The Guardian: Επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα με τη χρήση βλαστοκυττάρων -Τι σημαίνει αυτό - iefimerida.gr

The Guardian: Επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα με τη χρήση βλαστοκυττάρων -Τι σημαίνει αυτό

Γενετικό πείραμα σε εργαστήριο
Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Antonio Calanni
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα δημιούργησαν επιστήμονες χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα, σε μια μέθοδο που παρακάπτει την ανάγκη για ωάρια ή σπέρμα, μεταδίδει ο Guardian.

Oι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτά τα πρότυπα έμβρυα, που μοιάζουν με εκείνα που βρίσκονται στα πρώιμα στάδια της ανθρώπινης ανάπτυξης, θα μπορούσαν να ανοίξουν ένα «κρίσιμο παράθυρο», όπως λένε, για τα ζητήματα των γενετικών διαταραχών και τις βιολογικές αιτίες των επαναλαμβανόμενων αποβολών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μολαταύτα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το θέμα εγείρει επίσης σοβαρά ηθικά και νομικά ζητήματα, καθώς «οι οντότητες που αναπτύσσονται στο εργαστήριο δεν εμπίπτουν στην ισχύουσα νομοθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις περισσότερες άλλες χώρες».

Τα συνθετικά κατασκευάσματα θα σχημάτιζαν τυπικά τον πλακούντα, τον αμνιακό σάκο και το ίδιο το έμβρυο

Tα συνθετικά έμβρυα δεν έχουν καρδιά που χτυπάει ή κάποια αρχέγονη μορφή εγκεφάλου, αλλά περιλαμβάνουν κύτταρα που τυπικά θα σχημάτιζαν τον πλακούντα, τον αμνιακό σάκο και το ίδιο το έμβρυο.

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε μοντέλα που προσιδιάζουν σε ανθρώπινα έμβρυα μέσω του επαναπρογραμματισμού [εμβρυϊκών βλαστικών] κυττάρων», σημείωσε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, Μαγκνταλένα Ζέρνικα-Γκετς κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας στην ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα των Βλαστοκυττάρων στη Βοστώνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πλήρεις λεπτομέρειες της τελευταίας εργασίας, από το εργαστήριο Cambridge-Caltech, δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε κάποια επιθεώρηση, αλλά η Ζέρνικα-Γκετς περιέγραψε την καλλιέργεια των εμβρύων σε ένα στάδιο λίγο πέρα από το ισοδύναμο των 14 ημερών ανάπτυξης ενός φυσικού εμβρύου.

Όπως τονίστηκε, δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη προοπτική για κλινική χρήση των συνθετικών εμβρύων. Θα ήταν παράνομο να εμφυτευθούν στη μήτρα μιας ασθενούς και δεν είναι ακόμη σαφές αν τα κατασκευάσματα αυτά έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ωριμάζουν πέρα από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης».

Το κίνητρο για την έρευνα είναι να κατανοήσουν οι επιστήμονες την περίοδο της ανάπτυξης του “black box”, δηλαδή της «καλλιέργειας» στο εργαστήριο μόνον εντός του νομίμου ορίου των 14 ημερών.

Το αναπάντητο ερώτημα

Η εξέλιξη υπογραμμίζει πόσο γοργά έχει ξεπεράσει η επιστήμη τη νομοθεσία στον εν λόγω τομέα και οι επιστήμονες στη Βρετανία και αλλού ήδη κινούνται για να συντάξουν εθελοντικές κατευθυντήριες γραμμές που θα διέπουν την έρευνα με συνθετικά έμβρυα. «Αν η όλη πρόθεση είναι ότι να μοιάζουν αυτά τα κατασκευάσματα πολύ με κανονικά έμβρυα, τότε κατά κάποιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Ρόμπιν Λάβελ-Μπατζ, επικεφαλής του τμήματος βιολογίας βλαστοκυττάρων και αναπτυξιακής γενετικής του Ινσιτιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχει επίσης ένα σημαντικό αναπάντητο ερώτημα σχετικά με το εάν αυτά τα κατασκευάσματα έχουν θεωρητικά τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σε ζωντανό ον. Συνθετικά έμβρυα που αναπτύχθηκαν από κύτταρα ποντικού αναφέρθηκε ότι φαίνονταν σχεδόν πανομοιότυπα με τα φυσικά έμβρυα, αλλά όταν εμφυτεύτηκαν στη μήτρα θηλυκών ποντικών, δεν εξελίχθηκαν σε ζωντανά ζώα.

Τον Απρίλιο, ερευνητές στην Κίνα δημιούργησαν συνθετικά έμβρυα από κύτταρα πιθήκων και τα εμφύτευσαν στις μήτρες ενήλικων πιθήκων, κάποιοι εκ των οποίων εμφάνισαν τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης, αλλά κανένα από αυτά τα έμβρυα δεν συνέχισε να αναπτύσσεται πέρα από λίγες ημέρες.

Οι επιστήμονες λένε ότι δεν είναι σαφές εάν το εμπόδιο στην πιο προηγμένη ανάπτυξη είναι απλώς τεχνικό ή έχει μια πιο θεμελιώδη βιολογική αιτία.

«Αυτό είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί, δήλωσε ο Λάβελ-Μπατζ. Γιαυτό και γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ