 Απριλίου. Τελικά, μπορεί να υπήρξαν μόνο δύο θύματα των κουτσομπολιών. Η πρώτη ήταν η Μπριζίτ Μακρόν, η οποία λέγεται ότι έμεινε πληγωμένη και θυμωμένη από όλα αυτά. Ο δεύτερος ήταν ο Gallet, ο οποίος απολύθηκε από τη θέση του στο Radio France, αφού καταδικάστηκε για παράβαση του νόμου περί προμηθειών το 2018.

Ο Μακρόν ήταν στο αξίωμα εκείνη την εποχή και θα μπορούσε εύκολα να επιλέξει να παραβλέψει την παράβαση και να αφήσει τον Γκαλέτ στη δουλειά του, λέει. Αντίθετα, ήρθε η εντολή να λυθεί το συμβόλαιό του.

«Βασικά, η απόλυσή μου ήταν ένας τρόπος να τεθεί οριστικό τέλος στη φήμη και να δείξω ότι δεν προστατεύομαι» λέει ο Gallet, ο οποίος τώρα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, επικεφαλής μιας νεοφυούς επιχείρησης που διαφημίζεται ως Netflix των podcast. Έχει μείνει με μια αίσθηση «απώλειας».

«Όλοι αναγνωρίζουν ότι έκανα καλή δουλειά στο Radio France. Ανεβάσαμε τα νούμερα τηλεθέασης και εκσυγχρονίσαμε το ραδιόφωνο. Αλλά έχω την εντύπωση ότι όλα τελείωσαν στα μισά του δρόμου εξαιτίας αυτής της ανόητης φήμης»...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ